FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 11. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

OSIJEK - Predsjednica vlade Jadranka Kosor položila je danas temeljni kamen za gradnju nove školske dvorane u Osnovnoj školi "Višnjevac" pored Osijeka te početak dogradnje te škole, u što će biti uloženo ukupno 15 milijuna kuna. Izjavila je kako je to dobar primjer stvaranja boljih uvjeta za obrazovanje i šport te da vlada sudjeluje sa 65 i grad Osijek s 35 posto u ulaganju. Naglasivši kako je bitan ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva te populacijska politika, podsjetila je kako se unatoč svim teškoćama i rebalansima unazad tri godine izdvajalo po četiri milijarde na godinu za rodiljne i socijalne naknade te se posebno skrbilo za socijalno najosjetljiviju populaciji. Na svečanosti polaganja temeljnog kamena za vrijeme govora uz transparent "Osijek - S Jadrankom Kosor u EU" vidjeli su se i oni na kojima je pisalo "S Jadrankom Kosor u propast, a ne u EU" i "Tko je sljedeći general". Transparenti su brzo uklonjeni. Na skupu je bilo više mladih članova HDSSB-a i Filip Glavaš, inače predsjednik Savjeta mladih grada Osijeka. Na novinarski upit kako komentira poruke, Kosor je rekla da je naviknula na provokacije, no da je najbitnije raditi. Odbacila je mogućnost da je boravak u Osijeku, gdje je još položila i temeljni kamen za gradnju novog mosta, dio predizborne kampanje, istaknuvši kako izborna kampanja nije počela jer izbori nisu još ni raspisani, ali datum izbora nije spominjala. Na upit kako komentira nedavno uhićenje generala Mladena Kruljca, Kosor je rekla da ne može komentirati tijek istrage, ali da će razgovarati s predsjednikom Ivom Josipovićem i tražiti da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj će se donijeti i određeni zaključci.

DUBROVNIK - Čelnici dubrovačko-neretvanskog HDZ-a, predsjednik Frano Matušić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i predsjednica dubrovačkog HDZ Dubravka Šuica, danas su na konferenciji za novinare optužili predsjednika Ivu Josipovića da se otvoreno stavio na stranu SDP-a u izbornoj kampanji. "Nakon druženja sa stranačkim kolegama i derneka prije otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara i nakon toga potpuno je jasno da se predsjednik Ivo Josipović uključio u kampanju", ustvrdio je Frano Matušić i dodao kako po Ustavu predsjednik Republike ne smije biti član niti jedne stranke niti otvoreno podupirati ikoju stranku. "Iz posljednjih događaja potpuno je jasno", kazao je Matušić, da je "Ivo Josipović lider oporbe, a ne Zoran Milanović."

SPLIT - Vodstvo splitskog SDP-a optužilo je danas vlast gradonačelnika Željka Keruma da se prihvaćanjem odluke na sjednici Gradskog vijeća o dizanju triju spomenika na Rivi - Franji Tuđmanu, papi Ivanu Pavlu II. i Slobodi - ugrožava identitet Splita i značaj Rive, ali i potvrdilo da je SDP-ova tvrtka "Riva trade" 90-ih godina trgovala s Kerumom. "Split je napala sadašnja vlast i njezini politički sateliti jer je na sjednici gradskog vijeća u prošli petak donesena odluka o gradnji triju spomenika na Rivi. Time se mijenja identitet splitske rive, a da se o tomu nije vodila nikakva stručna rasprava niti se građane pitalo što o tome misle", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević, dodavši da "politički ekshibicionisti napadaju sve što je građanski Split". Jurjević je zamjerio vijećnicima HDZ-a i HSP-a što su ostali na sjednici i poduprli Kerumov prijedlog o gradnji tih spomenika, iako kritiziraju Kerumovu politiku.

ZAGREB - Zagrebački Gradski odbor HSLS-a zalaže se u uvjetima gospodarske krize za jedinstvenu politiku rezanja socijalnih prava te da se u kriterije uz dohodovni uključi i imovinski cenzus, istaknuo je danas na konferenciji za novinare njegov predsjednik Velimir Srića. Stoga bi Grad trebao dati pravedan, sustavan prijedlog socijalnih mjera s jasno utvrđenim i transparentnim kriterijima, jer su sadašnji vrlo nejasni, rekao je Srića. Po njegovim riječima imovinski cenzus bi se mogao uključiti, unatoč nefunkcioniranju OIB-a, na način da građani daju izjavu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću o neposjedovanju imovine, čime se omogućava sankcioniranje zloporaba. Ustvrdio je da je nefunkcioniranje OIB-a i problem utvrđivanja imovine zapravo izgovor i da se time nitko, zapravo, ne želi baviti. "Uoči predstojećih parlamentarnih izbora socijalne teme su najvrućije u Hrvatskoj, a Grad ima priliku pokazati kako će načelno rješavati problem socijalne skrbi i socijalnih prava, pa da to posluži kao platforma za njihovo rješavanje na nacionalnoj razini, gdje je puno veći", rekao je Srića.

ZAGREB - Zagrebačka gradska skupština na sutrašnjoj će sjednici ponovno razmatrati prijedlog odluke gradonačelnika Milana Bandića o višoj cijeni dječjih vrtića u Zagrebu, koja će ovisiti o iznosu mjesečnih prihoda po članu kućanstva, jer je tu odluku, nakon što se o njoj pozitivno očitovalo Ministarstvo financija, potrebno prema Zakonu o proračunu uskladiti s važećim Proračunom Grada Zagreba, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Gradonačelnik Bandić najavio je kako tu odluku braniti do kraja i da neće odustati od njezina predlaganja Skupštini, unatoč tome što očekuje da ona sutra ponovno neće biti prihvaćena.

ZAGREB - Sindikat Akademska solidarnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu danas je na konferenciji za novinare najavio nastavak štrajka dok god traju sjednice Hrvatskog sabora na kojima su ti zakoni u proceduri jer, kako je rečeno, nisu ispunjeni preduvjeti za obustavu štrajka.

"Nisu se ispunili preduvjeti za obustavu štrajka koji su nama potrebni. Sporni su zakoni još u saborskoj proceduri. Pratimo situaciju i nadamo se da će biti povučeni", kazao je Neven Jovanović iz sindikata. Štrajku akademskih radnika toga zagrebačkoga fakulteta danas su se jednodnevnim štrajkovima pridružili i članovi Akademske solidarnosti sa Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli, filozofskih fakulteta u Rijeci i Splitu te sveučilišta u Zadru.

ZAGREB - Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras izjavio je danas u povodu nastavka štrajka sindikata Akademska solidarnost da je na tom fakultetu normalna radna situacija, da je prvi dan upisa te da se studenti redovno upisuju u prvu godinu. Štrajk sindikata Akademska solidarnost nimalo ne utječe na ostale poslove, istaknuo je Boras, ponovivši da nitko od studenata neće biti oštećen niti u vezi polaganja ispita.

ZAGREB - U srednje škole u Hrvatskoj u prvom se krugu ljetnog roka upisalo 59.733 učenika, a za upis u drugom krugu još je ostalo 8.041 slobodno mjesto, za koje se danas primaju prijave. U gimnazije se upisalo 15.205 učenika, a još je ostalo 917 slobodnih mjesta, u školama likovne umjetnosti i dizajna ostala su slobodna 64 mjesta, a upisalo se 735 učenika, u glazbene i baletno/plesne programe umjetničkih škola upisala su se 1.253 učenika, a ostalo je slobodno 450 mjesta, objavilo je Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa na internetskim stranicama.

PULA - Ovogodišnji 58. festival igranog filma u Puli gostovat će u Art-kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu od 17. do 31. srpnja s 15 filmova, od kojih će osam biti iz retrospektive Jamesa Ivoryja, a sedam iz Međunarodnog programa, odabranih s najvećih svjetskih festivala, priopćeno je danas iz Pula film festivala. Kako se navodi u priopćenju za javnost, retrospektiva redatelja Jamesa Ivoryja, koji bez prekida kvalitetno stvara već 58 godina, uključit će predstavnike iz triju najvažnijih faza njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙