FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas prigovor premijerki Jadranki Kosor jer je za sutra sazvala hitan sastanak sa čelnicima sindikalnih središnjica vezano uz završetak pristupnih pregovora s EU, umjesto da sastanak bude posvećen rješavanju gorućih gospodarskih i socijalnih problema. NHS u pismu podsjeća premijerku da sindikati već tjednima traže sastanak o stanju i rezultatima dogovora vezanih uz neisplatu plaća, osnivanje posebnih radnih sudova i posebnih odjela za radno sudstvo, zakonsko utvrđivanje neisplate plaća kao kazneno djelo, onemogućavanje otvaranja novih tvrtki poslodavcima koji nisu izmirili obveze prema radnicima, kao i o općem kolektivnom ugovoru, gospodarskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, povratu sindikalne imovine i sl. Budući će pristupni pregovori kroz tri dana biti dovršeni, a bliži se i kraj ljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora, očekujemo i tražimo hitnu operacionalizaciju svih naših dogovora, kao i onog vezanog uz referendum o referendumu, ističe NHS u pismu. Traži da informacije vezane uz rezultate pregovora budu javno dostupne u najkraćem mogućem roku, a sutrašnji sastanak bude posvećen pitanjima vezanim uz stanje u gospodarstvu, od nelikvidnosti do nezaposlenosti.

ZAGREB - Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunjska potpisale su deklaraciju o regionalnom turističkom razvoju zemalja dunavskog područja kojom se uz nastavak suradnje tih zemalja predviđaju i aktivnosti za snažnije pozicioniranje dunavskog područja kao turističkog odredišta na svjetskom turističkom tržištu. Deklaracija je potpisana u sklopu Dunavske ploveće konferencije održane pod sloganom "Dunav-nova vizija turističke suradnje" u Beogradu od 24. do 26. lipnja, izvijestili su danas iz Ministarstva turizma. Među temama o kojima se govorilo na konferenciji bile su regionalni turistički razvoj i jačanje konkurentnosti dunavskog područja uz nove načine turističke suradnje, kao i dunavska bioraznolikost te njezin utjecaj na turistički razvoj. S hrvatske strane deklaraciju je potpisao državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo koji je istaknuo da je zadaća i dužnost svih zemalja sačuvati zajednički dunavski prostor kroz razvoj.

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u travnju je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio manji za 12,9 posto, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Travanj je tako 25. uzastopni mjesec u kojem je fizički obujam građevinskih radova mjeren odrađenim satima radnika na gradilištima pao na godišnjoj razini. Fizički obujam građevinskih radova pada od početka 2009. godine, a u posljednje dvije godine jedini mjesec bez pada bio je ožujak 2009. Od ukupnog broja radnih sati, građevinski radnici u travnju su na zgradama odradili 46,8 posto ukupnih sati rada, a na ostalim građevinama 53,2 posto. Prema vrsti gradnje, na novim građevinama odrađeno je 59,4 posto ukupnih sati rada, a na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju 40,6 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi nastavlja scenarij od prošloga tjedna, pa je, zbog nedostatka poticajnih vijesti s domaće i svjetske gospodarske scene, promet mršav, dok su Crobexi u blagom minusu. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu oko 0,3 posto, na 2.235 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,02 posto, na 1.212 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 3 milijuna kuna. Jedina milijunašica je dionica HT-a. Uz promet od 1,14 milijuna kuna, cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 256,50 kuna. Slijedi dionica Zagrebačke banke, s prometom od oko 430 tisuća kuna i rastom cijene za 0,3 posto, na 290 kuna. Među najlikvidnijima se po rastu cijene od 1 posto ističe dionica Atlantske plovidbe. Građevinski je sektor, pak, pod pritiskom. Cijene dionica Dalekovoda, IGH i Tehnike pale su između 2 i 5 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na prethodnu tečajnicu blago ojačala prema euru, za 0,07 posto, dok je prema švicarskom franku oslabila za 0,56 posto tako da je srednji tečaj franka dostigao svoju novu rekordno visoku razinu od 6,22 kune. Rast tečaja švicarske valute odraz je kretanja na međunarodnim valutnim tržištima posebice pod utjecajem grčke dužničke krize. Euro se i dalje kreće oko rekordno niskih razina prema franku u okolnostima današnjeg početka rasprava u grčkom parlamentu o paketu mjera štednje i u iščekivanju glasanja o tim mjerama najavljenog za srijedu. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj franka iznosi 6,220094 kune, što je za 0,56 posto viši tečaj nego na prethodnoj tečajnici. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,373300 kuna i u odnosu na tečajnicu od petka niži je za 0,07 posto. Osim prema franku kuna je oslabila i prema američkom dolaru, za 0,49 posto i prema britanskoj funti, za 0,19 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,192830 kuna, a funte 8,298593 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙