FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo ove će godine rasti po stopi od 1 posto, a iduće godine za 2,2 posto, najnovije su procjene analitičara Erste banke. Kako se navodi u danas objavljenim tromjesečnim prognozama Erste banke, u prvom ovogodišnjem tromjesečju hrvatska gospodarska izvedba ostaje slabom. "Gospodarska izvedba u prvom tromjesečju zasad izgleda prilično razočaravajućom, sudeći po mjesečnim pokazateljima", navodi se u izvješću. Industrijska proizvodnja, naime, zabilježila je pad za 4,9 posto, a slabost prometa u maloprodaji u ožujku sugerira uglavnom neutralni doprinos osobne potrošnje BDP-u u prvom tromjesečju. Uz izostanak oporavka građevinske aktivnosti, negativnu investicijsku aktivnost, razočarao je i izvoz u ožujku, dok je deficit vanjskotrgovinske razmjene u prva tri mjeseca uvećan 10 posto na godišnjoj razini, navodi se, među ostalim u prognozama. Stoga analitičari Erste banke procjenjuju da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP pao za 1 posto.

ZAGREB - Saborski klubovi najavili su danas da će njihovi zastupnici potvrditi Ugovor o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), kojim bi se sa 150 milijuna eura financirali programi jačanja fiskalne održivosti te poticajnog okruženja za rast privatnog sektora. Zajam je odobren na rok od 15 godina, a ugovoreni bi novci trebali biti iskorišteni za provođenje reformi usmjerenih jačanju fiskalne održivosti kroz konsolidaciju javne potrošnje, te stvaranje poticajnog okruženja za rast privatnog sektora. Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić naglasio je da je ugovor bitan za provedbu vladinog Programa gospodarskog oporavka, te da Hrvatska, zadovoljna ponuđenim uvjetima, nastavlja suradnju sa Svjetskom bankom.

ZAGREB - Slovenska tvrtka za proizvodnju kalcitnih punila Calcit i njena tvrtka u Hrvatskoj Calcit Lika u lipnju će početi gradnju nove tvornice u Gospiću u koju će uložiti više od 10 milijuna eura i zaposliti oko 30 radnika, potvrdio je direktor Calcita Lika Gregor Šmitek. "Svi administrativni problemi su riješeni. Počinjemo graditi tvornicu koja bi trebala biti gotova i početi raditi u prvom tromjesečju 2012. godine", kaže Šmitek. Zemljište za izgradnju tvornice nalazi se u gospićkoj industrijskoj zoni. Gradit će se proizvodna i upravna zgrada te manipulativne vanjske površine. Calcit je tvrtku Calcit Lika osnovao 2007. od kada iskopava bijeli vapnenac u kamenolomu Barlete za što ima koncesiju do 2016. godine. Kamen prerađuje u kalcitna punila koja se upotrebljavaju u građevinarstvu, industriji boja, proizvodnji umjetnih masa, stakla i papira. Kapacitet Calcitova pogona u Ličkom Lešću je 50 tisuća tona godišnje, što je premalo za potražnju na tržištu, a taj je pogon i dosta udaljen od kamenoloma, pa je Calcit odlučio izgraditi tvornicu na bližoj lokaciji, u Gospiću.

ZAGREB - Međunarodna konferencija "Pogled k Rusiji", u organizaciji Akademije za politički razvoj i uz potporu Hrvatske gospodarske komore, održat će se sutra i preksutra u Zagrebu s ciljem da javnosti približi Rusiju kao zemlju zanimljivu za gospodarsku, kulturnu i svakovrsnu drugu suradnju, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare. Hrvatska javnost zaokupljena je pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji zbog čega u drugi plan odlaze druge teme, a jedna od njih su odnosi s Rusijom kao zemljom koja pruža nebrojene mogućnosti suradnje, smatra izvršna direktorica Akademije za politički razvoj Nevena Crljenko. Stoga je ambicija konferencije "Pogled k Rusiji" upoznati hrvatsku javnost s društvenim, gospodarskim i drugim procesima u Rusiji koji će pomoći boljem upoznavanju te zemlje, dodaje. Na konferenciji će govoriti domaći i ruski politolozi, političari, novinari i poslovni ljudi.

OSIJEK - Na osječkom sajamskom prostoru Pampas danas je otvoren sajam Osijek expo 2011, u okviru kojega se do 29. svibnja održavaju međunarodni sajam graditeljstva i opreme, obrtnički sajam, sajam obrazovanja i sajam Motomobil, uz sudjelovanje oko 160 izlagača iz Hrvatske, BiH-a, Njemačke, Mađarske i Srbije. Tijekom sajamskih dana na predavanjima i okruglim stolovima bit će između ostalog riječi o obnovljivim izvorima energije, realizaciji gospodarske zone Antunovac, a održat će se i prezentacija Poslovne zone Nemetin.

SPLIT - Prvi međunarodni sajam novih tehnologija otvoren je danas u splitskoj Spaladium areni, a cilj mu je prezentiranje i popularizacija korištenja modernih tehnologija te ukazivanje na razvoj novih gospodarskih mogućnosti. Na sajmu se predstavlja šezdesetak tvrtki od čega 50 iz Hrvatske, a tijekom tri dana sajma održat će se 50 konferencija i okruglih stolova. Na Prvom međunarodnom sajmu novih tehnologija sudjeluju i tvrtke iz Belgije, Poljske, Bosne i Hercegovine te nordijskih zemalja. Posjetitelji na sajmu, među ostalim, mogu razgledati električni auto, solarne sustave, vjetroelektrane te izume domaćih inovatora.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je živnuo promet, tako da je do podneva ostvareno više od 9 milijuna kuna prometa, pri čemu najviše s dionicom Ingre. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,14 posto, na 2.230 boda, a Crobex10 0,12 posto na 1.228 bodova. Najveći promet, 1,8 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom Ingre. Cijena joj je skočila 3,22 posto, na 13,84 kune. Slijedi dionica HT-a, sa 1,7 milijuna kuna prometa. Cijena joj je blago oslabila, za 0,15 posto, na 258,8 kuna. Među milijunaše uvrstila se i dionica Đuro Đaković Holdinga. Nakon jučerašnjeg skoka za više do 10 posto na krilima novog ugovora s HŽ Cargom o isporuci 100 teretnih vagona i odluke Janafa da je najpovoljniji ponuđač za izgradnju tri rezervata na Krku, danas je cijena dionice te kompanije ojačala za gotovo 5 posto, na 44,14 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnu listu oslabila prema euru za 0,03 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,434044 kune. Prema drugim važnijim valutama kuna je nešto ojačala i to prema švicarskom franku čiji je srednji tečaj i danas viši od šest kuna za 0,03 posto, britanskoj funti za 0,003 posto i američkom dolaru za 0,55 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 6,025812 kuna, funte 8,547826 kuna, a dolara 5,248548 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙