FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilna i vjerodostojna valuta, ustraje čelnik ECB-a

Autor: vmom
BERLIN, 20. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet odlučno je ustvrdio da je euro stabilna i vjerodostojna valuta unatoč grčkoj dužničkoj krizi koja snažno pritišće eurozonu.

Trichet je to poručio prilikom preuzimanja globalne nagrade za gospodarstvo koju mu je dodijelio institut za svjetsko gospodarstvo u Kielu, u sjevernoj Njemačkoj, ističući kako je ECB tijekom 12 godina uspješno jamčio stabilnost cijena uz godišnju stopu inflacije od blizu dva posto, stoji u transkriptu govora koji je dala na uvid središnja banka.

"Time smo štitili kupovnu moć eura. To je postignuto unatoč nizu nepovoljnih čimbenika u europskom gospodarstvu, od rasta cijena nafte i pucanja balona na dot.com tržištu, do nasilja i ratova koji su pogodili neke dijelove svijeta, da bismo se povrg toga sredinom 2007. morali uhvatiti u koštac i s najtežom globalnom financijskom krizom u posljednjih više od 60 godina", stoji u govoru čelnika ECB-a.

Također je istaknuo da je ukupni godišnji proračunski manjak eurozone dosezao približno 4,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je upola manje u usporedbi s 10,8 posto u SAD-u i 10 posto u Japanu, podaci su Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Trichet je nadalje upozorio da su se nakon kolebljivog oporavka od krize ponovno počele povećavati neravnoteže između ušteda i ulaganja u najvećim globalnim gospodarstvima, što nalaže čvršću međunarodnu suradnju na monetarnom i financijskom planu.

"Eurozona ima važnu ulogu u učinkovitom ponovnom uspostavljanju ravnoteža na globalnoj razini, najvećim dijelom kroz zdravije nacionalne politike diljem svijeta, koje bi zauzvrat trebale pridonijeti globalnoj vanjskoj stabilnosti. Pred globalnim je gospodarstvom prilično mnogo posla ako se namjerava pozabaviti s tim izazovima".

Europska dužnička kriza, intenzivirana strahovima od kolapsa Grčke po drugi put u samo godinu dana, ojačala je zabrinutosti u vezi budućnosti jedinstvene europske valute kojom se služi 17-člani blok.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙