FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 16. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić kazao je danas je u Hrvatskom saboru da će izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i gradnji ubrzati i pojednostaviti pojedine procedure i osigurati daljnju zaštitu prostora i sustavni rad na prostornom uređenju.

Izmjene i dopune zakona u Saboru su u prvom čitanju, a promijenit će se više od sto članaka. Cilj nam je uklanjanje prepreka za ulaganje i postizanje kraćih rokova za donošenje prostorno-planskih dokumenata te jednostavnija i brža procedura za izdavanje akata za građenje, kazao je Bačić. Naveo je da su izmjenama i dopunama za oko 210 dana smanjili postupak izrade prostornih planova, a skratila bi se i procedura izdavanja lokacijskih dozvola jer se podnositelju omogućuje da sam pribavi uvjete umjesto da to čini tijelo koje ju izdaje. Omogućit će se, kaže, daljnja decentralizacija u prostornom uređenju jer se u zaštićenom obalnom području mora daje županijama u ovlasti davanje suglasnosti na provedbene dokumente prostornog uređenja.

ZAGREB - Ministar obrane Davor Božinović rekao je danas da su oba hrvatska vojnika, koji su jučer bili u helikopteru afganistanske vojske i koji se prevrnuo pri slijetanju u bazu, dobro te da je jutros s njima razgovarao, a po njegovim informacijama nesreća se dogodila zbog spleta nesretnih okolnosti i velikog oblaka prašine koji je zaklonio vidljivost pilotu. Jutros sam razgovarao s pukovnikom Michaelom Križancem i narednikom Stjepanom Vargašem. Puk. Križanec je otpušten iz bolnice, a narednik Vargaš je bio upućen na liječničke pretrage koje su pokazale da mu je stanje dobro, iako je kratko vrijeme bio bez svijesti, rekao je novinarima ministar obrane. Na upit hoće li ih povući iz Afganistana, ministar je odgovorio da će puk. Križanec vjerojatno ostati u Afganistanu, a o naredniku Vargašu tek će se donijeti odluka, kazao je, dodavši kako se razmišlja o tome hoće li biti povučen iz misije.

Ministar Božinović uručio je danas danskom vojnom izaslaniku u Hrvatskoj puk. Sorenu Knudsenu Red hrvatskog trolista, odličje koje mu je predsjednik Republike dodijelio za izvanredan doprinos razvoju i unaprjeđenju bilateralne obrambene suradnje između Hrvatske i Danske. Ministar Božinović i puk. Knudsen potpisali su i "Protokol o donaciji" Kraljevine Danske hrvatskim Oružanim snagama, koja je namijenjena vojno-diplomatskoj izobrazbi na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski".

ZAGREB - Čelnici HNS-a Radimir Čačić i Vesna Pusić pozvali su danas svoje članstvo, simpatizere i sve građane da se osobno priključe povorci Zagreb Pridea koja će se održati u subotu i tako vlastitim primjerom, a ne samo deklarativno, podupru ustavna prava hrvatskih građana. "HNS je Pride podržavao od samog početka održavanja u Zagrebu i u njemu sudjelovao jer vjerujemo da Hrvatska može jednog dana postati pravedno društvo jednakih građana u kojoj će svi imati slobodu izbora životnog stila", istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Kluba zastupnika HNS/HSU Vesna Pusić. Pozvala je sve građane koji "misle da imaju pravo misliti drukčije" da podrže Pride, koji organizira društvena manjina, ali se kroz to bori za prava svih nas. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić upozorio je da se na splitskom Prideu moglo svjedočiti napadu na ustavne temelje države, napadu na slobodu uvjerenja, zločinu iz mržnje i rušenju pretpostavki za zdravo društvo koje možemo graditi samo na eliminaciji svake diskriminacije.

OSIJEK - Danas su počeli radovi na dvama projektima razminiranja u baranjskoj općini Dardi, ukupno vrijednima 13,29 milijuna kuna, što je trenutačno najveće takvo radilište u Hrvatskoj. Riječ je o razminiranju polja i šume Topolik, dravskog obalnog pojasa i šume Mali Topolik, na ukupno 1,14 milijuna četvornih metara prostora. Većinu novca, 11,25 milijuna kuna, izdvojit će Hrvatske šume, a ostatak iz državnog proračuna. Rok za završetak radova je 60 radnih dana.

PULA - Tristotinjak uglednih stručnjaka iz neuropsihijatrije, neurologije, neurokirurgije, psihijatrije i ostalih srodnih područja medicine iz Hrvatske i regije okupilo se na 51. međunarodnom neuropsihijatrijskom kongresu koji je danas počeo u Puli. Predsjednica organizacijskog odbora Vida Demarin je na otvorenju skupa rekla kako je kongres okupio dvije struke: neurologijsku i psihijatrijsku, kako bi se "čovjeka spoznalo u svim dimenzijama". Među brojnim raspravama bit će govora i o spoznajnim poremećajima nakon preboljelih bolesti padavice ili moždanog udara. Moždani udar po smrtnosti u Hrvatskoj je na drugom, a u svijetu ne trećemu mjestu.

ZAGREB - Ponovljeno suđenje u slučaju "mali maestro" na kojem je danas na zagrebačkom Županijskom sudu trebao svjedočiti potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković odgođeno je zbog bolesti drugooptuženog Svjetlana Stanića. Obrane Stanića i potpredsjednika Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Ivana Gotovca složila se da se izvanraspravno ispita svjedoka Nenada Madžarića, bivšeg šefa kabineta bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, ali ne i Čobankovića koji bi trebao svjedočiti 8. srpnja. Čobanković je u sudnici izrazio nezadovoljstvo jer su ga pravosudni policajci prethodno uputili u pogrešnu dvoranu, gdje je početak rasprave zajedno s novinarima čekao 20-ak minuta.

ZADAR - Zadarska policija osumnjičila je 64-godišnjaka podrijetlom iz Crne Gore i 55-godišnjaka s benkovačkog područja da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Nadinu, izvijestila je jutros zadarska Policijska uprava (PU). Osumnjičeni su da su 19. studenog 1991., kao zapovjednici postrojba bivše JNA i Teritorijalne obrane, zapovjedili oružani napad na Nadin, u kojem je ubijeno 14 hrvatskih državljana, a drugi su mještani bili prisiljeni napustiti selo, navodi se u priopćenju. Nakon toga je njihova pokretna imovina opljačkana, a kuće i druge nekretnine u potpunosti spaljene.

SPLIT - Policija je kod 23-godišnjaka pronašla kilogram marihuane zbog čega je priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi (PU). Policija je kratko izvijestila kako je kod mladića u srijedu u širem gradskom središtu pronađeno i oduzeto 18 smotuljaka marihuane ukupne težine 60 grama, a pretragom stana još 920 grama te droge.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙