FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić kazao je na jučerašnjem izvanrednom plenarnom zasjedanju HBK da je pohod pape Benedikta XVI. bio velik događaj za Katoličku crkvu i narod te da je imao velik odjek u Hrvatskoj i inozemstvu. Na sjednici kojoj je uz hrvatske biskupe prisustvovao i apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari Srakić je pročitao Papino pismo u kojemu "izražava duboku zahvalnost na srdačnom dočeku kao i na zauzetosti oko priprave posjeta uz pozorno i pobožno sudjelovanje velikoga mnoštva", priopćilo je sinoć Tajništvo HBK. "Papa ističe da nosi u srcu jake dojmove koje su pobudili susreti s različitim slojevima hrvatskoga naroda podsjećajući na susrete s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića, obiteljima na Hipodromu te na molitvu Večernje s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, novacima i novakinjama u zagrebačkoj prvostolnici", stoji u priopćenju. U svojem osvrtu na Papin pohod biskupi su istaknuli skup na glavnom zagrebačkog trgu s kojega je "snažno odjeknuo govor tišine hrvatske katoličke mladeži koja je molitvom, pjesmom i šutnjom posvjedočila svoju vjeru i oduševila mnoge". Naglasili su i važnost poruka koje je Papa uputio u svojoj propovijedi hrvatskim katoličkim obiteljima.

OSIJEK - Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks optužio je sinoć oporbene stranke da dijele fotelje i ministarske dužnosti, iako izborna kampanja još nije ni počela, ocijenivši kako polaganje temeljnih kamena, u čemu sudjeluju državni dužnosnici, nije izborna kampanja, već redovito djelovanje tijela državne te lokalnih vlasti. "Oporbene stranke zazivaju prijevremene izbore jer se počela topiti njihova umjetno stvorena prednost, čak i u naručenim anketama, a rasti popularnost premijerke Jadranke Kosor, HDZ-a i vladajuće koalicije", rekao je Šeks na izvanrednoj izbornoj skupštini osječkog HDZ-a na kojem je za predsjednika izabran dosadašnji povjerenik Tugomir Kuduz kao jedini kandidat za tu dužnost. Šeks je ustvrdio kako su "ključevi raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora u rukama vladajuće koalicije, odnosno HDZ-a". "Kad HDZ, sa svojim koalicijskim partnerima, procijeni da je došao trenutak za raspuštanje Hrvatskog sabora i raspisivanje izbora, tek nakon odluke vladajuće koalicije, u kojoj HDZ ima najodlučniju riječ, predsjednik Republike, po Ustavu, raspisuje prijevremene izbore za Hrvatski sabor", rekao je Šeks dodavši kako se o tome razgovara u vladajućoj koaliciji.

ZAGREB - Sabornici su razmotrili prijedlog zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojim se uređuju uvjeti, postupak i pravne posljedice uključivanja u pravni sustav nezakonito izgrađenih zgrada poštivanjem prostornih, socijalnih, gospodarskih i tehničkih zahtjeva, po kojemu bi mogućnost legaliziranja imali vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do 21. lipnja ove godine. Zakonom je utvrđena mogućnost legalizacije objekata, ali vodeći računa o zaštićenim područjima, području nacionalnih parkova, pomorskome dobru, prometnim koridorima. Njime će se riješiti problem 150.000 nelegalnih građevina u Hrvatskoj, koji u proteklih 40 godina nije riješen, a svi koji žele legalizirati svoju nelegalnu nekretninu zahtjev za to moći će podnijeti do kraja 2012. U odnosu na prvo čitanje promijenjen je i omjer u kojem će se prihod od naknade dijeliti između države i lokalnih jedinica - prvotno je bio predviđen omjer 75:25 posto u korist države, a sada bi to bio omjer od 50:50 posto. Marina Matulović-Dropulić, najavivši poporu HDZ-ova kluba, istaknula je da će se, po zakonskom prijedlogu, legalizirati građevine izvan građevnog područja, ali ne i unutar gospodarskih i turističko-ugostiteljskih zona, koje nemaju takvu namjenu (npr. stambene). Na takvu legalizaciju suglasnost će davati jedinice lokalne samouprave, kazala je, dodavši da je sada za legalizaciju potrebno puno manje dokumentacije nego prije.

ZAGREB - U nastavku jučerašnje maratonske sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja je trajala 12 sati, zastupnici su prihvatili odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Zagrebu koju su zajednički usuglasili gradonačelnik i Gradska skupština, što je predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Davor Bernardić pozdravio kao "normalan i razuman" način na koji bi trebale biti donošene odluke u Gradskoj skupštini. Odluka predviđa da gradonačelnik i Gradska skupština zajedno određuju javne parkirališne površine, organizaciju i način naplate parkiranja, utvrđuju parkirališne zone, vrste parkirališnih karata i način njihova korištenja. Također će zajednički utvrđivati uvjete za stjecanje povlaštene parkirališne karte te provoditi nadzor parkiranja vozila na području grada. Među osam novina koje se uvode jest i podjela javnih parkirališta na četiri zone, pri čemu bi u određenim zonama u potpunosti ili djelomično bilo zabranjeno parkiranje. Predviđa se i uvođenje 500 povlaštenih parkirališnih karata kojima bi raspolagao gradonačelnik, a prednost u pri ostvarivanju tog prava imale bi humanitarne udruge, zdravstvene ustanove, fizičke osobe koje imaju teško oboljelog člana obitelji te javne ustanove.

ZAGREB - Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut posjetio je u utorak nevremenom pogođeno područje općine Kraljevec na Sutli i tom se prilikom sastao s načelnikom općine Antunom Hreljom i predstavnicima susjednih općina koje su također pogođene jakim nevremenom, priopćio je DUZS. Nakon sastanka na kojem su ravnatelja ukratko izvijestili o stanju na terenu i poduzetim aktivnostima, obišli su pogođena područja općine. Po riječima načelnika Kraljevca na Sutli Antuna Hrelje, šteta na poljoprivrednim usjevima na području općine je stopostotna, dok su štete na stambenim i gospodarskim objektima znatne. U saniranju posljedica na terenu je bilo angažirano 6 DVD-a s područja općina zahvaćenih nevremenom, Zagorska JVP ispostava Klanjec te ekipe HEP-a. Trut je izrazio veliko zadovoljstvo spremnošću i odličnom koordinacijom snaga sustava zaštite i spašavanja koje su bile pripravne i vrlo brzo su reagirale. Po obilasku terena ravnatelj DUZS-a Damir Trut pohvalio je rad službi na terenu i izrazio zadovoljstvo poduzetim radnjama. Olujno nevrijeme praćeno jakom tučom zahvatilo je u ponedjeljak rubne dijelove Krapinsko - zagorske županije uz slovensku granicu. Najviše su pogođeni Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela, Kumrovec i Klanjec.

DUBROVNIK - U organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara i suradnji s Državnim arhivom Dubrovnik sinoć je u atriju palače Sponza otvorena izložba dubrovačke slikarice Nikoline Šimunović pod nazivom "Hommage a Franz Liszt". Taj ciklus mlade umjetnice posebno je rađen za Dubrovačke ljetne igre koje se tom izložbom priključuju obilježavanju 200 godina rođenja velikog mađarskog skladatelja i glasovirista Franza Liszta. Mlada slikarica Nikolina Šimunović dobitnica je rektorove nagrade 1990. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i SAD-u. Osim tradicionalnim slikarstvom bavi se i umjetničkim oslikavanjem namještaja.

SPLIT - Večer čakavske poezije pod nazivom „Čovik i po“ u čast legendarnog splitskog glumca Borisa Dvornika (1939.-2008.) održana je sinoć na otvorenom prostoru Prve vidjelice na Marjanu u nazočnosti mnoštva Splićana koji su burnim pljeskom više puta pozdravili evociranje uspomena na Dvornika što su ih iznosili njegovi prijatelji i poznanici. Promotor ove večeri poezije pjesnik Jakša Fjamengo istaknuo kako je Dvornik bio „spomenik i sinonim Dalmacije“. „Mi smo svi prijatelji Dvornika – čovika i po, te se zato svi osjećamo kao ljudi i po“, rekao je Fjamengo. Dvornikov prijatelj od djetinjstva glumac Pjer Jelaska kazao je kako je Dvornik bio „smišan, simpatičan i drag“ i „uvik je imao svoje bisere“. „Dvornik je bio čovjek koji je disao Dalmaciju i kroz kojeg je disala Dalmacija“, rekao je njegov prijatelj splitski novinar i satirični publicist Milorad Bibić. Bibić je ustvrdio kako je Dvornik od svih glumaca na poseban način cijenio beogradskog glumca Pavla Vujsića. Za vrijeme programa „Čovik i po“ splitski i dalmatinski pjesnici i glumci recitirali su stihove u čast Dvorniku. Na improviziranoj pozornici emitirani su i video snimci nekih od Dvornikovih brojnih filmskih uloga.

OSIJEK - U produkciji Osječkog ljeta kulture koje se održava od 29. lipnja do 16. srpnja, sinoć je premijerno izvedena predstava "Jedna žudnja, dva bodeža i tri demona u kosi, iliti Macbeth, najkrvaviji do sada" Marijane Fumić, u režiji Aide Bukvić. Priča je to o dobru i zlu, s porukom da se dobro nikad ne naplaćuje u ovom svijetu, da je ono čovjekovo istinsko pružanje bez kalkulacije, da traži strpljenje i neizmjernu ljubav. Zlo je pak trenutak života u kojem želimo ostvarenje nekih svojih ciljeva, odmah i bez obzira na cijenu, na druge koje možemo povrijediti, raniti. Zla djela se ostvaruju vidljivo, poruka je autorice djela i redateljice. Predstava snažno govori o žudnji koja se rađa neobuzdano i nezaustavljivo, ali s osnovnom porukom da je žudnja lijepa samo u trenutcima kada se žudi, a već onoga trenutka kada se ostvari postaje razočaranje. Upravo to se dogodilo Macbethu i njegovoj ženi, koji su jednostavno ostvarili svoje želje, ali su zbog želje za vlašću i moći izgubili sebe, tim više što su se vodili mišlju da s njima sve počinje i završava. A život zapravo nije tako jednostavan, poruka je predstave u kojoj su uloge povjerene Živku Anočiću i Olgi Pakalović.

DUBROVNIK - Na Dubrovačkim ljetnim igrama sinoć je u Kneževu dvoru prigodan koncert održao ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado". Izvedene su pjesme europskih naroda - hrvatske, slovenske, bugarske, talijanske, grčke, engleske, francuske, poljske, katalonske, slovačke, mađarske, ukrajinske, njemačke, švedske, židovske, rumunjske, litavske, danske i češke. Taj je program u nešto kraćem obliku prvi put izveden 1985. u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, u povodu europske godine glazbe. Obnovljen nakon 26 godina u nešto opsežnijem obujmu večeras je predstavljen publici Dubrovačkih ljetnih igara. Sve pjesme na programu temelje se na izvornim napjevima u osuvremenjenu ruhu i prilagođene psihologiji suvremenog slušatelja.

RIJEKA - Predstava "Baba Jaga je snijela jaje" po romanu Dubravke Ugrešić praizvedena je sinoć na plaži ispod nekadašnjeg hotela "Park" na Pećinama u Rijeci u sklopu festivala Riječke ljetne noći. Predstava govori o ženama, obiteljskim odnosima, starenju, potrazi za ljubavlju prepletenim s motivom Babe Jage, ženskog panslavenskog mitološkog bića ili vještice. Radnja se odvija u prostorima novozagrebačkog stana, bugarske Varne i čeških toplica. U glavnim ulogama nastupile su gošće Ana Karić, Alma Prica i Milena Zupančič te članica riječkoga dramskog ansambla Olivera Baljak. Redatelj predstave je Ivica Buljan, a roman je za predstavu priredio Ivor Martinić.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙