FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast europskih burzovnih indeksa ograničen zbog dužničke krize

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali temeljem očekivanja snažnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, no veće dobitke priječe bojazni u vezi širenja dužničke krize u perifernim zemljama eurozone.

Londonski Ftse indeks tako je ojačao za 0,18 posto, na 6.065 bodova, frankfurtski indeks DAX za 0,34 posto, na 7.497 bodova, dok je pariški CAC bio pak na gubitku od 0,07 posto, spustivši se na 3.977 bodova.

Ulagače zabrinjava mogućnost širenja dužničke krize s Grčke, Irske i Portugala na druge članice eurozone, pa su krenuli u rasprodaju dionica banaka u perifernom dijelu eurozone, koje su stoga u prosjeku oslabjele za 3,4 posto.

Dionice talijanskog UniCredita oslabjele su za 4,3 posto.

"Posrijedi je svojevrstan napad na Italiju, što je više nego jasno. Unicredit trpi veće posljedice zato što jedini među talijanskim bankama nije najavio povećanje kapitala", kazao je jedan trgovac u Milanu.

U međuvremenu je jedan bankovni izvor za Reuters izjavio da je svih pet talijanskih banaka uključenih u europsku provjeru otpornosti na moguće krize dobilo prolaznu ocjenu.

Dašak optimizma na tržištu uglavnom se pripisuje očekivanju dobrog izvješća o zaposlenosti u SAD-u koje bi trebalo ukazati na ubrzanje tempa oporavka tamošnjeg tržišta rada.

"Brojke bi morale biti prilično dobre da bi nosile uzlet kojem svjedočimo posljednjih tjedana. Zbog mogućih novih vijesti iz eurozone, bilo da je riječ o Grčkoj, Portugalu ili Italiji, teško se ipak može očekivati veći rast na burzama. Previše bi toga moglo krenuti naopako u krakoročnoj perspektivi", kazao je David Jones, tržišni strateg u IG Indexu.

Među pojedinačnim gubitnicima isticao se RWE, čije su dionice oslabjele za 3,9 posto nakon što je drugi najveći njemački energetski div objavio da razmatra povećanje kapitala, nove prodaje dijelova poslovanja, odnosno povezivanje s nekim partnerom kako bi zadržao važeći kreditni rejting.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,66 posto, na 10.137 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙