FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 19. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

BRUXELLES/TRIPOLI

NATO je u nedjelju poveo istragu o bombardiranju civila u Tripoliju u kojemu je, kako tvrdi režim, ubijeno najmanje pet članova jedne obitelji, među kojima i dvoje djece, pošto je dan ranije priznao da je greškom napao pobunjeničke snage u zemlji."Upoznati smo s tvrdnjama libijskog režima i provjeravamo ih", rekao je čelnik Sjevernoatlantskog saveza koji nije htio otkriti identitet, u svezi s napadima savezničkih zrakoplova u noći na nedjelju u Tripoliju. Po posljednjem službenom izvješću NATO-a o operacijama objavljenom u nedjelju, meta bombardiranja u subotu bilo je skladište raketa zemlja-zrak u Tripoliju, u kojemu se ne navodi točno vrijeme napada. U izvješću se govori i o napadu na zapovjedno-kontrolno središte režima na području Tripolija, na dvije garaže vojnih vozila, dva bacača raketa zemlja-zrak, raketni bacač i topništvo.

Libijske vlasti objavile su u nedjelju da je dvokatnica u kojoj je živjelo pet obitelji, uništena tijekom noći u bombardiranju siromašne četvrti Al Arade, na istoku Tripolija. Glasnogovornik libijskog režima Musa Ibrahim rekao je da je očekivao i veći broj žrtava, jer je najmanje 15 članova obitelji Al-Garari s djecom živjelo u uništenoj zgradi. Optužio je NATO da namjerno gađa civile, čime je pokazao svoju "okrutnost".

MISRATA

Četvorica pobunjenika poginula su u nedjelju kada su snage libijskog vođe Moamera Gadafija otvorile topničku paljbu na njihove položaje zapadno od Misrate, izvijestio je novinar agencije Reutersa. Novinar je u poljskoj bolnici blizu bojišnice rekao da je vidio kako poginule i ranjene dovoze u bolnicu. "Gadafijeva vojska je napredovala oko kilometra, pokušali su nam se približiti, a mi branimo naše položaje. Zato smo pretrpjeli gubitke", rekao je pobunjenik Mohamed Ahmed. Pobunjenici koji se pokušavaju probiti zapadno od Misrate prema gradu Zlitanu koji kontroliraju vladine snage, uzvratili su vatru iz raketnih bacača.

TOKIO

Tokyo Electric Power (Tepco) je priopćio da će u nedjelju navečer omogućiti pristup reaktoru br. 2 u oštećenoj nuklearnoj centrali Fukushimi kako bi prvi put poslao stručne ekipe na lice mjesta. Početkom svibnja radnici su prvi put ušli u zgradu reaktora br. 1. Potres magnitude 9 stupnjeva i tsunami koji su poharali sjeveroistok Japana izazvali su najtežu nuklearnu nesreću nakon Černobila prije 25 godina. Reaktori 1, 2, 3 i 4 u toj centrali (koja ima šest reaktora) teško su oštećeni u prirodnoj katastrofi. Junichi Matsumoto, čelnik Tepca, dodaje da će se u zgradu s reaktorom 2 ulaziti postupno počevši od nedjelje navečer, kako bi "bili sigurni da ni najmanja količina prašine neće izaći iz zgrade". Stručnjaci će ući u zgradu s reaktorom kako bi provjerili mjerne uređaje koji su ondje postavljeni i eventualno ubrizgali dušik u reaktor kako bi spriječili eksploziju. Dva robota upravljana daljinski ušla su u travnju u prostorije s reaktorom br. 2, ali zbog povećane vlage nisu mogli izmjeriti radioaktivnost. Pogon za pročišćavanje radioaktivne vode izgrađen u Fukushimi prekinuo je s radom nekoliko sati nakon puštanja u pogon, zbog previsoke razine radijacije, priopćio je u subotu operater centrale. Dijelovi sustava koji apsorbiraju radioaktivni cezij moraju se zamijeniti puno prije nego je bilo planirano, zbog previsoke razine radijacije.

TOKIO

Velika većina Japanaca ne želi nuklearnu energiju nakon krize u nuklearnoj centrali Fukushimi Daiichi uzrokovane potresom i cunamijem 11. ožujka, pokazalo je istraživanje objavljeno u nedjelju. Nuklearna energija podmiruje trećinu energetskih potreba Japana, zemlje koja oskudijeva prirodnim bogatstvima. Po riječima premijera Naota Kana, nuklearna energija će i dalje biti temelj japanske energetske politike. No po istraživanju objavljenom u nedjelju u Tokyo Shimbunu, 82 posto Japanaca želi da se nuklearne centrale zatvore. Samo 9 posto njih želi da se svi reaktori odmah ugase, a 19 posto misli da se trebaju postupno gasiti. Većina, ili nešto manje od 54 posto ispitanika, je za zatvaranje reaktora čim to bude moguće s obzirom na energetske potrebe zemlje. Po istraživanju, 67 posto od 1.853 ispitanika traži da se u Japanu više ne sagradi nijedan reaktor.

MOSKVA

Bivša sovjetska disidentkinja Jelena Bonner, udovica dobitnika Nobelove nagrade za mir Andreja Saharova, umrla je u 88. godini nakon duge bolesti, priopćila je u nedjelju njezina kći Tatjana Jankelevič. Jelena Bonner je umrla u subotu u Bostonu, u Sjedinjenim Državama, gdje je imala prebivalište, rekla je Jankelevič, a prenijela je agencija RIA Novosti. Bonnerova će biti sahranjena uz svog supruga Saharova na groblju Vostrjakovu u Moskvi. Obitelj je zamolila da se na grob ne donosi cvijeće, nego da se umjesto toga daju donacije za Zakladu Andreja Saharova, organizaciju za ljudska prava. Bivša sovjetska disidentkinja bila je žestoka kritičarka komunističkog režima koncem 1960-ih, a 1972. udala se za nuklearnog fizičara i Nobelovca Saharova koji je također bio disident i borac za ljudska prava.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙