FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Tržište autoodgovornosti u Hrvatskoj je razvijeno, ali ima i slabosti među kojima je najveća nelojalna konkurencija, rečeno je na današnjem okruglom stolu magazina Banka "Osiguranje motornih vozila - prepreke i izgledi za rast tržišta". Temelj stabilnog i razvijenog tržišta osiguranja od autoodgovornosti je oštra konkurencija. Slabost hrvatskog tržišta osiguranja od autoodgovornosti je nelojalna konkurencija koja se očituje u davanju neopravdanih bonusa i darova osiguranicima. U raspravi je istaknuto da tržišnu utakmicu treba prebaciti na teren kvalitete usluga, a napustiti borbu za osiguranike davanjem neopravdanih povlastica i bonusa. Kod kasko osiguranja stanje je drugačije nego kod autoodgovornosti jer je taj segment tržišta pogođen padom kupovne moći zbog krize i padom prodaje vozila. Rješenje osiguravatelji vide u razvoju novih proizvoda kao što su djelomični kasko, obvezna franšiza i određivanje cijene police prema prijeđenim kilometrima. Ukupna premija osiguranja od automobilske odgovornosti krajem svibnja iznosila je 1,22 milijarde kuna, što je 1,3 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Kasko osiguranje u padu je u odnosu na prošlu godinu za 10,5 posto.

ZAGREB - Gospodarsko vijeće HGK-Komore Zagreb na današnjoj je sjednici za predsjednika Vijeća, a ujedno i Komore Zagreb, u mandatnom razdoblju od 2011. do 2015. jednoglasno izabralo Zlatana Froehlicha koji je tu dužnost obnašao i u protekle četiri godine, izvijestili su iz Komore Zagreb. Na sjednici Gospodarskoga vijeće predstavljena je i publikacija "Atlas rijeke Save za nautički turizam". Riječ je o nautičko-turističkom vodiču koji je kao zajednički projekt udruženja komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH, objavljen u četiri nacionalna izdanja, uz popratnu englesku jezičnu verziju, te uz potporu Međunarodne komisije za sliv rijeke Save. Hrvatsko izdanje u nakladi od tri tisuće primjeraka organizirale su članica te regionalne inicijative iz Hrvatske, Komora Zagreb i županijske komore Sisak, Slavonski Brod i Vukovar.

ZAGREB - Tvrtka RALU logistika otvorila je danas u Zagrebu na Žitnjaku logistički centar čime započinje drugu investicijsku fazu od dodatnih 200 milijuna kuna tijekom koje će otvoriti nekoliko logističkih centara u Hrvatskoj i regiji. U prostoru površine 1.400 četvornih metara pružat će se usluga u segmentu hladnog lanca, odnosno mogućnost skladištenja do minus 25 stupnjeva celzijusa, u najmodernijim hladnjačama. U uređenje prostora i postavljanje rashladnih uređaja uloženo je više od pet milijuna kuna, a kapacitet centra je 1.200 paletnih mjesta, izvijestili su iz te tvrtke. Ističu kako je otvaranje centra početak nove investicijske faze od dodatnih 200 milijuna kuna u segmentu logistike, odnosno skladištenja i distribucije u hladnom lancu. Napominju i kako trenutačno razvijaju strategiju otvaranja većeg broja logističkih centara u regiji. U okviru strateškog plana otvaranja centara u narednom razdoblju će se odrediti lokacije, vrijeme otvaranja te dimenzije ostalih logističkih centara u Hrvatskoj i regiji.

ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju su u Hrvatskoj u odnosu na travanj porasle za 0,3 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj prošle godine za 2,5 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je blago jačanje inflacijskih pritisaka, s obzirom da je u travnju inflacija na godišnjoj razini iznosila 2,4 posto. Na rast potrošačkih cijena u svibnju u odnosu na travanj najviše je utjecao rast cijena odjeće i obuće za 2,0 posto, pod utjecajem nove proljetne i ljetne kolekcije, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle za 0,8 posto, rekreacije i kulture za 0,7 posto, a cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja ojačale su za 0,4 posto. Jačanje inflacije ublažio je 2,6-postotni pad cijena komunikacije. Cijene u zdravstvu i cijene prometa, odnosno goriva pale su za 0,5 posto. Na godišnjoj razini, u svibnju ove u odnosu na isti lanjski mjesec, najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 6,7 posto. S rastom od 6,5 posto slijede cijene prometa, na što je najviše utjecao 13,9-postotni rast cijena goriva i maziva za osobna vozila. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića u svibnju su na godišnjoj razini u prosjeku porasle za 4,2 posto.

ZAGREB - Središnje klirinškog depozitarnog društva (SKDD) obavilo je danas upis povećanja temeljnog kapitala Dalekovoda, navodi se u obavijesti te tvrtke objavljenoj na Zagrebačkoj burzi. Odluku o povećanju temeljnog kapitala donijela je 9. lipnja Uprava Dalekovoda, a temeljni kapital je povećan sa 270,25 milijuna kuna na 286,7 milijuna kuna. Temeljni kapital je povećan izdavanjem 164.753 novih redovnih dionica na ime oznake DLKV-R-A pojedinačnog nominalnog iznosa 100 kuna. Nakon provedenog povećanja temeljni kapital Dalekovoda iznosi 286.726.500 kuna i podijeljen je na 2.867.265 redovnih dionica, svaka nominalne vrijednosti 100 kuna.

ZAGREB - Luka Ploče izvijestila je danas na na Zagrebačkoj burzi da će se raspon cijene po dionici u predstojećoj javnoj ponudi kretati između 800 i 1.200 kuna. Po odluci izvanredne Glavne skupštine, održane krajem siječnja, Luka Ploče povećat će temeljni kapital za najviše 132 milijuna kuna, na najviše 221 milijun kuna. Dokapitalizacija će se provesti izdavanjem najviše 330.000 novih dionica, a njezin je cilj prikupljanje kapitala za investiranje u opremu za kontejnerski i terminal za rasute terete. Nove dionice ponudit će se javno, uz pravo prvenstva postojećih dioničara društva, a upisivale bi se u dva kruga. U prvom bi ih mogli upisati postojeći dioničari, dok je drugi rezerviran za javnost. Iz Luke Ploče napominju da je raspon cijene utvrđen pod pretpostavkom da se će postupak povećanja temeljnog kapitala provesti do konca lipnja. Ukoliko iz bilo kojeg razloga to neće biti moguće, Uprava i Nadzorni odbor tvrtke pridržavaju pravo izmijeniti raspon cijene.

ZAGREB - U današnjem vrlo mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi stagniraju uz redovni promet koji je do podneva iznosio 5,3 milijuna kuna, pri čemu je u najvećem fokusu investitora dionica Podravke. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,15 posto, na 2.253 boda, a Crobex10 0,14 posto, na 1.229 bodova. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom Podravke, od 2 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 1,34 posto, na 318,5 kuna. Najbliža milijunskom prometu, sa 779.000 kuna, bila je dionica HT-a. Cijena joj je ojačala 0,2 posto, na 257 kuna. Među likvidnijim izdanjima po dobitku se izdvaja dionica Optima telekoma, koja je poskupjela 5,81 posto, a po gubitcima dionica Magme, koja je potonula gotovo 16 posto. Znatnije se spustila i cijena dionice Luke Ploče, za 4,46 posto, na 1.250 kuna. Danas je iz te tvrtke objavljeno da će se u predstojećoj javnoj ponudi dionica raspon cijene po dionici kretati između 800 i 1.200 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnu listu, neznatno oslabila prema euru, izgubila je na vrijednosti i prema američkom dolaru i britanskoj funti, dok je ojačala prema švicarskom franku. Kuna je prema euru oslabila za blagih 0,008 posto, pa srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,397421 kunu. Prema američkom dolaru kuna je oslabila za 0,90 posto te prema britanskoj funti za 0,30 posto, a ojačala je prema švicarskom franku za 0,33 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,085407 kuna, dolara 5,167962 kune i funte 8,421472 kune.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙