FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio nakon ECB-ove prognoze inflacije

Autor: mpuk
LONDON, 10. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Euro je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je prognoza Europske središnje banke (ECB) o blagoj inflaciji u dugoročnoj perspektivi prigušila tržišna očekivanja u pogledu podizanja kamatnjaka u eurozoni, kazali su trgovci.

Euro je tako oslabio prema dolaru na 1,4469 dolara.

američka je valuta istodobno oslabila prema jenu, kliznuvši na 80,06 jena.

ECB zadržio je u četvrtak kamatnjake u eurozoni na važećoj razini od 1,25 posto. Potom je predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet na redovnoj konferenciji za novinstvo izjavio da banka inzistira na 'vrlo pozornom praćenju' inflacije, što obično signalizira skoro podizanje kamatnjaka.

Iako je Trichetov signal bio u skladu s očekivanjima tržišta, euro se nakon sastanka našao pod pritiskom.

"Trichet je najavio podizanje kamatnjaka u srpnju, ali ECB-ova dugoročna prognoza inflacije prilično blaga", tumači Teppei Ino, analitičar Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Trichetove izjave o inflaciji nagovješćuju da ECB vjerojatno neće podizati kamatne stope više puta u idućim mjesecima, što je suprotno nekim tržišnim špekulacijama, kazao je trgovac Hideki Amikura iz tvrtke Nomura Trust and Banking za Dow Jones Newswires.

Tržišta također razmatraju najnoviji zaokret u grčkoj dužničkoj krizi. Europska komisija priopćila je u petak da međunarodni zagovoronici novog paketa pomoći za Grčku sada proučavaju mogućnost „reprogramiranja" grčkog duga.

Dolar je pak bilježio neujednačenu izvedbu nakon što su službeni podaci pokazali oštar pad američkog trgovinskog deficita u travnju, s izvozom na rekordnoj razini i padom uvoza.

Američko ministarstvo trgovine izvijestilo je o padu trgovinskog manjka u travnju na desezoniranih 43,7 milijarde dolara, s 46,8 milijardi dolara u ožujku. To je najmanji manjak u američkoj trgovinskoj bilanci u dosadašnjem dijelu godine.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙