FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović sinoć je na primanju u prigodi Dana državnosti zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske te odao priznanje svima koji su pridonijeli da Hrvatska, u prigodi obilježavanja 20. obljetnice svoje neovisnosti, zaključuje vrlo zahtjevne pristupne pregovore s Europskom unijom. Uz čestitke sadašnjoj vladi, koja je uz izniman napor zaključila proces pristupanja EU, predsjednik Josipović je poručio kako se ne smiju zaboraviti ni zasluge prethodnih vlada, posebno one premijera Ivice Račana koja je "otvorila naš europski put". U ozračju 20. obljetnice donošenja Deklaracije o neovisnosti, posebnu je zahvalnost izrazio braniteljima koji su svoj život položili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Primanju, koje je u svom uredu u prigodi Dana državnosti priredio predsjednik Josipović, nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici sudske vlasti, vjerski velikodostojnici, članovi Glavnoga stožera, diplomatskog zbora, predstavnici gospodarstva i braniteljskih udruga te istaknute osobe iz nevladina sektora i kulture. Predsjednik je istaknuo da smo u protekla dva desetljeća uspješno rješavali brojne, često vrlo teške zadaće, od obrane i oslobođenja zemlje do izgradnje demokratskih institucija, ali, dodao je, bilo je i propusta i pogrešaka s kojima se sada učimo nositi. U kontekstu najavljenog zatvaranja poglavlja i zaključivanja pregovora s EU, Josipović je odao priznanje svima iz vladajućih i oporbenih redova koji su pomagali u izgradnji europejstva u Hrvatskoj i poticali pozitivne reforme. Zahvalio je i hrvatskom pregovaračkom timu na velikom doprinosu našem budućem članstvu u EU, ali i svim europskim državama "koje su nas korisnim savjetima, konstruktivnom kritikom i prijateljstvom poticale na reforme i dostizanje visokih kriterija".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, u prigodi Dana državnosti i 20. obljetnice Deklaracije o proglašenju samostalnosti Republike Hrvatske, istaknuo ponos na sve što je učinjeno u proteklih 20 godina, ali i upozorio da je još velik posao pred nama, u prvom redu u jačanju gospodarske konkurentnosti. Dvadeset godina je relativno malo u povijesti jednog naroda i teško je naći zemlju u svijetu koja je za 20 godina, uključujući i rat i ratne žrtve, učinila sve ovo što i Hrvatska koja je danas članica NATO saveza i pred vratima Europske unije, rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić u izjavi novinarima nakon sinoćnjeg svečanog primanja u prigodi Dana državnosti u Uredu predsjednika. U prigodi obilježavanja dvadesete godišnjice ustavne odluke o neovisnosti i deklaracije o samostalnosti, Bebić je, čestitavši građanima Dan državnosti, ustvrdio da "trebamo još puno toga učiniti, popraviti gospodarsko stanje te se okrenuti novom i zahtjevnom tržištu".

ZAGREB - Stranka Zelena lista ustvrdila je da najnoviji požar u sisačkoj rafineriji još jedanput pokazuje da Ina stalno krši sigurnosne i ekološke standarde. Podsjećajući kako današnji požar nije prvi na KP-6 pogonu te u drugim pogonima u zadnjih nekoliko godina, Zelena lista navodi kako nema smisla nabrajati mnoge "ispade sistema i kvarove u rafineriji koji godinama teško onečišćuju" zrak u Sisku i ugrožavaju zdravlje njegovih stanovnika, a "sama za sebe dovoljno govori činjenica što Sisak ima vrlo brojnu Udrugu oboljelih od karcinoma". Napominjući kako Ina tvrdi da je dosad samo u Sisak uložila 118 milijuna eura, Zelena lista kaže da se učinak od toga kad je riječ o sigurnosti i smanjenom ekološkom zagađenju baš se ne primjećuje iako je rasprodaja nacionalne naftne kompanije počela još 2002. radi strateškog ulaganja u obnovu rafinerija. Ta stranka smatra da je za požar u sisačkoj rafineriji najodgovorniji MOL ocjenjujući da Inini suvlasnici iz Mađarske nemaju interes da održavaju i grade hrvatske rafinerije jer u svojoj zemlji imaju previše takvih kapaciteta,

ZAGREB - Sisačka Udruga oboljelih od karcinoma ponovno je danas pozvala sve odgovorne institucije i pojedince da "hitno poduzmu mjere" kako bi građani Siska i okolice dobili jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na zdravlje i čist okoliš. U priopćenju tvrde kako od bolesti dišnih putova Siščani umiru dva i pol puta češće nego stanovnici drugih hrvatskih gradova iako ih, kako navode, uvjeravaju da je zrak prve kategorije. Ocjenjuju da će požar zasigurno imati posljedice na zdravlje ljudi i okoliš te bi bilo primjereno da (ne)odgovorni voditelji snose krivnju. "Da se Ina pridržavala rokova vezanih uz modernizaciju rafinerije, taj se požar vjerojatno ne bi dogodio", stoji, uz ostalo, u priopćenju Udruge oboljelih od karcinoma.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙