FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na rekordno niskim razinama prema švicarskom franku

Autor: vmom
LONDON, 13. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima spustio na rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, jer su se ulagači okrenuli tom sigurnijem utočištu zbog zabrinutosti u vezi svladavanja grčke dužničke krize.

Euro se tako spustio na 1,2004 franaka u smanjenom obujmu trgovanja zbog praznika u mnogim zemljama Europe. Potom se blago oporavio na 1,2025 franaka, no još je uvijek na dnevnom gubitku od oko 0,6 posto.

I prema dolaru je jedinstvena valuta također oslabjela, spustivši se na najnižu tjednu razinu od 1,4285 dolara u trgovanju na azijskim tržištima. Dio gubitaka nadoknadila je zahvaljujući potražnji središnjih banaka, pa se eurom trgovalo po 1,4383 dolara, odnosno na manjem dnevnom dobitku.

Veće kupovine sigurnijeg franka spustile su također tečaj dolara prema franku, i to za 0,7 posto na 83,74 švicarskih centima. Time se dolar zadržao nedaleko rekordno niskih razina prema franku, zabilježenih prošli tjedan.

"Švicarski franak ostaje globalni barometar rizika, a najnovije brige u vezi eura obnovile su povjerenje ulagača u franak i time potaknule njegovo jačanje", kazala je Lena Komileva, čelnica valutne strategije za zemlje skupine G-10 u tvrtki Brown Brothers Harriman.

U takvim uvjetima trošak osiguranja od nenaplate potraživanja po državnim obveznicama perifernih zemalja članica eurozone dosegnuo je rekordno visoku razinu, a ozračje spram jedinstvene valute pogoršala je i općenita nesklonost ulagača imovini povezanoj s većim rizicima.

"Euru treba rješenje grčke dužničke krize, a političari i središnji bankari zasad, čini se, nisu blizu iznalaženja izlaza. Ta neizvjesnost pritišće euro, pa očekujem da će se držati uskog raspona od 1,40 do 1,47 dolara", kazao je Kit Juckes, valutni strateg u Societe Generaleu."

Izgleda da su europski političari zapeli u 'slijepoj ulici' u pogledu mogućeg uključivanja privatnih ulagača u neki vid restrukturiranja grčkog duga. Europska središnja banka (ECB) protivi se njemačkom prijedlogu zamjene obveznica, napominjući da bi time moglo doći do tržišnih previranja.

Čelnik Bundesbanka Jens Weidmann u priopćenjima je preko vikenda izjavio da se protivi produljenju roka dospijeća grčkih obveznica koje drži ECB u bilo kojem vidu 'blagog' restrukturiranja grčkog duga.

Švicarska središnja banka na ovotjednom će zasjedanju odlučivati o ključnim kamatnim stopama, no najvjerojatnije neće signalizirati intervenciju kako bi se obuzdalo jačanje franka.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙