FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: ima li tržište snage za oporavak danas?

Autor: scvi
NEW YORK, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u blagom plusu, nakon šest dana pada cijena dionica na Wall Streetu, dok investitori za smjernice iščekuju podatke o američkoj trgovini i tržištu rada, te odluku Europske središnje banke o kamatnim stopama.

Terminski Dow Jones indeks u 13,00 sati bio je u plusu 29 bodova, a tehnološki Nasdaq 5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 3,8 bodova i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Investitori će danas pozorno pratiti nove makroekonomske pokazatelje. Očekuje se objava podatka o broju Amerikanaca koji su protekloga tjedna ostali bez posla, kao i podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a u travnju.

Jučer je predsjednik Feda Ben Bernanke razočarao tržišta ustvrdivši da će gospodarski oporavak SAD-a biti umjeren no nejednako raspoređen po pojedinim sektorima. Ujedno, nije signalizirao da razmatra daljnje kvantitativno popuštanje monetarne politike kako bi potaknuo gospodarski rast.

Danas je, pak, predsjednik podružnice Feda u Philadelphiji Charles Plosser izjavio da je gospodarsko usporavanje na koje ukazuju posljednji makroekonomski podaci samo privremeno, te da bi u ostatku godine američko gospodarstvo moglo dosegnuti stope rasta između 3 i 3,5 posto.

Na europskim burzama indeksi danas osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, u očekivanju odluke ECB-a o kamatnoj politici te novinske konferencije bančina predsjednika Jean-Claude Tricheta.

Londonski Ftse indeks trenutno je u plusu 0,02 posto, na 5.809 bodova, frankfurtski DAX 0,07 posto, na 7.065 bodova, dok je pariški CAC u minusu 0,03 posto, na 3.836 boda.

„Ekonomisti očekuju da ECB danas ostavi kamatne stope nepromijenjenima, no smatraju da će Trichet upozoriti tržišta na podizanje kamata u srpnju. Smatraju da ECB-ov entuzijazam za podizanje kamatnih stopa u kratkome roku nije narušen nedavnim slabijim od očekivanja gospodarskim pokazateljima kao ni pojačanim rizikom od grčke dužničke krize“, stoji u bilješci Deutsche Banka upućenoj njezinim klijentima.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙