FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

VELA LUKA - U velolučkom brodogradilištu "Montmontaža Greben" jučer je u nazočnosti predsjednika Ive Josipovića porinut policijski ophodni brod "Mile Blažević Čađo". Riječ je o drugom od 29 brodova koje za potrebe MUP-a gradi zajednica šest manjih brodogradilišta s velolučkim na čelu, a dodijeljen je zadarskoj Policijskoj upravi. Na prigodnoj svečanosti hrvatski predsjednik Ivo Josipović je rekao kako je izgradnja tog broda ujedno i simbol dobro vođene gospodarske politike koja razumije što je hrvatska prednost i koja zna da je hrvatska brodogradnja jedan od brandova i stoljetna tradicija. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko istaknuo je kako se na taj način Hrvatska želi odužiti heroju Domovinskog rata kakav je bio policajac Mile Blažević Čađo te da će za svojega radnog vijeka taj brod govoriti o Čađinom herojstvu. Kuma broda bila je Blaževićeva supruga Milka Blažević, a brod je blagoslovio velolučki župnik don Većeslav Magić.

ZADAR - Nizom svečanosti jučer je u Zadru obilježena 20. obljetnica osnutka zadarske 112. brigade Hrvatske vojske. Cjelodnevni program počeo je na zadarskom Gradskom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje i stradale u Domovinskom ratu. Pripadnike i zapovjednike 112. brigade primili su zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić i župan Stipe Zrilić. Predsjednik udruge 112. brigade i prvi ratni zapovjednik Marko Čulina tom prigodom je rekao kako su pripadnici te brigade iznimno ponosni što su doprinijeli obrani grada Zadra i njegova šireg zaleđa i dali velik doprinos u obrani suvereniteta Hrvatske. Otvorena je izložba "Ratni put brigade" na središnjem zadarskom Narodnom trgu, nakon čega je u Arsenalu održana akademija. Među uzvanicima svečanosti je nazočio i izaslanik predsjednice vlade, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, koji je istaknuo kako ne smijemo zaboraviti ono na što smo svi ponosni, ne zbog nas koji smo bili sudionici tih događaja, već zbog budućih naraštaja i generacija Hrvata i Hrvatica. "I oni i svi građani Hrvatske moraju znati da je moderna Hrvatska nastala na krvi naših najbolji sinova i tu istinu svi koji žive u Hrvatskoj i svi građani Hrvatske moraju znati i poštivati", rekao je ministar Ivić.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske uputilo je poziv pripadnicima nacionalnih manjina da izađu na izbore koji će se održati 10. srpnja za vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Biračko pravo u izborima za članove vijeća nacionalnih manjina, odnosno predstavnika određene nacionalne manjine, imaju pripadnici te nacionalne manjine koju su navršili 18 godina s prebivalištem u jednicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za koje su pojedini izbori raspisani, uz uvjet da su upisani u izvatku iz popisa birača ili da glasuju na temelju zakonom propisane potvrde. U vijeća nacionalnih manjina općine bira se 10 članova, u vijeća nacionalnih manjina grada 15, a u vijeća nacionalnih manjina županije bira se 25 pripadnika nacionalne manjine. Biraju se neposredno, tajnim glasovanjem za razdoblje od četiri godine. Glasovanje traje od 7 do 19 sati, a radi utvrđivanja identiteta na biračko mjesto obavezno je ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu, navode iz DIP-a.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarao je jučer s predstavnicima privatnih i vjerskih vrtića, njih 24, o inicijativi za izjednačavanje sufinanciranja programa u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima. Gradonačelnik i predstavnici vrtića, koji su inicirali sastanak, ponovno su apelirali na roditelje djece smještene u gradske, privatne i vjerske vrtiće da do 30. lipnja dostave traženu dokumentaciju kako bi mogli ostvariti pravo na subvenciju.

ŠIBENIK - Policija je oko 15 sati prekinula jučerašnji dio potrage za nestalom Antonijom Bilić (17) bez rezultata. Pretraživalo se šire područje od mjesta Oklaj do Kistanja, uključujući i rijeku Krku, i to na području od Brljana prema hidrocentrali. U potrazi je sudjelovalo više od 110 pripadnika interventne jedinice policije, specijalne policije (ronioci), službenika kriminalističke policije i više od 20 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja te manji broj vatrogasaca iz Drniša. Potrazi se priključila i skupina od šest slovenskih policajaca i pripadnika vojske s vojnim čamcem i uređajem sonarom kojeg posjeduje slovenska vojska, a služi za pretragu dna rijeke. Na zahtjev MUP-a, na mjesto pretrage upućene su dvije bespilotne letjelice Oružanih snaga RH i 12 pripadnika OS RH, koji upravljaju letjelicama kojima se snima korito rijeke Krke kao i područje kanjona Krke od brane Brljan do ušća rijeke Krke u Šibeniku.

RIJEKA - Spektaklom "Tambours de la muerte" francuske trupe "Compagnie Transe-Express" ispred zgrade HNK-a "Ivana pl. Zajca" sinoć je otvoren festival Riječke ljetne noći. Ove godine festival nosi naziv "Posvećenje ljeta", a sastoji se od 14 različitih programskih događanja u tridesetak izvedaba na 13 lokacija po cijelom gradu. U programu se ističe praizvedba "Baba Jaga je snijela jaje", dramska adaptacija romana Dubravke Ugrešić. Predstava će biti praizvedena 12. srpnja na plaži bivšeg hotela "Park" na Pećinama. Redatelj je Ivica Buljan, a nastupit će Ana Karić, Alma Prica, Milena Župančič i članovi ansambla riječkoga HNK-a. "Riječke ljetne noći" završavaju 21. srpnja koncertom "Na moru zvijezda" orkestra riječke Opere i niza vokalnih solista na pontonu koji će tom prigodom biti smješten uz glavni lukobran riječke luke.

ĐAKOVO - Proglašenjem ovogodišnjih dobitnika nagrada Julija Benešića, jučer su u Đakovu završeni dvodnevni 14. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara. Prosudbeni žiri susreta Nagradu Julija Benešića dodijelio je Dariji Žilić iz Zagreba ocjenjujući njezinu knjigu "Muze izvan geta" najboljim književno-kritičarskim ostvarenjem u 2010. godini. Povelja uspješnosti Julija Benešića pripala je osječkoj autorici Kristini Peternai-Andrić za njezin dosadašnji književno-kritičarski rad.

(Hina) xmc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙