FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 24. lipnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek zahvalio je u četvrtak u Bruxellesu Europskoj komisiji, zemljama članicama i mađarskom predsjedništvu na završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom. "Želio bih iskoristiti ovu prigodu kako bih čestitao Komisiji i zemljama članicama, posebice mađarskom predsjedništvu na teškom poslu na završavanju pregovora s Hrvatskom. Nadamo se da ćemo novu zemlju članicu dočekati uskoro, očekujemo u srpnju 2013. Bit će to trenutak ponosa za sve nas da dočekamo 28. članicu", rekao je Buzek u svom obraćanju čelnicima EU-a, koji su se okupili na dvodnevnom summitu u Bruxellesu. Svaki summit EU-a počinje susretom s predsjednikom Europskog parlamenta. Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada, trebalo bi u petak prihvatiti zaključke u kojima će se tražiti zatvaranje pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

BRUXELLES - Čelnici EU-a pozvali su u četvrtak navečer nakon prvog dana summita Grčku da što prije prihvati cjelovit paket reformi kako bi u srpnju dobili novu pomoć MMF-a i EU-a. Na temelju toga reformskog programa dogovorio bi se novi program pomoći Grčkoj, koji će osigurati članice EU-a i MMF, koji bi omogućio da Grčka otplati dio duga koji dolazi na naplatu u srpnju i tako izbjegne bankrot. Prvi dan summita, čelnici su isključivo posvetili gospodarskim pitanjima i stabilnosti eura. Sastanak na vrhu nastavlja se u petak kada bi čelnici trebali izglasati zaključke u kojima će pozvati na zaključenje pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

SARAJEVO - Dragan Paravinja kojega se povezuje s nestankom malodobne Antonije Bilić do kasnih večernjih sati u četvrtak nije uhićen iako je za njim tragao veliki broj policajaca u okolici mjesta Srbac na sjeveru Bosne no najavljeno je kako će potraga biti nastavljena sve dok ga se ne pronađe i uhiti. "Potraga će se nastaviti na odgovarajući način i tijekom noći", izjavio je lokalnim medijima u Bosni i Hercegovini ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo. On je potvrdio kako su u večernjim satima na šire područje sela Donji Srđevići pristigla policijska pojačanja te dodatna oprema kao i psi-tragači. Policija je potvrdila kako je Paravinja (43) pred potjerom pobjegao prema obroncima planine Motajice gdje potragu otežava šumovit i nepristupačan teren. U selu Donji Srđevići živi Paravinjin ujak kojega je policija privela baš kao i Paravinjinu suprugu Milijanu. Oboje su saslušani pod sumnjom da su Paravanji pomagali u skrivanju. Lokalni mediji navode kako je policijska ophodnja kanila provesti rutinsko privođenje Paravinje nakon što je dobila informaciju da se on nalazi u Donjim Srđevićima. Paravinja se u tom trenutku navodno nalazio u vrtu ujakove kuće te je ugledavši policajce pobjegao u obližnji šumarak. Nakon toga je pozvano policijsko pojačanje i započela je opsežna potjera.

WASHINGTON - General David Petraeus, zapovjednik savezničkih i američkih snaga u Afganistanu, izjavio je u četvrtak kako je preporučio sporije smanjenje vojnih snaga nego što je to odlučio predsjednik Barack Obama, ali je podržao odluku i rekao kako ni jedan vojni zapovjednik u povijesti nije dobio "sve snage koje bi želio, za sve vrijeme". "Konačna odluka je bila energičnija formulacija, ako baš hoćete, glede rokova nego što smo to mi preporučili", rekao je Petraeus na saslušanju u Senatu o njegovoj nominaciji za direktora Središnje obavještajne agencije (CIA). "To je međutim razumljivo u smislu da postoje širi obziri preko samo onih jednog vojnog zapovjednika", rekao je on. Obama je u srijedu najavio da će do kraja ljeta 2012. povući 33.000 američkih vojnika iz Afganistana od oko 99.000 koliko ih je trenutno u toj zemlji.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u četvrtak su na crnu listu stavili iransku državnu zrakoplovnu kompaniju Iran Air kao i najvećeg lučkog operatera u toj zemlji kako bi i na taj način izvršili pritisak na Teheran da odustane od svog navodnog nuklearnog programa. Sankcije pogađaju dva ključna dijela iranske prometne infrastrukture, ističu strane agencije. Posljednje američke sankcije zabranjuju tvrtkama i pojedincima iz SAD-a da obavljaju bilo kakve transakcije s tvrtkom Tidewater Middle East Co., koja upravlja sa sedam luka u Iranu, kao i sa zračnom kompanijom Iran Air, koja ima flotu od 40 zrakoplova. Nove sankcije "mogle bi utjecati na iranski narod, ali iranski narod nije meta ovih akcija", kazao je visoki američki dužnosnik. Prema objašnjenju SAD-a, Tidewater je stavljen na crnu listu zato što je u vlasništvu Revolucionarne garde, a Iran Air zato što su putnici u iranskim zrakoplovima navodno često prenosili i elektronske dijelove za iransko ministarstvo obrane.

LONDON - Britanska vojna operacija u Libiji stajala je do sada 420 milijuna dolara a polovica od toga iznosa potrošena je na streljivo, kazao je u četvrtak britanski ministar obrane Liam Fox. Fox je u pisanoj izjavi parlamentu napisao da je vojna operacija u Libiji Veliku Britaniju dosada stajala 420 milijuna dolara. Velika Britanija sudjeluje u NATO-voj operaciji u Libiji koja traje od ožujka. Britanska vlada prvo je procijenila da će operacija stajati nekoliko desetaka milijuna dolara no prošloga je tjedna ministarstvo financija objavilo da bi se iznosi mogli kretati u "stotinama milijuna". Ranije ovog tjedna britanski premijer David Cameron kazao je da bi Britanija mogla nastaviti sudjelovati u vojnoj kampanji u Libiji sve dok to bude potrebno. Britanski vojni dužnosnici žalili su se zbog pritisaka borbe na dvije bojišnice - u Afganistanu i protiv libijskog vođe Muamera Gadafija.

ANKARA - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je u Ankari održao razgovore s turskim dužnosnicima, koji su se početkom tjedna sastali s čelnikom Hamasa Kaledom Mešalom. Abas je iza zatvorenih vrata razgovarao s turskim predsjednikom Abdulahom Guelom, objavljeno je iz ureda turskog predsjednika ali nakon sastanka sugovornici nisu davali izjave. Abas se tijekom dana sastao i turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, a u petak bi se trebao sastati s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turska ulaže velike napore u posredovanju između pokreta Fatah, kojeg vodi Abas, i Hamasa, usprkos negodovanja Izraela zbog kontakata s Hamasom, kojeg Turska ne smatra terorističkim pokretom. Fatah i Hamas morali bi postići dogovor oko formiranja palestinske vlade.

BAGDAD - Tri bombe eksplodirale su u četvrtak u blizini tržnice i vjerskog mjesta u sjeverozapadnom dijelu Bagdada, a u eskplozijama su poginule najmanje 23 osobe a veliki je broj ozlijeđenih, objavili su izvori iz bolnica. Eksplozije su se dogodile jedna za drugom u području al-Šurta al-Raba u iračkome glavnom gradu. Jedan kamion-bomba eksplodirao je u blizini šijitskog vjerskog mjesta. Izvor iz iračkog ministarstva unutarnjih poslova kazao je da su eksplozivi uneseni na tržnicu u drvenim sanducima u kojima se obično prenosi roba koja se prodaje na tržnici. Prema izvorima ministarstva unutarnjih poslova u eksplozijama su poginule 23 osoba a 107 ih je ozlijeđeno, ali bolnički izvori navode da je poginulo 35 osoba.

KINŠASA - Vojni sud u Demokratskoj Republici Kongo u četvrtak je osudio na smrt četvoricu policajaca a petoga osudili na doživotnu kaznu zatvora zbog toga što su prošle godine ubili uglednog borca za ljudska prava. Floribert Chebeya, vođa kongoanske skupine za ljudska prava Glas onih bez glasa, ubijen je u lipnju prošle godine. Trojica policajca osuđena su u odsutnosti, jer su u bijegu, a trojica su oslobođena. Ovo suđenje bio je svojevrstan test za pravosudni sustav ove bivše belgijske kolonije u kojoj su borci za ljudska prava često izloženi progonima pa čak i ubojstvima.

BRUXELLES - Internetska stranica koja objavljuje službena priopćenja NATO-a, ali koja ne sadrži "osjetljive informacije", vjerojatno je bila žrtvom informatičkog napada, objavio je u četvrtak Savez, koji je borbu protiv informatičkih napada proglasio jednim od svojih prioriteta. "Policijske službe zadužene za informatičke zločine izvijestile su NATO da je jedna od stranica Saveza napadnuta, a tu stranicu održava jedna vanjska tvrtka", stoji u priopćenju Saveza. Napadnuta stranica "e-bookshop" NATO-a, "je namijenjena javnosti" i omogućava pristup priopćenjima i sličnim objavama Saveza. U priopćenju se ističe da se na stranici "ne nalaze tajni i povjerljivi dokumenti". Pristup stranici "je blokiran a pretplatnici su obaviješteni". Novi "strateški koncept" NATO-a, odobren u studenome prošle godine, poziva na obranu od informatičkih napada a ta se borba smatra prioritetnom. Stručnjak NATO-a Luc Dandurand je 7. lipnja na konferenciji u Tallinnu kazao da Savez želi pojačati to područje obrane stvarajući "crvenu cyber skupinu" koja bi trebala pridonijeti razvoju obrane od informatičkih napada.

BRUXELLES - Obitelj bivšeg kongoanskog premijera Patricea Lumumbe podigla je u Bruxellesu tužbu protiv desetorice Belgijanaca koje sumnjiči da su 1961. sudjelovali u ubojstvu tog heroja afričke nezavisnosti, objavila je belgijska novinska agencija Belga. Patrice Emery Lumumba bio je prvi predsjednik vlade Kongo-Kinšase od lipnja do rujna 1960. On je jedan od glavnih simbola nezavisnosti te zemlje, ali i šire od toga - simbol afričke nezavisnosti. Lumumba je pred tadašnjim belgijskim kraljem Baudouinom, ocem sadašnjeg kralja Alberta II., 30. lipnja 1960. održao snažan govor u kojem je govorio o lošim stranama belgijske kolonizacije. Lumumba je ubijen nakon što je vlast preuzeo Joseph-Desire Mobutu, a belgijske sigurnosne snage optužuju se da su pokrivale operacije, iako postoje i sumnje da su naredile Lumumbinom ubojstvo. Tužitelji tužbu temelje na zaključcima belgijskog parlamentarnog povjerenstva koje je 2001. zaključilo da postoji "moralna odgovornost" Belgije. Belgijska vlada tada je Kongu uputila isprike u ime Belgije.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙