FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra nastavlja 23. sjednicu, raspravom o prijedlogu potvrđivanja Odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije Europske unije za temeljna prava. Agencija EU za temeljna prava osnovana je u veljači 2007., s ključnom zadaćom potpore institucijama Unije i državama članicama u provedbi temeljnih prava. Nakon što je dobila suglasnost Sabora, vlada je u listopadu 2010. donijela Odluku o prihvaćanju stajališta o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije.

Kada Sabor potvrdi tu Odluku, ističu u Banskim dvorima, Hrvatska će kroz djelovanje Agencije dobiti potporu daljnjeg usklađivanja propisa na području temeljnih prava s pravnom stečevinom EU. Hrvatska se obvezuje na uplatu članarine za sudjelovanje u Agenciji, te na imenovanje dvije osobe u Upravni odbor i jednog nacionalnog časnika za vezu. Slijedom toga, Hrvatska je u roku od 30 dana od poziva Europske komisije dužna započeti s uplatom članarine u proračun EU - za prve tri godine članstva iznos od 180 tisuća eura svake godine, te za sljedeće dvije godine 205 tisuća eura.

ZAGREB - O prijevremenom puštanju na slobodu bivšega generala Mirka Norca, koji je odslužio dvije trećine od 15-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin, odlučit će se u rujnu, doznaje se od njegova branitelja Vlatka Nuića. Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa sastalo se jučer u kaznionici u Lipovači-Popovači, u kojoj je Norac od 2007., te je odlučilo da će o njegovoj molbi raspravljati u rujnu, potvrdio je za Hinu Nuić. Rekao je kako još ne zna razlog odgode jer nije dobio pisano obrazloženje, ali pretpostavlja da povjerenstvo nije prikupilo sve podatke nužne za odluku. Dodao je kako odgađanje rješavanja molbi nije ništa neuobičajeno. Norac je u zatvoru više od deset godina, od ožujka 2001., pa je prije nekoliko mjeseci stekao pravo da traži prijevremeno puštanje. Njegov odvjetnik podnio je zahtjev da ga se pusti na slobodu početkom svibnja. Traži da se na Norca primijene isti kriteriji kao za osuđene po haaškim optužnicama koji su pušteni kada su stekli uvjete na prijevremenu slobodu. Osim zahtjeva za prijevremenim puštanjem Nuić je zatražio i izvanredno ublažavanje kazne, o čemu treba odlučiti Vrhovni sud. Nuić smatra da bi taj sud Norcu trebao ublažiti kaznu zbog promijenjenih obiteljskih okolnosti, s obzirom na to da se od izricanja presude u slučaju Medačkome džepu oženio i dobio dijete, a čeka i drugo dijete.

OSIJEK - Projektom "Operativna grupa za zapošljavanje mladih", koji provodi PRONI centar za socijalno poučavanje u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Volonterskim centrom iz Osijeka, želi se smanjiti nezaposlenost među mladima koji prvi put izlaze na tržište rada, istaknuto je na današnjem predstavljanju tog projekta u Osijeku. Projekt financira Europska unija kroz program darovnice "Mladi na tržištu rada" u sklopu 4. komponente pretpristupnog fonda IPA "Razvoj ljudskih potencijala", a vrijedan je 99.638 eura. Voditelj projekta Goran Jelenić rekao je da su mladi u dobi od 15 do 24 godine koji prvi put traže posao ciljana skupina tog projekta koji će obuhvatiti 225 osoba iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke županije. Projekt će se provoditi do svibnja iduće godine.

ZAGREB - Muškarac koji je sinoć pronađen mrtav na Trnjanskome nasipu počinio je samoubojstvo pucajući si iz pištolja u glavu, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Mrtvog 33-godišnjaka pronašli su građani u 20,40 sati na Trnjanskome nasipu, na sjevernoj obali rijeke Save, u blizini noćnog kluba Močvare. Policija je izvijestila da je muškarac imao ozljede na glavi te su liječnici odmah nakon dolaska utvrdili smrt. Pokraj njega pronađen je pištolj kojim se ubio.

(Hina) xntod ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙