FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze u plusu zbog optimizma u vezi grčkog glasovanja

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su izrazitije porasli temeljem očekivanja da će grčki parlament danas odobriti ključne nove mjere štednje koje su uvjet za dobivanje nove tranše kredita i sprečavanje bankrota.

Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju poskočio gotovo 1,5 posto, na 5.851 bod, frankfurtski DAX indeks za 1,8 posto, na 7.300 bodova, a pariški CAC za 1,88 posto, na 3.924 boda.

Optimizam u vezi glasovanja u grčkom parlamentu zaslužan je za današnje jačanje burzovnih indeksa, tumače anatičari, upozoravajući ipak da bojazni time nisu posve uklonjene.

Grčki parlamentarci iz redova oporbe dali su naslutiti da će poduprijeti vladin paket mjera, koji je preduvjet za isplatu nove tranše kredita i sprečavanje bankrota.

Međutim, čak i ako novi paket mjera štednje dobije zeleno svjetlo parlamenta, cijene dionica se najvjerojatnije neće izvući iz raspona kojeg se drže u posljednje vrijeme, prognoziraju.

Ulagači već gledaju korak dalje i očekuju da će Grčka biti suočena s teškoćama u provedbi nepopularnih mjera štednje. Fokus im je usmjeren i skorom završetku drugog kruga kvantitativnog popuštanja u SAD-u, kažu analitičari.

Tržišnim aktivnostima dominirali su kratkoročni igrači, dok su se veliki fondovi uglavnom držali po strani, prateći budno razvoj situacije. Upravitelji fondovi čekaju da se donekle razbistri situacija prije nego što krenu u veća ulaganja na tržištu dionica, što se možda neće dogoditi prije kraja ljeta.

Dionice grčkih banaka snažno su ojačale, za gotovo pet posto, dok su cijene dionica grčkih kompanija bile na dobitku u prosjeku za 2,5 posto, temeljem očekivanja pozitivnog ishoda u grčkom parlamentu.

U europskom bankovnom sektoru dionice su u prosjeku bile na dobitku od 1,6 posto, dok je dobitak bankovnih dionica iz rubnih zemalja eurozone iznosio 2,4 posto.

"Usvajanje paketa strogih mjera štednje zasigurno će biti poticajna vijest, no to ne znači da su time uklonjene sve prepreke. Sljedeća će prepreka biti njihova provedba i svi će budno pratiti rad vlade", kazao je valutni strateg u RBS-u Graham Bishop.

Glasovanje o petogodišnjem grčkom planu štednje razlog je oštrih prosvjeda u zemlji. Usvajanje toga plana preduvjet je za isplatu nove tranše kredita Grčkoj kako bi se spriječilo da prvi put u posljednjih 60 godina neka razvijena zemlja dođe u situaciju da ne može vraćati dugove.

Među sektorima dobitnicima isticao se i rudarski sektor, koji je podršku dobivao od rasta cijena ključnih metala. U europskom sektoru bazičnih sirovina prosječan rast cijena dionica iznosio je 2,2 posto, na čelu s Antofagastom, čije su dionice ojačale 4,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,54 posto, na 9.797 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙