FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Rebalansa državnog proračuna neće biti, izjavila je danas ministrica financija Martina Dalić na sjednici saborskog Odbora za financije, koji je većinom glasova podržao njezino izvješće o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu. "Rebalansa neće biti, posebno neće biti rebalansa koji bi širio fiskalne neravnoteže, oko toga se ne trebate brinuti", kazala je ministrica. Proračunom za 2010. ukupni prihodi realizirani u su iznosu od 107,7 milijardi kuna, što je za 2,8 milijardi ili 2,5 posto manje nego u 2009. Prihodi od poreza ostvareni su u iznosu 61,8 milijardi kuna, odnosno 2 posto više nego godinu ranije, najviše od PDV-a (37,7 milijardi kuna ili 1,7 posto više nego u 2009.). Rashodi su iznosili 121,9 milijardi kuna, što je u odnosnu na 2009. povećanje od 1,7 milijardi. Najveći dio rashoda odnosio se na mirovine (34,8 milijardi kuna) te resor zdravstva i socijalne skrbi (24 milijarde kuna). Manjak državnog proračuna u 2010. iznosio je 14 milijardi kuna ili 4,2 posto BDP-a, a konsolidira li se to s ostvarenjem izvanproračunskih fondova i jedinica lokalne samouprave, ukupni manjak konsolidirane opće države iznosi 14,5 milijardi kuna ili 4,3 posto BDP-a.

ZAGREB - Do kraja lipnja trebao bi biti gotov novi tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije koji će ukloniti granicu od jednog megavata snage za postrojenja koja proizvode energiju iz bioplina i biomase, pa će se u Hrvatskoj moći graditi jača postrojenja, najavio je danas ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Darko Horvat. Do kraja lipnja imat ćemo novi tarifni sustav koji će ukloniti barijeru od jednog megavata i omogućiti razvoj poduzetničkih projekata, rekao je Horvat na Njemačko-hrvatskom simpoziju o energiji iz biomase održanom u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore. Komentirajući česte poduzetničke prigovore o pretjeranom administriranju koje otežava gradnju energetskih objekata, rekao je da problema nema tamo gdje su riješeni imovinsko-pravni odnosi. Horvat se nada da će do kraja godine biti zgotovljena zakonska rješenja koja će razlikovati objekte za koje treba ishoditi građevinsku i lokacijsku dozvolu, a za koje ne treba. Najavio je i donošenje novog zakona o obnovljivim izvorima energije.

RETKOVCI - Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) najavio je danas za 15. srpnja masovne seljačke prosvjede zbog nezadovoljstva politikom prema poljoprivrednicima, a prosvjedi će se održati pod geslom "Seljaci traktorima idu na more" čime je otkriven i dio strategije prosvjeda usmjeren na prometnice u špici turističke sezone. Predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac na konferenciji za novinare u Retkovcima kazao je kako jedan od razloga najavljenih prosvjeda leži u činjenici što je Vladinom odlukom iz 2010., koja je stupila na snagu 2011. godine, retroaktivno seljacima oduzeto 25 posto poticaja za 2009. godinu te je zatražio da se taj novac vrati seljacima. Ustvrdio je da ministar poljoprivrede Petar Čobanković nije ispoštovao zaključke tzv. retkovačkog sporazuma kojima je trebalo doći do novog sastanka ministra i nezadovoljnih seljaka, a do kojega nikada nije došlo. Pokrovac je ustvrdio da je ministar Čobanković stvorio podobne seljačke udruge te je zatražio od ministra da javno obznani "koliko te udruge plaća da rade protiv interesa hrvatskih seljaka ali i građana RH".

ZAGREB - Navike korisnika platnih kartica u Hrvatskoj u zadnjih godinu dana nisu se bitno primijenile te se i dalje najviše, 86 posto, koriste za kupnju odjeće i obuće, 73 posto za hranu i piće te 70 posto za kupnju goriva, a unatoč krizi 66 posto tih korisnika je optimistično spram budućnosti i svojih financija, pokazalo je uz ostalo danas predstavljeno istraživanje MasterIndex hrvatskog ureda kartičarske kuće MasterCard. Istraživanje je MasterCard proveo u travnju na tisuću ispitanika/klijenata banaka od 18 do 55 godina u cijeloj Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo da 96 posto ispitanih ima bar jednu karticu, od kojih 93 posto debitnu, a većina ih, 55 posto, ima dvije i tri kartice. U odnosu na isto lanjsko istraživanje primjetan je blagi pad prosječnog broja kartica po korisniku, s 3,1 na 2,9.

RIJEKA - Lučki slobodni sindikat (LSS) iz Rijeke, Sindikat dizaličara Luke Kopar, Sindikat radnika u privatnom sektoru Luke Kopar i predstavnici radnika u luci Trst potpisali su sporazum o suradnji koji je osnova za povezivanje, postizanje jednakih cijena i standarda rada u svim sjevernojadranskim lukama, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik LSS-a Drago Jelčić. Radnici u trima lukama shvatili da su im problemi slični, da se ruše cijene rada, a poslodavci zapošljavaju sve više kooperantskih tvrtki u kojima su uvjeti rada vrlo loši, rekao je predsjednik LSS-a, koji je tzv. manjinski sindikat u riječkoj luci.Mladen Jovičić iz Sindikata dizaličara Luke Kopar kazao je da se radnici iz riječke, koparske i tršćanske luke moraju udružiti, izboriti se za poštivanje zakona o radu i ne dozvoliti "globalnim igračima u lukama" da smanjenjem plaća povećavaju zaradu. Istaknuo je da se radnici u koparskoj i tršćanskoj luci sve više brinu za očuvanje radnog mjesta, a sve manje za svoja prava.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi trgovanje je danas usporeno, jer su investitori bez jasnih smjernica pa oklijevaju s ulaganjem u dionice. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,23 posto, na 2.218 bodova, a Crobex10 0,34 posto na 1.223 boda. Redovni promet dionicama iznosio je tek 2,9 milijuna kuna, što je otprilike 2,6 milijuna manje nego jučer u to doba. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, svega 832.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,17 posto, na 259,6 kuna. Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, sa svega 346.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,42 posto, na 269,5 kuna.

ZAGREB - Srednji tečaj švicarskog franka, nakon što je na jučerašnjoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke po prvi put prešao razinu od 6 kuna, na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a spustio se nešto ispod te razine, a kuna je ojačala i prema dolaru, britanskoj funti te blago prema euru. Tako je kuna na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, u odnosu na jučerašnju, ojačala prema euru za 0,04 posto, pa srednji tečaj eura iznosi 7,411997 kuna. Prema švicarskom franku kuna je ojačala za 0,63 posto pa je nakon rekordno visokog srednjeg tečaja od 6,003104 kune s jučer utvrđene tečajne liste, srednji tečaj franka na današnjoj tečajnici pao na 5,964910 kuna. Kuna je ojačala prema američkom dolaru za 0,89 postro i prema britanskoj funti za 0,81 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,251521 kunu, a funte 8,477636 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙