FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nadomak 117 dolara u očekivanju podataka o zaposlenosti u SAD-u

Autor: mpuk
LONDON, 8. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte u Londonu stabilizirala se u petak nadomak razini od 117 dolara za barel nakon jučerašnjeg naglog skoka koji su potaknuli ohrabrujući gospodarski podaci iz Sjedinjenih Država.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu pala je za 1,33 dolara na 117,26 dolara za barel. Na američkom tržištu bila je u minusu 51 cent i iznosila je 98,16 dolara.

U četvrtak su cijene na londonskom tržištu zabilježile najveći dnevni postotni rast u dva mjeseca, poskočivši 4,4 posto i dosegnuvši najvišu razinu u tri tjedna od 118,59 dolara zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima o broju zaposlenih u privatnom sektoru i prometu u maloprodaji u Sjedinjenim Državama.

To je navelo nekoliko ekonomista da povise prognoze o broju neto otvorenih novih radnih mjesta u SAD-u u lipnju na 125 tisuća do 175 tisuća, s dosada prognoziranih 90 tisuća. Vlada u Washingtonu objavit će taj pomno praćeni podatak tijekom dana.

"Podatak o američkoj zaposlenosti apsolutno je ključan", konstatirala je Amrita Sen, analitičarka Barclays Capitala. "Cijene nafte pale su u svibnju zbog slabih makroekonomskih podataka i utjecaja potresa u Japanu, ali očekujemo skok u srpnju i kolovozu".

Barclays Capital povisio je prognozu cijene sirove nafte u Lonodnu za 2012. za 10 dolara, na 115 dolara, ali je prognozu za tekuću godinu potvrdio na 112 dolara.

Ulagači su u petak iskoristili priliku za dobitonosne prodaje, što je pritisnulo cijene nafte, zajedno s podatkom američke vlade da su zalihe u SAD-u u prošlom tjednu pale za 889.000 barela, manje no što su analitičari očekivali, predviđajući njihov pad za 2,3 milijuna barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 110,76 dolara, što znači da je bila 2,50 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙