FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao u očekivanju Trichetova signala o kamatnim stopama

Autor: mpuk
LONDON, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta, poduprt očekivanjima da će predsjednik Europska središnje banke (ECB) signalizirati opetovano podizanje kamatnjaka u eurozoni u srpnju, čime bi se dodatno povećala razlika u prinosima između eura i dolara.

Euro je prema dolaru ojačao 0,3 posto, na 1,4620 dolara. Bio je na dobitku i prema švicarskom franku, i to 0,6 posto, te se njime trgovalo po 1,2265 franaka.

Dolar je pak ojačao prema jenu blagih 0,1 posto, na 80,02 jena.

Europska jedinstvena valuta tek je blago reagirala na očekivanu odluku ECB-a o zadržavanju kamatnjaka u eurozoni na važećoj razini od 1,25 posto. Pozornost je usmjerena na redovnu konferenciju za novinstvo predsjednika ECB-a Jeana-Claudea Tricheta radi mogućih signala o podizanju kamatnjaka u srpnju. Čeka se fraza o 'vrlo budnom' praćenju inflacije u eurozoni, kojom je u ožujku najavljeno podizanje kamatnjaka u narednom mjesecu, s tadašnje rekordno niske razine od 1,0 posto.

Jačanje eura bilo je ograničeno budući da su aktualna odluka o kamatnjacima i signal o njihovom podizanju u srpnju već uračunati u cijene.

"Financijska tržišta nedvojbeno su već uračunala u cijene signal o srpanjskom podizanju kamatnjaka u eurozoni, te su šanse za jačanje eura manje od izgleda za njegov pad ako očekivani signal izostane", tumači Derek Halpenny iz Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Trichet će također objaviti prognoze ECB-a o gospodarskom rastu i inflaciji u eurozoni u ovoj godini.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta, koja je oslabila prema euru 0,1 posto nakon što je britanska središnja banka zadržala kamatnjake na rekordno niskoj razini od 0,5 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙