FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 23. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Policija je izuzela veliki broj tragova u svezi nestanka 17-godišnje Antonije Bilić te se očekuju nalazi zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", izjavila je danas Marina Mandić iz MUP-ove službe za odnose s javnošću. Podsjetila je da je tijekom jutra policija na području šibensko-kninske Policijske uprave nastavila s pretraživanjem kuća za koje postoje indicije da bi se u njima mogli pronaći tragovi o nestanku maloljetne Antonije Bilić. "I dalje se provjeravaju dojave građana u svezi indentiteta osobe s foto-robota i sporna kamiona u kojem je jučer obavljen očevid", rekla je Mandić. Upozorila je da se u medijima pojavila fotografija muškarca (1969.) s kojim policija želi obaviti obavijesni razgovor s obzirom na okolnosti nestanka Antonije Bilić, ali da ta fotografija, kako je rekla, nije službeno došlo iz MUP-a. Mnogi hrvatski portali i HTV objavili su danas fotografiju Dragana Paravinje, vozača kamiona, za kojim traga policija u svezi nestanka maloljetne Drnišanke.

ZAGREB - Tjelovsku misu u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je danas mons. Lovro Cindori podsjetivši kako je blagadan Tjelova veličajni dan u Crkvi, odnosno blagadan kojim se slavi ono što blagoslivljamo na oltaru. Tu tajnu ne možemo očima vidjeti ni umom obuhvatiti, rekao je, dodavši kako je čovjek samo vjerom može dosegnuti. Podsjetio je kako su krvne žrtve iz Staroga zavjeta bile slika onoga što će doći kad se ispuni vrijeme, a ono se ispunilo, kako je rekao, kad je Bog odabrao Blaženu Djevicu Mariju da majkom najčišćeg i najsvetijega. "Tada se rodio Bogočovjek koji čisti grijehe svijeta", istaknuo je, dodavši kako je Djevica Marija postala majkom ljudskoga roda. Napomenuvši kako je Isus Krist ljubav i žrtva, mons. Cindori je ocijenio kako se samo ljubavlju križevi mogu podnositi. Istaknuo je također kako je Gospodinova Posljednja večera Isusova tajna ljubavi, na kojoj je kruh i vino kao znakove okrjepe i prijateljstva proglasio svojim tijelom i krvlju. Čineći ovo u spomen Kristu omogućava se vjernicima sjedinjenje s Isusom Kristom, podsjetio je, dodavši kako se euharistija prinosi Bogu do kraja svijeta. U Katoličkoj crkvi od 13. stoljeća postoji blagdan kojim se slavi uspomena ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa (MZOŠ) danas je u povodu najave štrajka Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" uputilo apel svima "koji planiraju bilo kakve aktivnosti" da prvenstveno vode brigu o interesu studenata te da pokažu "barem minimum akademske solidarnosti", dodajući kako svatko u skladu s postojećim propisima ima pravo izražavati svoje nezadovoljstvo pa i štrajkom. "Ministarstvo još jedanput naglašava da se svi oni koji se bore protiv donošenja zakona bore protiv potpuno besplatnog studiranja", stoji u priopćenju u kojem MZOŠ da bi, kako navodi, pojasnilo pokušaje obmane od strane pojedinaca, citira dijelove Nacrta prijedloga Zakona o visokom obrazovanju. Ministarstvo tako citira da "studenti državljani Republike Hrvatske koji studiraju na redovitom prijediplomskom i diplomskom studiju na javnim visokim učilištima ostvaruju pravo na financiranje cjelovitog iznosa troškova upisnine sredstvima državnog proračuna, pod uvjetom da ispunjavaju obveze utvrđene općim aktom visokog učilišta, a uvažavajući minimalne kriterije utvrđene pravilnikom o studentskom standardu". "'Financiranjem cjelovitog iznosa troškova' znači da se svim studentima omogućio potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje, (bez naplate i upisnina), dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze. Štoviše, u najnovijim verzijama zakona Ministarstvo je besplatno studiranje omogućilo i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija", napominje MZOŠ.

VIROVITICA - Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske Miroslav Filipović danas je izjavio da će poljoprivrednici pretrpjeti velike štete, ako s vladom ne uspiju dogovoriti odštetu za proizvođače povrća zbog pojavljivanja bakterije e-coli (escherichiacoli) u europskome povrću. Filipović je na konferenciji za novinare u Virovitici ustvrdio da su proizvođači povrća u Hrvatskoj blizu propasti, da je potrošnja povrća zbog e-coli smanjena te da hrvatski proizvođači bacaju i zaoravaju povrće, a istodobno, kako je rekao, u Hrvatsku se uvozi povrće sumnjive kakvoće. Potpredsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorac procijenio je da su štete nastale zbog smanjene potrošnje povrća oko 70 milijuna kuna, iako u Poljoprivrednoj komori tvrde da su samo 15 milijuna kuna. Savez je, naglasio je Zagorac, u razgovorima s ministrom poljoprivrede zatražio isplatu odštete proizvođačima povrća iz europskih fondova te iz državnog proračuna. Po njegovim riječima odgovoreno im je da novca nema te da odšteta nije moguća. "Ako se proizvođači povrća moraju pridržavati propisa Europske unije, iako Hrvatska još nije članica, onda bi bilo u redu da nam pomognu kao što su neke europske zemlje pomogle svojim povrćarima", rekao je.

ZAGREB - Pedesetjednogodišnjem vozaču kombija koji je u Sesvetama jučer usmrtio 11-godišnju djevojčicu dok je vozila bicikl određen je 30-dnevni pritvor, rečeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Policijskoj upravi. Policija je utvrdila da je vozač kombija zagrebačkih oznaka vozio u alkoholiziranom stanju, imao je 2,27 promila alkohola u organizmu. Također je vozio dok mu je bila izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima. On je zbog neprilagođene brzine prednjim djelom kombija naletio na bicikl koji je vozila 11-godišnja djevojčica. Uslijed tog naleta djevojčica je zadobila ozljede opasne po život te je odvezena u Kliničku bolnicu Dubrava gdje je preminula. Osumnjičeni vozač nakon kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu, predan je u Istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda gdje mu je sudac odredio 30-dnevni pritvor. Od prije je poznat policiji zbog više prometnih prekršaja.

ZAGREB - Češki državljani, 41-godišnja vozačica i 41-godišnji suvozač, njezin suprug te 17-godišnja i 14-godišnja djevojčica rano jutros teško su ozlijeđeni, a 9-godišnja djevojčica lakše pri slijetanju automobila na autocesti A2 Macelj-Zagreb u blizini Jakovlja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Policijskoj upravi. Ozlijeđeni bračni par prevezen je u zagrebačku bolnicu Sveti Duh, a njihove kćeri u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. Do nesreće je došlo kad je 41-godišnja vozačica iz neutvrđenog razloga automobilom skrenula s kolnika i udarila u metalnu zaštitnu ogradu. Automobil se zaustavio u odvodnom kanalu.

(Hina) xrkor ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙