FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problemi u eurozoni i strah za potražnju spustili cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 12. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oštro su u utorak pale na međunarodnim tržištima temeljem bojazni da političari neće uspjeti zaustaviti širenje europske dužničke krize na Italiju i Španjolsku, što je pojačalo strahove za potražnju u kontekstu krhkog svjetskog gospodarstva.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 1,95 dolara na 115,29 dolara. Na američkom je tržištu za isporuke u kolovozu bila u minusu 1,10 dolara i iznosila je 94,05 dolara.

Ministri financija 17 zemalja koje dijele europsku jedinstvenu valutu obaćali su u ponedjeljak da će zaštititi stabilnost eurozone i uskoro usvojiti nove mjere ali nisu precizno naveli kada će to učiniti.

"Euro je oslabio prema dolaru i čini se da europski dužnički problemi pritišću svu rizičnu imovinu, a to utječe na cijene nafte", kazao je Harry Tchilingurian iz BNP Paribasa.

Euro je pao na najnižu razinu u povijesti naprema švicarskom franku i na najnižu razinu u četiri mjeseca u odnosu na dolar.

Jači dolar nepovoljno utječe na cijene nafte jer slabi kupovnu moć imatelja drugih valuta, kočeći potražnju.

Naftna tržišta dodatno je pritisnula i snižena prognoza Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o rastu potražnje za naftom u idućoj godini, na 1,3 milijuna barela dnevno. Blago je snižena i prognoza o rastu potražnje u tekućoj godini, s 1,38 milijuna na 1,36 milijuna barela dnevno.

Krhko svjetsko gospodarstvo vjerojatno će zakočiti potražnju za naftom, konstatiraju u OPEC-u.

Očekuje se također da će rast kineske potražnje za sirovom naftom usporiti u ovoj godini u odnosu na prethodnu s obzirom na više kamate.

U međuvremenu je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 111,35 dolara, što znači da je bila 1,33 dolara niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙