FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 30. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Maloprodajne cijene motornih benzina od ponoći trebaju biti niže za 10, odnosno 11 lipa po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti od tri do 16 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena u razdoblju od 31. svibnja do 13. lipnja. Do sada su naftne kompanije gotovo redovito svoje cijene usklađivale s maksimalno dopuštenim. Tako najviša cijena eurosupera BS 95 od sutra može biti 9,79 kuna po litri, što je 10 lipa manje od dosadašnjih 9,89 kuna. Najmanje će, za tri lipe po litri, pojeftiniti eurodizel BS kojemu najviša cijena u iduća dva tjedna može biti 9,04 kune (do sada 9,07 kuna). Ministarstvo je najvišu cijenu običnog dizela utvrdilo na 8,60 kuna po litri, što je 12 lipa manje od dosadašnjih 8,72 kune. Maloprodajna cijena plavog dizela od ponoći treba biti niža za 16 lipa po litri s obzirom da mu je nova najviša cijena 5,42 kune po litri (do sada 5,58 kuna). Plinska ulja pojeftinit će za devet lipa po litri - plinsko ulje s oznakom euro može koštati najviše 6,38 kuna (do sada 6,47 kuna), a obično loživo ulje 6,18 kuna (do sada 6,27 kuna).

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica i u lipnju nastavlja s aktivnostima promocije hrvatskog turizma na stranim tržištima, među kojima i na francuskom s posebnom izložbom u Parizu te među stranim novinarima iz svijeta koje će ugostiti početkom lipnja u Osijeku i dodijeliti im nagrade "Zlatna penkala" za najbolje novinarske priloge u Hrvatskoj za prošlu godinu, najavili su danas iz Glavnog ureda HTZ-a. Promocija hrvatskog turizma i hrvatskih proizvoda u Parizu, koju zajednički od danas do 9. lipnja organiziraju HTZ-a i Hrvatska gospodarske komore, održava se na znamenitom pariškom Place du Palais Royal i to u obliku konceptualne izložbe na otvorenom "Le Village de la Croatie". Osiječko-baranjska županija i grad Osijek bit će od 2. do 5. lipnja domaćini sedmoj dodjeli HTZ-ovih nagrada "Zlatna penkala" stranim novinarima. U povodu te dodjele stići će 20-ak turističkih novinara iz cijelog svijeta. U svijetu je prošle godine o Hrvatskoj i njenim turističkim adutima objavljeno nekoliko tisuća članaka, reportaža i televizijskih emisija.

ZAGREB - Tvrtka Auctor nakon ponude za preuzimanje dionica Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda ima 56,07 posto dionica tog fonda, objavljeno je danas na Zagrebačkoj burzi. Ponudu Auctora, koji je djelovao zajedno s Lagunom Novigrad, prihvatilo je 156 dioničara, koji su prodali 292.552 dionice, što predstavlja 8,74 posto dionica Slavonskog ZIF-a. Prije tog stjecanja, Auctor je imao 47,33 postotni udjel u temeljnom kapitalu tako da po okončanju ponude ima 56,07 posto dionica Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda. Kad se tome pribroji udio Lagune Novigrad, koja je prije i nakon ponude imala 0,97 posto dionica, Auctor i Laguna nakon ponude raspolažu s ukupno 57,04 posto dionica Slavonskog ZIF-a. Ponudu za preuzimanje Hanfa je odobrila sredinom travnja, a istekla je 18. svibnja. Cijena koju je ponudio Auctor za dionice Slavonskog ZIF-a bila je 27 kuna po dionici.

SISAK - Prvi put nakon Domovinskog rata u srijedu, 1. lipnja, kreće brodom Savom i Dunavom prema rumunjskoj luci Turn Severinu probna pošiljka od 1000 tona čeličnih ingota proizvedenih u Čeličani tvrtke CMC u Sisku. Prema informaciji direktora "Dunavskog Lloyda" kapetana Velibora Gacika utovar tereta u sisačkoj luci trebao bi završiti do srijede kada se očekuje isplovljavljanje nizvodno prema Rumunjskoj. Brod "Galdovo" prijeći će 830 kilometara do luke u Turn Severinu, a nakon iskrcaja teret će kopnom biti prebačen do krajnjeg odredišta Temišvara. Do ruminjske luke Turn Severin brod "Galdovo" bi trebao stići za oko šest dana.

ZAGREB - Početak trgovinskog tjedna na Zagrebačkoj burzi danas je obilježio rast burzovnih indeksa te redovan promet od 30,1 milijun kuna. Indeks Crobex porastao je za 0,77 posto, na 2.270,02 boda, dok je indeks Crobex10 povećan za 0,33 posto, na 1.238,31 bod. Šest dionica danas je ostvarilo promete iznad milijun kuna, od kojih najveći, od 6,1 milijun kuna, dionica INGRA, čija je cijena porasla za 17,34 posto, na 17,05 kuna, što je najveći postotni porast među trgovanijim dionicama. S prometom od 3,9 milijuna kuna slijedi dionica HT-a čija je cijena pala 0,73 posto, na 257,15 kuna. Promet od 2,6 milijuna kuna imala je dionica Belja sa porastom cijene za 5,24 posto, na 101,05 kuna. Dionica Dom Holdinga uz porast cijene od 1,62 posto, na 94 kune, zabilježila je 1,7 milijuna kuna prometa. Porast cijene za 6,43 posto, na 50,98 kuna, bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga uz 1,4 milijuna kuna prometa. Za 1,1 milijun kuna prodano je dionica Atlantske plovidbe, a prodavala se po 1,87 posto višoj cijeni ili po 710 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja znatno porasla, pri čemu nije u potpunosti podmirena i to zbog iskorištenosti limita kreditora prema korisnicima pozajmica. Danas je prijavljeno 81 milijun kuna potražnje, što je 42 posto više nego u petak. Istodobno, ponuda je uvećana 13,5 posto, na 286 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice kojih je ugovoreno za 30 milijuna kuna. Pritom je kamatna stopa smanjena s u petak zabilježenih 0,34 na 0,31 posto. Plasirano je i 16 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za tri mjeseca, po cijeni od 2,95 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 56 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa porasla je s u petak zabilježenih 0,69 na 1,06 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙