FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sklonost ulagača rizičnijoj imovini poduprla tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 14. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro i druge valute povezane s većim rizikom ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima, jer su ulagači manje zazirali od kupnje rizičnije imovine nakon novih pokazatelja iz Kine.

Euro je tako ojačao za 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,4447 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo najvišu dnevnu razinu od 1,4473 dolara. Ojačao je i prema švicarskom franku, i to 0,4 posto, te se njime trgovalo po 1,2108 franaka.

Dolar je na dnevnoj razini ostao nepromijenjen prema jenu, na 80,14 jena.

Ulagače su na kupnju rizičnije imovine potaknuli podaci iz Kine, poglavito oni o inflaciji koji su ublažili zabrinutosti vezane uz globalni gospodarski rast i anulirali podatak o novom povećanju stope obvezne rezerve tamošnjih banaka.

Euro je ojačao unatoč podijeljenosti europskih političara glede rješenja grčke dužničke krize. Linija podjele ide ponajprije između njemačkih dužnosnika i onih iz Europske središnje banke (ECB), koji su se sukobili oko potencijalnog 'dobrovoljnog' reprogramiranja grčkog duga kojim bi se moglo spriječiti potpuno restrukturiranje.

Razgovori o novom paketu pomoći za Grčku bliže se završnoj fazi, pri čemu ECB zagovara dobrovoljnu zamjenu obveznica, kako prenose mediji, a ministri financija eurozone trebali bi se okupiti do kraja dana na sastanku kako bi finalizirali detalje novog paketa.

Ministar EU-a za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn u razgovoru je za njemački Sueddeutsche Zeitung istaknuo da je rješenje za Grčku bliže no što neki misle.

Novi udarac Grčkoj zadala je u međuvremenu agencija za izdavanje rejtinga Standard & Poor's, dodijelivši joj najniži kreditni rejting u svijetu. Neizvjesnosti u vezi Grčke pritišću ulagače pa su prinosi po 10-godišnjim državnim obveznicama Grčke, Irske i Portugala danas dosegnuli novu rekordnu razinu od uvođenja eura.

Ulagači će za nove smjernice također pratiti podatke o inflaciji u ostatku svijeta, a posebnu će pozornost posvetiti podacima o prometu od trgovine na malo u Sjedinjenim Državama u svibnju. "Ako podatci budu dobri, dolar bi mogao dobiti poticaja za jačanje, poglavito prema jenu i švicarskom franku", tumači Adrian Schmidt, valutni analitičar u Lloyds Banking Groupu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙