FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Porezna je uprava do kraja lipnja zaprimila 1.169 zahtjeva poduzetnika za reprogram naplate poreznog duga s ukupnim potraživanjima države po tim zahtjevima od 1,45 milijardi kuna, a kako za 15-ak dana istječe rok u kojem poduzetnici mogu podnijeti zahtjev za reprogramom temeljem Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom iz Ministarstva financija i Porezne uprave pozivaju sve poduzetnike koji misle da zadovoljavaju zakonske uvjete da podnesu zahtjev. Po podacima Ministarstva, ukupan porezni dug iznosi oko 15 do 16 milijardi kuna, najveći dio tog duga je iz prošlosti i odnosi se na PDV, doprinose i poreze na plaće, a u Poreznoj upravi procjenjuju da je 80-ak posto tog duga naplativo. Poreznici su očekivali da će zahtjev za reprogram naplate poreznog duga podnijeti pet do deset tisuća poduzetnika. Nismo zadovoljni s brojem zahtjeva koje su poduzetnici podnijeli, jer ima daleko veći broj njih koji mogu podnijeti zahtjev, kažu u Poreznoj upravi iznoseći i podatak da su do sada donijeli 300-tinjak rješenja o reprogramu. Zadnji rok za podnošenje zahtjeva za reprogram naplate plaćanja poreznog duga je 19. srpnja. Zakonom je poduzetnicima omogućeno da porezni dug nastao do 31. prosinca 2010. reprogramiraju na rok do 30 mjeseci uz kamatnu stopu od 8,3 posto, a najvažniji uvjet za to je da u ovoj godini uredno izvršavaju porezne obveze koje im dospijevaju. Po podacima Ministarstva, Porezna uprava i Financijska policija svake godine utvrde i oko 3,2 milijarde kuna novih poreznih dugovanja, a naplata poreznih obveza je oko 96-97 posto. Poreznici su do sada predali i oko 2.000 zahtjeva za stečaj po skraćenom postupku za dužnike koji nemaju imovine i poslovnih aktivnosti, 400-500 zahtjeva za brisanje iz registra, najavljuju i podnošenje oko 150 stečajnih zahtjeva za obveznike koje nemaju potencijala za budućnost, a među njima bi mogle biti i neke tvrtke u državnom vlasništvu.

ZAGREB - Sindikati su na današnjem sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor i članovima Vlade predložili da sindikalna članarina bude tretirana kao porezna olakšica te da nečlanovi sindikata ne mogu na sudu tražiti zaštitu prava iz kolektivnih ugovora koja su povrh zakonskih rješenja, rekao je koordinator sindikalnih središnjica Damir Jakuš u izjavi nakon sastanka. Objašnjavajući zahtjev za razlikovanje prava članova i nečlanova sindikata, Jakuš je rekao kako su sindikati za to da prava iz kolektivnih ugovora, koja su veća od zakonskih, mogu koristiti i članovi i nečlanovi, a da samo članovima sindikata ostane pravo sudskog potraživanja tih prava, ako ih je poslodavac uskratio. Nečlanovi, pak, ne bi imali to prvo. Također je dogovoreno, rekao je Jakuš, istovremeno održavanje referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i referenduma za koji su sindikalne središnjice prikupljale potpise. Na sastanku se razgovaralo i o povratu sindikalne imovine pri čemu su sindikati naglasili kako su oni postigli dogovor o njezinoj podjeli, a sada traže političku odluku o povratu jer im je imovina političkom odlukom i oduzeta.

PULA - Spojna cesta Peličeti - Pomer, nedaleko Pule, dužine osam kilometara, investicija vrijedna 172 milijuna kuna, danas je svečano puštena u promet. Riječ je o dionici koja ima trostruku funkciju jer služi kao pristupna cesta prema južnom dijelu Istre, kao pulska zaobilaznica te predstavlja itinerer za turistički promet koji će se kretati prema odredištima u području Premanture, Medulina i Ližnjana. Ova dionica ima dva prometna traka, a na sjeveru je spojena s istarskim ipsilonom preko čvora Pula. Ima pet križanja s lokalnom cestovnom mrežom, od kojih su četiri kružna toka, a projekt obuhvaća jedan vijadukt i četiri podvožnjaka koji su dio putnih prolaza.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdilo je kako državno jamstvo tvrtki Hrvatske ceste za kreditno zaduženje u iznosu od 155 milijuna eura nije državna potpora, a odobrilo je i potporu u obliku subvencije u iznosu od 14 milijuna kuna koje Grad Zagreb namjenjuje poticanju audiovizualne djelatnosti, priopćeno je sa jučerašnje sjednice Vijeća. Državno jamstvo HC-u za kreditno zaduženje u iznosu od 155 milijuna eura nije državna potpora, jer je riječ o ulaganju u izgradnju i održavanje državnih cesta, odnosno obvezi države o izgradnji i održavanju infrastrukture. Vijeće je odobrilo i državnu potporu u obliku subvencije u iznosu od 14 milijuna kuna, koje Grad Zagreb namjenjuje poticanju audiovizualne djelatnosti. Cilj je tih potpora usmjerenih na nakladnike iz kategorije malih i srednjih poduzetnika, poticati proizvodnju i emitiranje kvalitetnih programskih sadržaja od interesa za Grad Zagreb i njegove građane. No, Vijeće je naglasilo kako se pri dodjeli potpora moraju poštivati uvjeti da poduzetnici imaju koncesiju za područje Grada Zagreba i da ne smiju biti u teškoćama. Nakon što je Vijeće AZTN-a donijelo rješenje kojim je utvrđeno da Ina primjenom različitih kriterija pri određivanju cijena mlaznoga goriva za različite poduzetnike, zloupotrebljava vladajući položaj na tržištu opskrbe zrakoplova u Hrvatskoj, Ina je obavijestila da je uskladila servisne sporazume s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja te je Agenciji dostavila na uvid izmijenjene ugovore.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog ocijenilo je kako su prijedlozi odluka o određivanju operatora sa značajnom tržišnom snagom te regulatornih obveza takvih operatera na tržištu sukladni odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, priopćeno je iz AZTN-a. Vijeće je dalo mišljenje na prijedlog odluka o određivanju operatora sa značajnom tržišnom snagom te regulatornih obveza takvih operatera na tržištu na zahtjev Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije. Riječ je o tržištu javno dostupne telefonske usluge u mjesnom i/ili međumjesnom prometu, koji se pruža na fiksnoj lokaciji za privatne odnosno za poslovne korisnike. Vijeće je ocijenilo kako su prijedlozi odluka sukladni odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, posebno stoga što je HAKOM prihvatio sugestiju da se poduzetnici HT i Iskon u tim odlukama smatraju jednim gospodarskim subjektom odnosno operatorima sa značajnom tržišnom snagom. Na potrebu zakonskog uređenja pojma povezanih poduzetnika u slučaju operatera sa značajnom tržišnom snagom, Vijeće AZTN-a je upozorilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u svom mišljenju na nacrt prijedloga zakona o elektroničkim komunikacijama.

ZAGREB - Udruga za razvoj medicinskog turizma potpisala je danas pet sporazuma s krovnim turističkim udrugama, institucijama i tvrtkama koji bi trebali pridonijeti jačoj promociji i prodaji usluga zdravstveno-medicinskog turizma u Hrvatskoj te time i obogaćenju turističke ponude i produljenju sezone. Sporazumi su potpisani s Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Udrugom hrvatskih putničkih agencija, Katedrom za turizam zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, zagrebačkim Institutom za turizam te zračnim prijevoznikom Croatia Airlinesom. Predsjednik Udruge za razvoj medicinskog turizma Miljenko Bura istaknuo je da ta udruga od svog osnivanja, prije dvije i pol godine, intenzivno radi na promociji te vrste turizam u Hrvatskoj, ali da se bez suradnje sa sektorom, državom i promjene zakonodavstva ne može puno učiniti. Hrvatska, kako je istaknuto, ima velik i neiskorišten potencijal za razvoj tog segmenta koji u ukupnim prihodima od turizma čini tek blizu 1 posto, a mogao bi znatno više jer je to u svim zemljama gdje se razvija vrlo isplativ proizvod.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno tek 13,1 milijun kuna redovnog prometa, uz nastavak pada vrijednosti burzovnih indeksa, Crobexa za 0,22 posto, na 2.224,15 bodova, te Crobexa10 za 0,40 posto, na 1.204,16 bodova. Samo su tri dionice danas prešle milijun kuna prometa, od kojih je najveći ostvarila dionica HT-a i promet tom dionicom iznosio je 3,4 milijuna kuna. Cijena dionice HT-a pala je za 0,57 posto, na 257,02 kune. Rast cijene za 4,40 posto, na 470 kuna, danas je zabilježila dionica Vira, a njome je ostvareno 2,7 milijuna kuna prometa. Među milijunaše uvrstila se još samo dionica AD Plastika sa 1,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 3,09 posto, na 131,80 kuna. Blizu milijunskom prometu je dionica Holdinga Đuro Đaković sa 938,1 tisuću kuna, a cijena joj je pala za 0,69 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupno prijavljena potražnja bila poprilično skromna, dok je istodobno ponuda bila uobičajeno višestruko veća. Prosječna je pak kamatna stopa, uglavnom zbog večeg udjela ročnih plasmana, značajnije porasla. Ukupno je prijavljena potražnja danas iznosila 30,52 milijuna kuna ili 30 posto manje no dan ranije. Istodobno je ponuda iznosila 260,52 milijuna kuna ili tek oko 5 posto manje no u utorak. Najviše je, 5 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa porasla s 0,2 na 0,4 posto. Također je plasirano i 4,62 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od 3 mjeseca uz kamatnu stopu od 2,53 posto te 900 tisuća kuna pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatu od 3,3 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas tek 10,52 milijuna kuna, a pritom je 20 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna je kamatna skočila je s 0,2 na 1,58 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙