FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski tržišni regulator novim mjerama pokušava suzbiti špekulacije

Autor: vmom
ZAGREB, 11. srpnja 2011. (Hina) - Nakon prošlotjednog vala prodaja talijanskih dionica, poglavito bankovnih, talijanski tržišni regulator Consob od danas uvodi nove mjere čiji je cilj povećati transparentnost trgovanja i suzbiti tržišne špekulacije, pišu u ponedjeljak europski mediji.

Nove mjere koje ostaju na snazi do 9. rujna nalažu trgovcima da izvijeste o aktivnostima 'short sellinga' koje uključuju dionice u vrijednosti najmanje 0,2 posto kapitala neke kompanije, i o svim daljnjim nalozima, čija vrijednost iznosi 0,1 posto ili više kapitala tvrtke.

'Short selling' je praksa prodaje posuđenog paketa dionica u očekivanju pada cijena, koji se potom vraća njegovu vlasniku po nižim cijenama, pri čemu razlika u cijeni predstavlja čistu zaradu trgovcu.

U ozračju obilježenom napisima o političkoj nestabilnosti i bojaznima od širenja krize na druge članice eurozone, dionice talijanskih banaka prošli su petak pretrpjele značajne gubitke, pogodivši euro, dok su premije koju Italija plaća kod zaduživanja, u usporedbi s onima na njemačke referentne obveznice, dosegnule rekordnu razinu od uvođenja eura.

Dionice najveće tamošnje banke UniCredita u prošli su petak tako oslabjele za 7,9 posto, a druge po veličini Bance Intese, za 4,6 posto. Prinos na 10-godišnje talijanske državne obveznice poskočio je na 5,27 posto, pri čemu je premija koju ulagači zahtijevaju da drže talijanski dug, u odnosu na njemačke referentne obveznice, dosegnula rekordna 2,44 postotna boda.

Financijsko stanje talijanskih banaka zadaje brige tržišnim sudionicima uoči skorašnje objave rezultata novog kruga EU provjera otpornosti banaka. Pet talijanskih banaka podvrgnuto je provjerama koje su završile krajem lipnja, a nadležna Europska agencija za banke (EBA) objavit će rezultate 15. srpnja.

U priopćenju objavljenom s ciljem umirivanja ulagača guverner talijanske središnje banke Mario Draghi kazao je da je uvjeren da će talijanske banke proći na novom testu i pokazati značajno veće stope adekvatnosti kapitala od minimalno zahtijevane za pokriće eventualnih gubitaka.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je za ponedjeljak sastanak najviših dužnosnika EU-a kako bi razmotrili planove vezane uz novi paket pomoći za Grčku, a sastanak bi se također trebao dotaknuti pitanja intenziviranih zabrinutosti u vezi tržišnih pritisaka na Italiju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙