FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 22. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB- U povodu Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, predsjednica Vlade Jadranka Kosor uputila je građankama i građanima Hrvatske čestitku u kojoj je navela da su u temelje slobodne i demokratske Hrvatske ugrađene vrijednosti i stečevine antifašizma. "Obilježavajući Dan antifašističke borbe prisjećamo se 22. lipnja 1941. kada je hrvatski narod ustrojio jednu od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi, ali i velike pobjede nad jednim od najvećih zala u povijesti. Danas odajemo počast svim žrtvama nacizma i fašizma, koje zaslužuju naše puno poštovanje, zahvalnost i vječno sjećanje", poručila je Kosor u čestitki. Navela je i kako upravo radi ustrajne borbe protiv fašizma, nacizma i svih drugih oblika totalitarizama, danas živimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, u čije su temelje ugrađene vrijednosti i stečevine antifašizma. "Naša je dužnost i obveza, kako prema onima koji su dali živote za slobodu u čijim plodovima danas uživamo, tako i prema budućim naraštajima, čuvati univerzalne vrijednosti mira i tolerancije, dostojanstva i demokracije, kako se zlo fašizma ili bilo kojeg drugog oblika totalitarizma nikada više ne bi ponovilo", istakla je premijerka Kosor.

ZAGREB - Skupština Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" je u utorak, 21. lipnja, istoga dana kad je Vlada uputila u saborsku proceduru prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, donijela odluku o pokretanju procedure za stupanje u štrajk akademskih radnika, priopćili su iz "Akademske solidarnosti". Najavili su da će u sljedećih nekoliko dana koordinirati aktivnosti članova sindikata "Akademska solidarnost" u Zagrebu, Splitu, Puli, Zadru i Rijeci. Tijekom štrajka se, kako navode u priopćenju, neće održavati ispiti, a obustavit će se i izvršavanje ostalih radnih obveza znanstvenika i sveučilišnih radnika sukladno Zakonu o radu i ostalim pravnim propisima RH. Uz to će se, kako napominju, organizirati i drugi oblici prosvjeda i otpora nametanju paketa zakonskih prijedloga.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava (HSP) ocijenila je da je nakon 20. godina samostalnosti i suverenosti pitanje želimo li biti tuđe sluge ili dostojanstveni gospodari opet na početku. "Budućnost Hrvatske nakon 20 godina samostalnosti i suverenosti opet je u rukama hrvatskih građana koji trebaju odlučiti žele li", kako smatra HSP, "novu neslobodu u nametnutu europskom savezu ili samostalnu državu koju ionako moramo urediti bez razlike gdje ćemo i s kim živjeti". U opširnoj analizi razvoja hrvatske državnosti od 1990. do danas, koju potpisuje predsjednik stranke Daniel Srb, ocjenjuje se kako je pitanje "želimo li biti tuđe sluge ili konačno pokušati biti pametni i dostojanstveni gospodari svega svoga kao što su to danas u Europi Švicarci i Norvežani - opet na početku".

SLAVONSKI BROD - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar sinoć je u Slavonskome Brodu memorandum vlade s bankama o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita nazvao "memorandumom prijevare hrvatskih građana". "Produljenjem otplatnoga roka građanima se tobože olakšava situacija a ne objašnjava im se kako će im tako ukupni dug biti daleko veći. Mi smatramo kako kreditni rizik ne može biti samo na strani dužnika nego da ga podjednako moraju snositi i banke, jer se radi o kapitalu koji je zarađen ovdje u Hrvatskoj", kazao je predsjednik Hrvatskih laburista, koji je posebice govorio o problemima građana koji imaju kredite u švicarskim francima. Lesar je u Slavonskome Brodu predstavio akciju "Zahtjevnica" kojom Hrvatski laburisti traže ukidanje devizne klauzule na sve kredite.

SLAVONSKI BROD - Otvaranjem izložbe radova s prošlogodišnjeg saziva Akvarelističke kolonije Sava u Likovnom salonu Becić, u Slavonskome Brodu sinoć je označen početak ovogodišnjeg 32. po redu okupljanja hrvatskih umjetnika koji će u Brodu i okolici sljedeća tri dana biti posvećeni isključivo akvarelu. Upravo to ovu koloniju čini jedinstvenim fenomenom koji je Slavonskome Brodu, kako se ističe, priskrbio epitet grada akvarela. Ova je kolonija svakako pridonijela i pridonosi kulturnoj slici Broda, kazao je član Umjetničkog savjeta kolonije prof. Nikola Albaneže. U koloniji će ove godine raditi desetak akademskih kipara i slikara. Na dosadašnjim kolonijama sudjelovalo je više od 250 umjetnika koji su Slavonskome Brodu ostavili 900 radova koji se čuvaju u Kabinetu akvarela.

SPLIT - Na splitskoj rivi sinoć je održan nogometni turnir reprezentacija beskućnika Hrvatske i Slovenije, u organizaciji udruge Most. Osim njih na turniru, koji se održava u sklopu priprema hrvatske nogometne reprezentacije za Svjetsko nogometno prvenstvo beskućnika u kolovozu u Parizu, sudjelovala je ekipa Poglavarstva grada Splita, humane zvijezde Split Stars, sportski novinari i volonteri udruge Most. Svjetsko nogometno prvenstvo beskućnika je međunarodni sportski projekt koji ima za cilj pozitivnu snagu nogometa usmjeriti na teško socijalno ugrožene osobe i putem sporta promicati potrebu za pomoć siromašnima. Jedan od najvažnijih ciljeva je socijalno uključivanje sudionika koja se pokazala kao najuspješnija strategija u mnogim državama, rečeno je na turniru.

(Hina) xmć/xbdj ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙