FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

DUBROVNIK - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sastala se u subotu, drugoga dana Croatia Summita 2011 u Dubrovniku s podtajnikom u State Departmentu Williamom Burnsom, koji joj je čestitao na završetku pregovora s Europskom unijom, što je "povijesni korak za Hrvatsku". Premijerka Kosor zahvalila je Sjedinjenim Američkim Državama na potpori tijekom euroatlantskog puta Hrvatske. Govoreći o kraju pregovora, predsjednica Vlade naglasila je kako je završen važan posao, ali da i dalje treba raditi. Hrvatske su reforme dobra poruka i našim susjedima da se one isplate, rekla je i ponovno istaknula potporu njihovu euroatlantskom putu. Po riječima podtajnika Burnsa, Hrvatska je lider u regiji, a nužno je unaprijediti gospodarske odnose između dviju zemalja.

DUBROVNIK - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sastala se u petak na marginama "Croatia Summita 2011" u Dubrovniku s belgijskim premijerom Yvesom Letermeom s kojim je razgovarala o oporavku hrvatskog gospodarstva i potrebi jačanja gospodarske suradnje između dvije zemlje, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. Čestitajući predsjednici hrvatske vlade na završetku pregovora, premijer Leterme ponovio je riječi iz svog jučerašnjeg govora, kako bez osobnog angažmana premijerke Kosor ne bi bilo njihovog završetka, a govoreći o potrebi jačanja gospodarske suradnje kazao je da su hrvatske tvrtke dobrodošle u Europskoj uniji. Kosor je Letermea upoznala s mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.

DUBROVNIK - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u subotu u Dubrovniku na marginama Croatia Summita 2011 sa senatorom Sjedinjenih Američkih Država Markom Begichem koji je čestitao Hrvatskoj na velikom vanjskopolitičkom uspjehu te istaknuo kako je uspješan završetak hrvatskih pregovora izvrstan primjer i snažan poticaj ostalim zemljama jugoistočne Europe. Govoreći o jugoistoku Europe, sugovornici su se složili kako je euro-atlantska perspektiva jedino jamstvo stabilnosti i prosperiteta svih zemalja regije. Ministar Jandroković zahvalio je američkoj strani na snažnoj potpori tijekom hrvatskog pregovaračkog procesa s Europskom unijom, a senatoru Begichu također je uputio zahvale na njegovom osobnom angažmanu u promicanju uključenja Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza, koji bi za Hrvatsku bio od iznimne važnosti.

DUBROVNIK - Novi okvir za poticanje gospodarskog razvoja nakon globalne gospodarske krize podrazumijeva stvaranje povoljne klime za ulagače kako bi se pojačala konkurentnost na jugoistoku Europe, složili su se u subotu sudionici panel-rasprave o gospodarstvu drugoga dana Croatia Summita u Dubrovniku. Nužno je prepoznati potencijal za investicije koje će biti glavni pokretač razvoja u jugoistočnoj Europi, a posebno u Hrvatskoj, rekao je hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač. Po njegovim riječima, hrvatski su prioriteti privlačenje ulaganja u energetiku, prometnu infrastrukturu, poljoprivrednu proizvodnju i turizam. Članstvo u Uniji važno je, ali treba izbjeći rašireno vjerovanje da će ulaskom u EU strana ulganja poteći. Za to je potrebna povoljna klima koju Hrvatska treba osigurati, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. Drugi dan Croatia Summmita 2011. nastavlja se panel-raspravama o sigurnosti na Sredozemlju u svjetlu nedavnih ustanaka u arapskome svijetu te o perpektivi širenja EU-a na zemlje jugoistočne Europe.

DUBROVNIK - Ustanci u arapskome svijetu prilika su za demokratizaciju toga dijela svijeta, ali i izazov za sigurnost, rekao je hrvatski ministar obrane Davor Božinović u subotu na raspravi o izmijenjenoj sigurnosnoj situaciji na jugu Mediterana, u sklopu dubrovačkog Croatia Summita 2011. "Suočeni smo sa sigurnosnim izazovima", rekao je o nedavnim ustancima prozvanima Arapskim proljećem. "Ne smijemo podcijeniti različite marginalne skupine koje bi mogle profitirati od promjena na jugu Sredozemlja", dodao je on. Po riječima ciparskoga ministra vanjskih poslova Marcosa Kyprianua, nužno je pomoći stanovništvu sjevera Afrike da demokratizacija ne bude uzrok nestabilnosti. Ne treba dopustiti da proces demokratizacije iskoriste ekstremisti. "Bilo bi katastrofalno da ljudi ondje počnu misliti da je prije bilo bolje", rekao je. Stefanie Babst, zamjenica pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju rekla je kako je tzv. Arapsko proljeće došlo "neočekivano, ali moramo ga pozdraviti jer donosi novi poticaj za promjene na sjeveru Afrike".

SARAJEVO - Američka administracija razočarana je činjenicom da čelnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini ni devet mjeseci nakon izbora nisu u stanju postići dogovor o uspostavi nove vlasti te se i dalje bave ciljevima koje je nemoguće ostvariti, izjavio je Thomas Countryman, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen među ostalim i za područje jugoistočne Europe. "Mislim da je ovo podjednak neuspjeh vodstava svih političkih stranaka", izjavio je Countryman u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz". Countryman je ovog tjedna boravio u Sarajevu gdje je sudjelovao u radu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) a odvojeno je razgovarao i s liderima Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem no iz stoga nisu proistekli nikakvi konkretni učinci koji bi mogli doprinijeti bržoj uspostavi vlasti u BiH na državnoj razini.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se kandidirati za treći mandat na parlamentarnim izborima 2013. godine. "Vjerujem da će mi socijaldemokrati SPD-a predložiti protivnika do sljedećih izbora", izjavila je čelnica Kršćansko-demokratske unije (CDU) na položaju od 2005. i ponovno izabrana u listopadu 2009., u razgovoru za tv postaju SAT1. Upitana da komentira ankete koje je smještaju iza mogućih kandidata socijaldemokrata, Angela Merkel je rekla da je to ne brine. "Kad dođe do kampanje, angažirat ću se s poletom", upozorila je ona.

MILANO - Prizivni sud u Milanu presudio je u subotu da Fininvest, u vlasništvu talijanskog premijera Silvija Berlusconija, mora platiti 560 milijuna dolara odštete suparničkoj kompaniji CIR u sporu oko preuzimanja izdavača Arnoldo Mondadori Editore 90-tih godina 20. stoljeća. Time je smanjena kazna iz presude 2009. godine kada je Fininvestu naloženo da plati 750 milijuna eura, a na koju je uložena žalba. CIR ima pravo na odštetu jer je 1991. godine s tri milijuna dolara Fininvest potkupio sud i domogao se izdavačke kuće Mondadori, koja je bila vlasništvo Carla de Benedettija. Fininvest će se najvjerojatnije žaliti na ovu odluku.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙