FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 27. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB/BANJA LUKA - Dragan Paravinja, osumnjičen za nestanak maloljetne Antonije Bilić, priznao je njezino ubojstvo, potvrdila je sinoć Hini Marina Mandić iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH. Paravinja, koji je jučer uhićen na području Republike Srpske, rekao je kako je Antoniju Bilić zadavio pa je bacio u rijeku Krku. Priznanje je izrekao tijekom ispitivanja koje je provela policije Republike Srpske. Konferencija za novinare održana je sinoć u 22 sata u Banjoj Luci, a nazočni su bili i predstavnici MUP-a RH.

ZAGREB - Odmah nakon potvrde MUP-a RH kako je osumnjičeni Dragan Paravinja priznao ubojstvo maloljetne Antonije Bilić, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor razgovarala je sinoć s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem da se poduzme sve da Paravinja bude izručen Republici Hrvatskoj i za taj zločin odgovara pred hrvatskim pravosuđem. To je sinoć Hini izjavio glasnogovornik Vlade RH, Mladen Pavić.

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Istražnom centru Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina Dragana Paravinje (1969.) osumnjičenog za kazneno djela silovanja u pokušaju, u lipnju 2010. na području Omiša. Državno odvjetništvo u Splitu istražni je zahtjev podnijelo u subotu "odmah po zaprimanju kaznene prijave Policijske uprave splitsko-dalmatinske protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela silovanja u pokušaju", objavljeno je sinoć na internetskim stanicama Državnog odvjetništva RH (DORH), koje ne navodi identitet osumnjičenika nego samo da je riječ o 42-godišnjem hrvatskom državljanu. Na temelju zahtjeva Županijskog državog odvjetništva u Splitu istražni sudac donio je rješenje o provođenju istrage i određivanju pritvora. "Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 28. lipnja 2010. na području Omiša pokušao silovati hrvatsku državljanku (1986.) koju je prethodno kao autostopisticu primio u svoj kamion. Počinitelj navedenog djela može se dovesti u svezu s nestankom maloljetne A. B. na području Drniša", navodi se u priopćenju DORH-a.

ZAGREB - HTV je sinoć objavio kako je došao u posjed dokumenta koji pokazuje da mađarski MOL ima stvarnu kontrolu upravljanja nad Inom premda mađarska kompanija nema većinski paket Ininih dionica. Po navodima u središnjem Dnevniku HTV-a, uoči potpisivanja (prve izmjene) dioničarskog ugovora s hrvatskom Vladom (potpisanog krajem siječnja 2009. godine) predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi u dokumentu svojoj Upravi jasno ističe da MOL tim ugovorom preuzima potpunu kontrolu nad Inom. Hernadi se od nedavno u medijima spominje i kao osoba koja je dala mito bivšem premijeru Ivi Sanaderu od 10 milijuna eura kako bi Sanader MOL-u omogućio većinska upravljačka prava u Ini. Početkom proteklog tjedna USKOK je potvrdio da je protiv Sanadera otvorena nova istraga zbog sumnje da je zloporabio položaj i ovlasti i primio mito.

ZAGREB/ZADAR - Brodica s četiri odrasle osobe i dvoje djece prevrnula se, a potom potonula na udaljenosti oko jedne nautičke milje od Morskih orgulja u Zadru prema Preku na otoku Ugljanu, izvijestilo je sinoć Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Sve članove posade, hrvatske državljane, spasila je brodica koja se zatekla u blizini nezgode. Brodica dužine 4,20 metara prevrnula se oko 17,30 sati, a nakon spašavanja posade, potonula je na dubinu od 40 metara. Na mjesto nesreće je izašla brodica Pomorske policije, koja je do obale otpratila brodicu sa spašenim članovima posade potonule brodice. Voditelj potonule brodice izjavio je kako je do nesreće došlo uslijed kvara na motoru zbog kojeg se plovilo okrenulo bočno vjetru i valovima te se napunilo morem i prevrnulo.

ZAGREB - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" i Inicijativa "Akademska solidarnost" u izjavi za javnost, objavljenoj sinoć, ističu kako ni jedan fakultet u Hrvatskoj nije javno dao podršku prijedlozima zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, a odbacilo ih je, kako navode, 97 posto fakulteta koji su se o tome javno izjasnili, odnosno 51 posto od ukupnog broja fakulteta u Hrvatskoj. Ovim podacima, navode u Sindikatu, žele hrvatskoj javnosti prikazati stvarno stanje stvari, neposredno prije zaključenja organizacijske i pravne pripreme štrajka akademskih radnika.

MOLVE - Na kući znamenitoga hrvatskog etnokoreologa i koreografa dr. Ivana Ivančana (1927.-2006.) u Molvama, sinoć je otkrivena spomen ploča u prigodi obilježavanja pete obljetnice njegove smrti. Postavljanje spomen ploče dr. Ivančanu organizirali su Družba Braća hrvatskog zmaja te Društvo za povjesnicu i starine Molve. Mario Kolar, predsjednik Društava za povjesnicu, govoreći o Ivančanovom društvenom i profesionalnom angažmanu naglasio je kako je njegovim dolaskom u Institut za etnologiju i folkloristiku, etnokoreologija postala u Hrvatskoj samostalnim područjem istraživanja. Spomen ploču otkrio je Dražen Podravec, pročelnik Zmajskog stola Križevci, podsjetivši da je dr. Ivančan ostavio 18 stručnih knjiga te 120 zaštićenih koreografija. Osim znanstvenog rada, Ivančan je široj javnosti poznat po 60-godišnjem vrhunskom radu najtrofejnijeg hrvatskog amaterskog folklornog ansambla "Joža Vlahović", koji danas nosi ime Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivan Ivančan. On je zaslužan i za velike umjetničke uspjehe hrvatskog profesionalnog ansambla "Lado", čiji je bio dugogodišnji umjetnički direktor.

CRES - Istraživači Instituta za istraživanje i zaštitu mora - Plavi svijet tijekom istraživanja dobrih dupina u sjevernom Jadranu proteklog su petka snimili sredozemnu medvjedicu kod otoka Cresa, priopćili su sinoć Draško Holcer, kustos u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i predsjednik Instituta za istraživanje zaštitu mora - Plavi svijet te Nikolina Rako iz Plavog svijeta. Sredozemnu medvjedicu (Monachus monachus) snimili su podvodnom kamerom uz zapadnu obalu otoka Cresa. Snimljena životinja je najvjerojatnije odrasla ženka dužine oko 2,30 m, a analizom fotografija utvrđeno je kako je riječ o životinji koja je tijekom 2010. opažena i u području rta Kamenjak. Ovom prilikom jedinka je bez straha prilazila plovilu koje je slobodno plutalo sa ugašenim motorom. Pregledom terena istraživači "Plavog svijeta" utvrdili su kako je životinja koristila podmorsku spilju kao mjesto za odmor. Sredozemna medvjedica jedan je od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙