FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dionice ojačale četvrti dan zaredom

Autor: scvi
NEW YORK, 1. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto jer se ulagači nadaju da će Europa uskoro naći rješenje za grčku dužničku krizu, no zbog novih naznaka usporavanja oporavka američkog gospodarstva na tržištu nije vladala euforija.

Dow Jones indeks ojačao je 128 bodova, ili 1,03 posto, na 12.569 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,06 posto, na 1.345 bodova, a Nasdaq indeks 1,37 posto, na 2.835 bodova.

Prvi radni dan u ovome tjednu, s obzirom da se u ponedjeljak zbog blagdana u SAD-u nije radilo, protekao je na Wall Streetu u dobrom, iako ne i euforičnom raspoloženju.

Rast cijena dionica četvrti dan zaredom zahvaljuje se vijestima da Njemačka više ne inzistira na restrukturiranju grčkih dugova, te da se u Europskoj uniji razmatra novi financijski paket pomoći toj članici eurozone.

Zahvaljujući tome, euro je ojačao prema dolaru, a slabljenje američke valute potaknulo je rast cijena sirovina, što je pozitivno utjecalo na dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

„Ovo je bio dobar dan, no nije dobro to što je pred kraj trgovanja Dow oslabio i što je pao u cijelom svibnju. Na tržištu dolazi do konflikta između nade u rješenje grčkih dužničkih problema i podataka koji ukazuju na slabljenje oporavka američkog gospodarstva“, kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities.

Jučer su stigle loše vijesti s tržišta nekretnina. Cijene kuća u 12 od 20 američkih gradova pale su prošloga mjeseca na najniže razine od 2006. godine.

Institut za menadžere nabave izvijestio je, pak, o slabijem nego što se očekivalo rastu poslovne aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a. Uz to, novi podaci pokazuju da je i povjerenje potrošača u svibnju neočekivano palo.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,86 posto, na 5.989 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,86 posto, na 7.293 boda, a pariški CAC 1,63 posto, na 4.006 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙