FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze slabe, euro jača uoči sjednice ECB-a

Autor: neba
TOKYO, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale šesti dan zaredom jer se ulagači, zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, klone rizičnih investicija, dok euro lagano jača uoči sjednice Europske središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju potonule više od 1 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru i Južnoj Koreji oslabili su 0,1 posto, dok je australsko tržište ojačalo 0,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,3 posto, što je šesti dan zaredom kako slabi.

Jučer objavljena Fedova 'Bež knjiga' dala je nove dokaze o slabljenju američkog gospodarstva, zbog čega su cijene dionica na Wall Streetu pale šesti dan zaredom, a loše raspoloženje prelilo se i na azijska tržišta.

Među rijetkim je dobitnicama jutros energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte nakon što je jučer OPEC odlučio da, unatoč najavama, neće povećati proizvodnju 'crnog zlata'.

Nakon što je već jučer skočila za 1,65 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla daljnjih 70-ak centi, na 101,40 dolara po barelu.

I dok je to potaknulo rast dionica naftnih kompanija, istodobno je srušilo cijene dionica zrakoplovnih tvrtki jer rast cijena goriva negativno utječe na njihove poslovne rezultate.

Dionica australskog Qantasa pojeftinila je 1,8 posto, dok su cijene dionica triju najvećih kineskih zrakoplovnih prijevoznika potonule više od 3 posto.

Na valutnimtržištima, pak, euro jača uoči današnje sjednice čelnika Europske središnje banke. Ulagači očekuju da će dužnosnici ECB-a najaviti skorašnje povećanje ključnih kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija u eurozoni.

Zbog toga je jutros tečaj eura prema američkoj valuti ojačao 0,3 posto, na 1,4620 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura stabilno se kreće oko jučerašnje razine od 117,20 jena.

Dolar je, pak, blago ojačao prema japanskoj valuti, pa mu se tečaj vratio iznad razine od 80 jena, na 80,05 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙