FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SARAJEVO - Mandatar za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Slavo Kukić izjavio je kako očekuje da će Zastupnički dom parlamenta BiH ovog tjedna potvrditi njegovu kandidaturu iako u prvom krugu glasovanja o povjerenju nije uspio osigurati potrebnu većinu glasova zastupnika. "Očekujem kako će razum naposlijetku proraditi i da ćemo na sjednici parlamenta BiH u četvrtak dobiti novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH odnosno da će mi zastupnici iskazati povjerenje", kazao je Kukić kako ga u ponedjeljak citira sarajevsko "Oslobođenje". Kukića je za mandatara nominiralo Predsjedništvo BiH a predložile su ga stranke okupljene oko Socijaldemokratske partije BiH (SDP). Tu su kandidaturu osporili HDZ BiH i HDZ 1990. uz tvrdnju kako Kukić, iako Hrvat, ne može predstavljati većinsku volju hrvatskog biračkog tijela. Takvo stajalište poduprle su i stranke iz RS. Sjednica Zastupničkog doma parlamenta BiH zakazana je za 14. srpnja a Kukić kaže kako u proteklim danima nije imao nikakvih kontakata s predstavnicima političkih stranaka koje osporavaju njegovu kandidaturu.

KABUL -Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u utorak tijekom posjeta Afganistanu da će Francuska povući tisuću svojih vojnika iz te zemlje do kraja 2012. godine. Sarkozy, koji je doputovao u nenajavljeni petosatni posjet kako bi se sastao s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i generalom Davidom Petraeusom te obišao francuske vojnike u regiji Surobiju, rekao je da će preostali francuski vojnici biti raspoređeni u pokrajini Kapisi. "Povući ćemo četvrtinu našeg kontingenta, što znači tisuću vojnika, u razdoblju od sada do kraja 2012.", kazao je Sarkozy francuskim vojnicima u bazi nedaleko od Kabula.

ISLAMABAD - Najmanje 45 osoba za koje se vjeruje da su pripadnici militantnih skupina ubijeno je raketama što su na ciljeve u Pakistanu tijekom posljednja 24 sata ispalile američke bespilotne letjelice, objavili su pakistanski sigurnosni izvori. Tri napada u Sjevernom Vaziristanu uslijedila su dan nakon što je Washington objavio da će odgoditi davanje vojne pomoći Islamabadu u vrijednosti 800 milijuna dolara zbog zabrinutosti oko pakistanskog protjerivanja američkih vojnih instruktora, kao i zbog neučinkovitost Pakistana u borbi protiv militanata. Dosad najsmrtonosniji jednodnevni napad bespilotnim letjelicama dogodio se u lipnju 2009. godine kada je ubijeno oko 70 pripadnika terorističkih skupina. Nema neovisne potvrde ovih podataka jer naoružani islamisti osporavaju podatke koje objavljuje pakistanska vlada.

BELFAST - U sukobima prosvjednika i policije u Belfastu, uoči godišnje protestantske povorke, tijekom noći ranjena su 22 policajca, a prosvjednici su palili vozila i bacali molotovljeve koktele. Policija je odgovorila plastičnim mecima i vodenim topovima protiv skupine od oko 200 prosvjednika u katoličkim dijelovima zapadnog Belfasta, kazala je glasnogovornica lokalne policije. Deseci tisuća protestanata u utorak planiraju marš kojim obilježavaju povijesnu pobjedu nad katolicima kojom je osigurana protestantska prevlast u Sjevernoj Irskoj i koji katolici doživljavaju kao provokaciju pa prolazak povorke kroz katoličke četvrti Belfasta često završava nasiljem. Marš protestanata posvećen je sjećanju na engleskog kralja Williama III. Oranskog koji je pobjedom nad katoličkim kraljem Jamesom II. 1690. godine ponovo uspostavio protestantsku prevlast u Irskoj.

PARIZ - Francuski premijer Francois Fillon ocijenio je u utorak da "šutnja" Vijeća sigurnosti UN-a o nasilju u Siriji postaje "nepodnošljiva", dodajući da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad "prešao sve granice". "Francuska je zajedno s ostalim europskim zemljama podnijela rezoluciju pred Vijeće sigurnosti UN-a koju blokiraju Rusija i Kina", podsjetio je na privatnoj radio postaji Europe 1 Francois Fillon. "To više nije prihvatljivo", dodao je šef vlade. Prosvjednici koji podržavaju sirijski režim napali su u ponedjeljak veleposlanstva SAD-a i Francuske u Damasku, osuđujući posjet njihovih veleposlanika pobunjeničkom gradu Hami, što je pak izazvalo ljutnju Washingtona i Pariza.

MOSKVA - U Rusiji je u utorak dan žalosti, koji je proglasio predsjednik Dmitrij Medvedev, zbog potonuća izletničkog broda Bulgaria na rijeci Volgi u kojemu je, prema posljednjim podacima, život izgubila 71 osoba, javljaju ruski mediji. "Broj žrtava nesreće u ovom trenutku je 71", prenose mediji podatke ministarstva za izvanredne situacije. Na brodu, koji je korišten za turističko krstarenje po Volgi iako nije imao dozvolu za to, bilo je 208 osoba, među kojima oko 60 djece. Dopušteni broj putnika i članova posade tog broda bio je 140. Spašeno je 79 ljudi, 71 osoba se utopila, a strahuje se da se preostalih 58 ljudi također utopilo. Nesreća se dogodila oko 80 kilometara od Kazana. Uzrok nesreće se istražuje.

LONDON - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange stigao je u utorak prijepodne u pratnji svojih odvjetnika na londonski Visoki sud na kojem će se održati dvodnevno ročište posvećeno žalbi na odluku o njegovu izručenju Švedskoj u kojoj ga traže zbog sumnji u silovanje odnosno seksualno uznemiravanje dviju žena, prenose britanski mediji. On je zanijekao krivnju. Taj 40-godišnji australski računalni stručnjak uhićen je u prosincu prošle godine u trenutku kad je njegova internetska stranica počela objavljivati stotine kompromitirajućih američkih diplomatskih bilješki koje su naštetile američkoj vanjskoj politici i izazvale ogromno zanimanje medija i javnosti u svijetu. Assange je nakon uhićenja pušten na slobodu uz jamčevinu te smješten u kućni pritvor u jednoj vili u istočnoj Engleskoj u kojoj je u nedjelju proslavio 40. rođendan.

RAMALAH - Međunarodna zajednica nema druge mogućnosti nego poduprijeti prijem palestinske države u Ujedinjene narode, rekao je u utorak dužnosnik Saeb Erekat nakon neuspjela pokušaja bliskoistočnog kvarteta da oživi pregovore s Izraelom. Kvartet u kojem su predstavnici Sjedinjenih Država, Rusije, Europske unije i UN-a sastao se u Washingtonu u ponedjeljak navečer kako bi Izrael i Palestince pozvao da se vrate mirovnim pregovorima i tako izbjegnu sukob u UN-u u rujnu kada Palestinci kane jednostrano zatražiti priznanje palestinske države. Izrael još nije službeno reagirao na neuspjeh sinoćnjeg sastanka Kvarteta, na kojem su sudjelovali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i šefovi diplomacije SAD-a Hillary Clinton, Sergej Lavrov iz Rusije i Catherine Ashton iz EU. Oni su odbili objaviti priopćenje, a njihovi savjetnici cijeli dan su radili bez pomaka jer su stajališta dviju strana previše udaljena,

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙