FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

AMMAN

Sirijske snage sigurnosti upale su u sjeverno predgrađe Damaska Harastu, pri čemu je ozlijeđeno više ljudi, kazali su u petak stanovnici i aktivisti za ljudska prava, uoči najavljenih novih prosvjeda protiv predsjednika Bašara al-Asada. Tijekom noći gotovo 300 pripadnika snaga sigurnosti ušlo je u predgrađe, gdje su se svakodnevno održavali prosvjedi, i otvorilo vatru iz strojnica postavljenih na kamionima. Uhićeno je mnogo ljudi. Sirijske snage zauzele su i glavnu mjesnu bolnicu, kao i u drugim mjestima, te odveli trojicu ozlijeđenih prosvjednika. Osim toga, američki veleposlanik u Siriji Robert Ford posjetio je u četvrtak Hamu, grad na sjeveru zemlje, kako bi izrazio solidarnost sa stanovnicima premda nije dobio odobrenje službenog Damaska.

CARACAS

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez podržao je u četvrtak sve svoje ministre, odbacivši glasine o rekonstrukciji vlade i poručivši da unatoč operaciji raka i dalje ima sve pod kontrolom. Predsjedajući prvim sastankom vlade od povratka iz Havane, koji je prenosila televizija, 56-godišnji Chavez, vidno blijed ali i dobro raspoložen, zbijao je šale i raspravljao o prijedlozima građevinskih projekata i plaćama za liječnike. "Nikada u životu nisam bio toliko odlučan dobiti bitku. Nikada. I dobit ćemo je", rekao je, govoreći o svojim operacijama na Kubi koje su dovele u pitanje njegovu kandidaturu za novi mandat iduće godine. "Bilo je toliko glasina o mojem zdravlju... da sam se vratio s Kube samo zato jer je umalo izveden državni udar, zbog podjela u vojsci, u vladi. Pa, samo sjednite i čekajte, gospodo iz oporbe, nedomoljubni urotnici", rekao je.

HOUSTON

Teksas je izvršio smrtnu kaznu nad 38-godišnjim meksičkim državljaninom unatoč primjedbama administracije predsjednika Baracka Obame da bi to moglo prekršiti međunarodne pravne ugovore i dovesti američke državljane u inozemstvu u rizik. U slučaju koji je privukao međunarodnu pozornost, američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev za odgodu egzekucije u zadnji čas koji se temeljio na činjenici da Humbertu Lealu Garciji prilikom uhićenja nije rečeno da ima pravo na diplomatski savjet. Leal Garcia proglašen je mrtvim pošto mu je ubrizgana smrtonosna injekcija u zatvoru u Huntsvilleu u Teksasu. Leal Garcia koji je u Sjedinjene Države došao kao dijete, osuđen je zbog silovanja 16-godišnjakinje i njezina usmrćivanja 1994. godine.

GRAND RAPIDS

Talačka kriza u zapadnom Michiganu završena je u četvrtak kada se otmičar osumnjičen za ubojstvo sedmero ljudi ubio, objavila je mjesna policija. Otmičar, Rodrick Shonte Dantzler, otvorio je vatru na policajce u središtu Grand Rapidsa pokušavajući im pobjeći nakon čega je u jednoj kući zatočio troje judi. U pucnjavi je ozlijeđeno dvoje prolaznika. Želio se predati, ali tijekom pregovora o uvjetima predaje ubio se hicem u glavu, rekao je zapovjednik policije Kevin Belk, dodajući da su svi taoci dobro. Policija smatra da je odgovoran za ubojstvo sedmero ljudi, petero odraslih i dvoje djece, čija su tijela pronađena na dvije odvojene lokacije u gradu. Policija ga je uočila u automobilu, a u pokušaju da ga uhvati sudjelovali su i helikopteri.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙