FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabo gospodarstvo vjerojatno će ograničiti potražnju za naftom – OPEC

Autor: gple
LONDON, 12. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Krhko svjetsko gospodarstvo vjerojatno će zakočiti rast potražnje za naftom u idućoj godini na 1,3 milijuna barela dnevno, objavila je u utorak Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u prvoj prognozi za 2012.

U ovoj godini svjetska potrošnja nafte porast će za 1,36 milijuna barela dnevno, objavio je OPEC u redovnom mjesečnom izvješću o naftnim tržištima, snizivši time neznatno prognozu iz prošlomjesečnog izvješća o njezinom rastu za 1,38 milijuna barela dnevno.

Prognoze su obilježene velikom neizvjesnošću i ovisit će o faktorima kao što su brzina japanskog oporavka od nuklearne katastrofe i tsunamija i utjecaj cijena nafte na razvijena gospodarstva, upozoravaju u naftnom kartelu.

"Tvrdokorne više cijene nafte na međunarodnim tržištima i novi zastoji u gospodarstvima članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) mogli bi generirati efekt negativne cjenovne elastičnosti potražnje i pojačati rizik pada cijena", ističu u OPEC-u.

"Taj rizik mogao bi se pretočiti u smanjenje sadašnjeg rasta potražnje za 200 tisuća barela dnevno", dodaje se u izvješću.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙