FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Neće odvjetnik Anto Nobilo, branitelj okrivljenoga Damira Polančeca, određivati s kim se vlada sastaje, poručio je danas potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks u povodu otvorenog pisma odvjetnika Ante Nobila državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, a u kojemu je Nobilo zatražio od Bajića da odbije sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor o aferi Ina – MOL. "Suradnju vlade i Državnog odvjetništva na suzbijanju i iskorjenjivanju korupcije nitko ne može blokirati ili usporiti", istaknuo je Šeks u izjavi novinarima u Saboru. Ustvrdio je i da je u "bilo kojoj državi takva suradnja po pitanjima borbe protiv korupcije bitna za stabilnost države". "Odvjetnici sami biraju način na koji će braniti svoga klijenta", no, istaknuo je Šeks, "ovdje je riječ o zaštiti nacionalnih interesa, važnih za Republiku Hrvatsku, i sramotna je estradizacija slučaja". Poručio je i kako "ovu vladu i premijerku nije uspio zaustaviti Ivo Sanader, pa neće ni Anto Nobilo".

ZAGREB - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) izvijestilo je danas da je ono samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje u poslu iz svojeg djelokruga postupa u skladu s Ustavom i zakonom. U vezi s mnogim upitima i komentarima u medijima koji se odnose na njegovo postupanje i mjerodavnost, DORH u priopćenju ističe kako je "samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje u izvršavanju poslova iz svojeg djelokruga postupa u skladu s Ustavom i zakonom". To se pogotovo odnosi kada su u pitanju istrage koje provodi USKOK, a koje su po odredbama Zakona o kaznenom postupku tajne, priopćio je, uz ostalo, DORH.

ŠIBENIK - Pas tragač Gorske službe spašavanja pronašao je danas žensko donje rublje ispod mosta Brljana, gdje je Dragan Paravinja navodno bacio Antoniju Bilić čije truplo još nije pronađeno, doznaje se u MUP-u. Pronađeno donje rublje poslano je na forenzičnu analizu kojom bi se trebalo utvrditi pripada li nestaloj Antoniji, potvrdio je za Hinu glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Današnja potraga za 17-godišnjom djevojkom u kojoj je sudjelovalo 160 policajaca i pripadnika GSS-a sa psima tragačima završila je u 16 sati.

ZAGREB - Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić danas je u Hrvatskom saboru, podnoseći izvješće o radu svoga ureda u 2010., rekla da je prošle godine podneseno 1059 prijava zbog povrede prava 1761 djeteta, te da je, u usporedbi s 2009., riječ o povećanju nešto manjem od deset posto. Najveći broj prijava - 331, odnosilo se na pravo na život uz roditelje i roditeljsku skrb, a u 282 slučaja prijavljeno je nasilje i zanemarivanje, istaknula je pravobraniteljica dodavši da upravo u tim područjima djeca najbolnije doživljavaju povrede svojih prava. Iako su djeca i obitelj pod osobitom zaštitom države, uočava se da institucije i sustav u cjelini nemaju odgovore na neke životne situacije, u kojima i zbog kojih djeca ne mogu ostvariti svoja prava, smatra Jelavić. Uočeno je i da središte problema čine sporost institucija u donošenju odluka, neučinkovitost u njihovu provođenju te priznavanje nemoći pred nasiljem nad djecom, kao i pred manipulativnim ponašanjima roditelja. Ostale prijave - u 153 predmeta odnosile su se na zaštitu prava djece u obrazovnom sustavu, a bilo je i 72 prijave zbog povreda ekonomskih prava djece. Izvješće pravobraniteljice poduprli su svi saborski klubovi.

MALI LOŠINJ - U vojarni "Kovčanje" na Malom Lošinju danas je završen seminar za visoke civilne dužnosnike o borbi protiv terorizma "The Nexus of Terrorism" koji su organizirali Ministarstvo obrane RH, Glavni stožer Oružanih snaga RH, Bojna za specijalna djelovanja (BSD) te "Joint Special Operations University" (JSOU) kao dio Zapovjedništva specijalnih snaga SAD-a. Trodnevni seminar obuhvatio je više tema kao što su vrste i oblici terorističkih ugroza u globalnom okruženju, načini borbe protiv njih te, posebno, nacionalne i nadnacionalne prijetnje sigurnosti koje su posljedica ilegalnih i kriminalnih djelatnosti - krijumčarenja, trgovine ljudima, piratstva i krijumčarenja droge, izvijestio je MORH. Seminar je završio metodsko-pokaznom vježbom koju su izveli pripadnici 3. satnije za specijalna djelovanja BSD-a te pripadnici HRZ-a i HRM-a. Demonstrirano je zaustavljanje i zauzimanje broda na kojem je krijumčareno oružje. Nakon vježbe, državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović rekao je da se Hrvatska kao vjerodostojna članica međunarodne zajednice i NATO-saveza zauzima za sveobuhvatni, zajednički pristup u borbi protiv terorizma, i protiv njegovih posljedica i protiv njegovih uzroka. "U tom smislu nam je suradnja sa SAD-om dragocjena, oni su naši strateški saveznici, a ovaj trodnevni seminar je potvrda važnosti i uspješnosti te suradnje", istaknuo je. Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić izrazio je zadovoljstvo vježbom te je izjavio kako je Hrvatska već pokazala spremnost za suradnju s partnerima te za zajedničke aktivnosti u prevenciji i borbi protiv terorizma.

ZAGREB - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost i Inicijativa Akademska solidarnost podržavaju odluke fakultetskih vijeća Medicinskog, Pravnog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja su zatražila povlačenje triju prijedloga zakona o visokoškolskom obrazovanju iz saborske procedure, u suprotnom najavljujući obustavu studijskih procesa. "Podržavamo odluke fakultetskih vijeća Medicinskog, Pravnog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i vjerujemo da će na sličan način reagirati i Senat Sveučilišta u Zagrebu, čija se sjednica održava u utorak, 5. srpnja", ističe se u današnjem priopćenju Akademske solidarnosti.

ZAGREB - Protiv bivšeg čelnika Croatia osiguranja Hrvoja Vojkovića (41) podnesen je optužni prijedlog zbog bespravne gradnje vikendice unutar zaštićenog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Općinsko državno odvjetništvo u Jastrebarskom Vojkovića tereti da je od sredine 2008. do veljače 2010. na Poljanici Okićkoj u zaštićenom području Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje uklonio stare drvene objekte i na njihovu mjestu, suprotno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji te Zakonu o zaštiti prirode, izgradio dvije zidane stambene građevine i pomoćnu zidanu građevinu. To je, kaže se u priopćenju državnog odvjetništva, učinio a da prije toga nije dobio pravomoćno i konačno rješenje o uvjetima gradnje te dopuštenje za gradnju u zaštićenom području. U priopćenju se dodaje da je mjesto na kojem je Vojković izgradio objekte pod preventivnom zaštitom unutar zone stroge zaštite kulturnog krajolika Žumberak-Samoborsko gorje-Plešivičko gorje. Vojkovića se tereti za kazneno djelo protiv okoliša protupravnom gradnjom za koje je kaznenim zakonom propisana zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙