FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle, popustio strah u vezi s Grčkom

Autor: mpuk
LONDON, 29. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte na londonskom tržištu porasla je u srijedu više od dva dolara jer je među ulagačima ojačao optimizam da će grčki parlament odobriti program štednje, prigušivši strah od prvog slučaja insolventnosti u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u kolovozu poskočila je u Londonu za 2,07 dolara na 110,85 dolara, da bi se kasnije stabilizirala na 110,35 dolara. Na američkom tržištu cijena barela za isporuke u istom mjesecu porasla je za 1,17 dolara na 94,06 dolara. Na oba su tržišta cijene u utorak porasle više od dva posto.

Očekivanja da će grčki parlament usvojiti sporni program štednje i tako omogućiti restrukturiranje grčkog duga poduprla su tržišta dionica i euro, kao i tržišta roba.

"Jači euro, snažnija tržišta dionica i veća glad za robama u pravilu podržavaju cijene", kazao je Carsten Fritsch, analitičar iz banke Commerzbank u Frankfurtu.

Euro je ojačao 0,5 posto dok je dolar oslabio naprema košarici valuta. Cijene roba često se kreću suprotno dolaru jer su iskazane u američkoj valuti, čije slabljenje stoga podupire potražnju, jačajući kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

"Svaki pozitivan kompromis u Europi, uz grčku spremnost na žrtve, uzrokovat će rast eura i cijena nafte", izjavio je Jeremy Friesen, analitičar iz Societe Generale.

Cijene u Londonu podržao je i veliki udio rafiniranih naftnih proizvoda u zalihama koje je u opticaj pustila Međunarodna agencija za energiju (IEA).

"IEA-ino odmrzavanje naftnih derivata podupire cijene u Londonu“, tumači Christophe Barret iz Credit Agricolea.

Pozitivan faktor za cijene bio je i neočekivano snažan pad zaliha sirove nafte i benzina u Sjedinjenim Državama u prošlom tjednu, iskazan u tjednom izvješću Američkog instituta za naftu.

Ulagači sada očekuju i tjedne podatke američke vlade, koji će biti objavljeni tokom dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 103,59 dolara, što znači da je bila 2,03 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙