FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Christine Lagarde počinje 5-godišnji mandat na čelu MMF-a

Autor: vmom
WASHINGTON, 5. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Novoizabrana čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, inače bivša francuska ministrica financija, započinje danas petogodišniji mandat u toj međunarodnoj instituciji u za svijet teškim gospodarskim vremenima.

Prva je žena na čelnoj dužnosti u 67-godišnjoj povijesti te institucije, izabrana od 24-članog izvršnog odbora nakon što je njezin prethodnik Dominique Strauss-Kahn, također Francuz, bio primoran odstupiti zbog seksualnog skandala.

Lagarde je tako u utrci za prestižnu dužnost, koja tradicionalno pripada Europljanima, pobijedila Meksikanca Agustina Carstensa, dobivši potporu Europske unije, Sjedinjenih Država i tržišnih gospodarstava u nastajanju Kine, Indije i Brazila.

U prošlotjednoj objavi takve odluke odbor MMF-a navodi da su dva kandidata više nego prikladna za takvu dužnost, ali da je konsenzusom izbor pao na Lagarde.

MMF je trenutno uvelike fokusiran na rješavanje dužničke krize u eurozoni, izravno sudjelujući u spašavanju prezadužene Grčke, a budno prati i situaciju u drugim zemljama eurozone također pogođenim teškoćama.

Najvjerojatnije će tako njezin 5-godišnji mandat biti usmjeren nastojanjima MMF-a i EU-a u rješavanju grčke dužničke krize i sprečavanju njezina širenja na druge članice eurozone.

U televizijskom intervjuu nakon imenovanja Lagarde je pozvala Grčku da požuri s usvajanjem novog paketa mjera štednje koji je prema zahtjevima MMF-a i EU-a bio preduvjet za dobivanje nove pomoći. Grčka je potom usvojila novi paket mjera štednje i odgovarajući zakon o provedbi tih mjera.

Međutim, svijetu glavobolju zadaju i drugi problemi, poput neravnoteža u globalnom gospodarstvu, s obzirom na visoku inflaciju u Kini, gospodarsko usporavanje u SAD-u i rizike pregrijavanja nekih gospodarstava u razvoju.

Nakon izbora Lagarde je istaknula kako će njezin glavni cilj biti da MMF i dalje služi svim svojim članicama. "Kao što sam imala prigodu reći odboru MMF-a tijekom izbornog postupka, MMF mora biti relevantan, spreman na suradnju, učinkovit i legitiman, kako bi se postigao snažniji i održiv rast, ostvarila makrogospodarska stabilnost i bolja budućnost za sve", poručila je.

Dodala je također da želi ujediniti MMF-ovo osoblje koje uključuje 2.500 zaposlenika i 800 ekonomista i obnoviti njihovo povjerenje u tu organizaciju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙