FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oko najviše razine u mjesec dana prema dolaru

Autor: mpuk
LONDON, 6. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao blizu najviše razine u mjesec dana prema dolaru, pri čemu je podršku crpio od mogućeg rasta ključnih kamatnih stopa u eurozoni i novog sporazuma za spas Grčke.

Eurom se tako trgovalo po 1,4614 dolara, a očekuje se da bi u nadolazećim tjednima mogao testirati granicu od 1,50 dolara, ukoliko uspije probiti otpor od 1,4710 dolara.

Dolar je prema jenu oslabio za 0,17 posto i njime se trgovalo po 80,18 dolara.

Jedinstvena europska valuta nastavila je jačati nakon što je u prošli petak pregled grčkih računa koji je proveo tim inspektora Europske unije (EU), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) umirio strahove da bi Grčku u skorije vrijeme mogla zadesiti situacija da ne može podmirivati svoje dugove i otvorio put za injekciju svježeg kapitala.

Rast eura ograničila je, međutim, objava njemačkog ministarstva financija da se izvješće o inspekciji zajmodavaca o Grčkoj ne očekuje prije sredine tjedna, ta da su sve opcije i dalje otvorene.

Mogućnost dodatne pomoći, u ukupnom iznosu do čak 100 milijardi eura, kako je objavio njemački magazin Der Spiegel, neće odgovoriti na pitanje dugoročne grčke solventnosti, ali će zemlji omogućiti da dobije više vremena.

Također ostaje otvoren put i za daljnje povećanje ključne kamatne stope, budući da ECB nastoji obuzdati inflaciju, posebice nakon porasta proizvođačkih cijena u eurozoni u travnju, o kojem svjedoče danas objavljeni podaci europskog statističkog ureda Eurostata. Ti podaci ojačali su uvjerenje da će ECB signalizirati na sastanku u četvrtak povećanje kamatne stope u srpnju na 1,50 posto.

"To će vjerojatno osigurati dodatnu kratkoročnu potporu euru, s obzirom na to da se fokus tržišta sada ponovno okreće na razlike u kamatnim stopama između SAD-a i eurozone, slijedom vjerojatnog sporazuma o daljnjoj pomoći Grčkoj", kazao je Howard Archer, glavni ekonomist iz tvrtke IHS Global Insight.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙