FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - Saborski klubovi podržali su danas izvješće o lanjskom radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Gordana Sobol je u ime SDP-a negodovala zbog najave, kako je rekla, utapanja tri posebne pravobraniteljice, među kojima i one za ravnopravnost spolova, u djelokrug pučkog pravobranitelja. "Možemo samo pretpostaviti da je nekome u vlasti odgovaralo da ne odgovara na mišljenja i preporuke pravobraniteljice, a posebno ne nastojati postupati po tim preporukama i prevladavati poteškoće", ocijenila je. Posebno se osvrnula na diskriminaciju LGBT populacije, ustvrdivši da su za pojave homofobije, koja je eskalirala na gay-prideu u Splitu, odgovorna vlada jer nije dovoljno educirala građane u promicanju tolerancije. Njezina rasprava izazvala je reakcije zastupnica HDZ-a, pa je Karmela Caparin istaknula da se zaboravlja koliko je puno ova vlada učinila od zakonodavnog okvira do pravobraniteljstva u sprječavanju spolne diskriminacije. Prozivanje vlade za odgovornost zbog nasilja na gay-prideu osudila je i Nada Klarić (HDZ), istaknuvši kako je opće poznato "koliko ova vlada polaže na toleranciju", dok je Đurđica Sumrak (HDZ) ustvrdila da "Sobol obmanjuje javnost kada tvrdi da se ukida pravobraniteljstvo za ravnopravnost spolova". Marijana Petir (HSS) smatra da pravobraniteljica nije na jednak način zastupala sve ranjive skupine. U nekim slučajevima diskriminacije propustila je reagirati, čime je ustavom zajamčenu ravnopravnost, bez obzira na spol, nacionalnost i vjeru, djelomično dovela u pitanje, rekla je Petir.

ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo je natječaj za stipendiranje 200 studenata i učenika nautičkoga, brodostrojarskoga i ribarsko-nautičkog smjera u akademskoj i školskoj 2011./2012. godini, a rok za prijavu je 17. listopada 2011. Natječaj se objavljuje već šestu godinu radi popularizacije pomorskih zvanja i zaustavljanja pada upisa u pomorske škole i fakultete. Stipendija je za učenike 800 kuna na mjesec, za studente 1200 kuna, a uvjet je redovito školovanje bez ponavljanja godine, nakon čega su dužni ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom najmanje onoliko koliko su primali stipendiju. Iznimno, ako kod hrvatskih brodara nema mjesta, mogu se ukrcati i na brodove koji plove pod stranom zastavom. U ovom trenutku stipendije prima oko 520 učenika i studenata, a ministarstvo je za njih ove godine osiguralo oko šest milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatski centar za razminiranje (HCR) priopćio je danas da razminiranje nije prestalo i da se radi na 20-ak radilišta uz povoljne metoerološke uvjete te da hrvatska vlada osigurava stabilnost protuminskog djelovanja. Tim su radovima angažirani kapaciteti u visokom postotku, a radilo se i tijekom praznika kako bi se iskoristilo povoljno vrijeme. Također, otvorili su se novi postupci za ustupanje poslova razminiranja i uvode se tvrtke u nove poslove razminiranja prema određenim projektima, navodi se u priopćenju predstojnika ureda ravnatelja HCR-a Mladena Crnkovića. U priopćenju dodaje da je, kako ne bi bilo zastoja u razminiranju u kolovozu, potrebito osigurati novac za neometani rad tvrtaka u humanitarnom razminiranju i da su se dogovorili da će se osigurati oko 90 milijuna kuna putem državnih javnih poduzeća.

ŠIBENIK - Nnastavljena je jutros intenzivna potraga za nestalom maloljetnom Antonijom Bilić. Pretražuje se područje korita rijeke Krke, od hidrocentrale Miljacka prema Roškome slapu, akumulacijskog jezera Štikada kog Gračaca, gdje će se, osim jezera, pretraživati i područje oko toga jezera, zatim područje dionice ceste od Prezida do Gračaca te jezero Sveti Rok, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. U potrazi uz pripadnike slovenske vojske i specijalce, pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, sudjeluje više od 160 osoba, najvećim dijelom pripadnici interventne, specijalne i kriminalističke policije iz šibensko-kninske i drugih policijskih uprava te pripadnici Gorske službe spašavanja sa psima. Osumnjičena za ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić, Dragana Paravinju danas će ponovno ispitati hrvatski istražitelji u zatvoru u istočnom Sarajevu.

VUKOVAR/ZAGREB - Na Dunavu, u blizni vukovarskog poduzeća "Borovo", sinoć je uočena masna mrlja dužine pet kilometara i širine 50 metara, izvjestio je jutros Državni centar 112. Inspektor sigurnosti plovidbe vukovarske Lučke kapetanije Josip Mravunac danas je izjavio kako je provjerom utvrđeno da uzrok naftne mrlje nisu brodovi ili druga plovila. U Centru 112 Vukovar kažu kako još nije utvrđen izvor onečišćenja te da se obavljaju provjere. U izvješću Državnog centra navodi se kako s obzirom na to da je jučer u poslijepodnevnim satima na vukovarskom području bilo nevrijeme praćeno obilnim oborinama, postoji pretpostavka da je do onečišćenja došlo slijevanjem oborinskih voda u Dunav. Slična onečišćenja događala su se i ranije, kad je padala obilna kiša, navode u Centru.

ZAGREB - Jedan od najznačajnijih europskih filmskih festivala A kategorije, 46. međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma, počinje večeras, a među gotovo 200 filmova od kojih je većina snimljena u prošloj godini, nekoliko je hrvatskih naslova. U službenoj konkurenciji je dugometražni igrani film "Soba 304" redateljice Birgitte Staermose, nastao u koprodukciji Danske i Hrvatske, čija je priča o ljubavi i osamljenosti smještena u hotel u Kopenhagenu, gdje se isprepliću životi ljudi različitih nacionalnosti. Hrvatski koproducent filma je "Mainframe", a u glumačkoj ekipi su, među ostalima, Ksenija Marinković, Ivo Gregurević i Leon Lučev, a snimatelj je Igor Martinović. Među 12 filmova s kojima će se taj film natjecati za "Kristalni globus", su i filmovi "Beduin" ruskog redatelja Igora Voloshina, "Il gioiellino" talijanskog redatelja Andree Molaiolija i drugi. Hrvatski dokumentarno-igrani film "Marijine" redateljice i scenaristice Željke Sukove te dugometražni igrani film "Belvedere" Ahmeda Imamovića, nastao u koprodukciji BiH i Hrvatske, sudjelovat će u programu "East of the West", u kojemu se za nagrade natječu filmovi iz srednje i istočne Europe te iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Ovogodišnjim žirijem predsjedat će proslavljeni mađarski redatelj Istvan Szabo.

VIROVITICA - Policijski službenici jučer su na parkiralištu trgovačkog centra u Virovitici zatekli tri osobe u vozilu zagrebačkih registracijskih oznaka koje su posjedovale opojnu drogu. U virovitičku policijsku postaju privedeni su tridesetogodišnji I.P. s područja Bistre, dvadesetsedmogodišnji I.P. s područja Zagreba i dvadesettrogodišnji V.S. s područja Bistre. Kod njih je pronađena jedna vrećica s nekoliko desetaka tableta sa zabranjenom supstancom te dvije vrećice s nekoliko desetaka grama opojne droge "speed". Droga je oduzeta, a slijedi podnošenje kaznene prijave, zbog počinjenoga kaznenog djela zlouporaba opojnih droga.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙