FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: financijski spas Grčke unosi optimizam na burzu

Autor: scvi
NEW YORK, 31. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - U očekivanju nove financijske pomoći koju će Europska unija pružiti prezaduženoj Grčkoj, danas je ojačao tečaj eura prema dolaru, što je potaknulo rast cijena sirovina, a zahvaljujući svemu tome i američki su terminski indeksi na dobitku.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u plusu 100 bodova, a tehnološki Nasdaq 24,5 boda.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks je skočio 10,9 bodova i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Dužnosnici Europske unije užurbano dogovaraju još jedan paket financijske pomoći Grčkoj, vrijedan 65 milijardi eura, kako bi spasili tu zemlju od bankrota.

Rastuća očekivanja sudionika na tržištima kapitala da će Grčkoj po drugi puta biti pružena financijska pomoć ojačala je tečaj eura prema dolaru na najvišu razinu u zadnja tri tjedna.

To je potaknulo i rast cijena sirovina, pa je barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio 1,5 posto, na 102,13 dolara. Poskupjele su i cijene metala, pri čemu bakra na najvišu razinu u zadnja četiri tjedna.

Takva kretanja na tržištima sirovina potaknula su ulaganja u dionice naftnih i rudarskih kompanija. Dionica naftne kompanije Exxon Mobila u elektroničkom predtrgovanju poskupjela je 1 posto, a Chevrona za 0,6 posto. Ujedno, porasla je i cijena dionice rudarske komaanije Freeport-McMORan Copper&Gold, i to za 1,5 posto.

„Vijesti iz Europe potiču rast cijena dionica na Wall Streetu. Razlog za optimizam daje spašavanje Grčke. To uzrokuje spuštanje tečaja dolara a jačanje eura, što pak jača sklonost investitora riziku na tržištu“, ističe Peter Cardillo, ekonomist pri Avalon Partnersu.

Smjernice investitorima danas će dati novi pokazatelji. Očekuje se objava cijena kuća u SAD-u u ožujku, potom Fedova indeksa industrijske aktivnosti u travnju u regiji srednjeg zapada, te indeksa industrijske aktivnosti Instituta za upravljanja nabavom Chicago za svibanj.

I na europskim burzama indeksi su danas snažno ojačali zahvaljujući optimizmu investitora oko skorašnje pomoći Grčkoj zbog dužničke krize.

Londonski Ftse indeks trenutno je na dobitku 0,9 posto, na 5.990 bodova, frankfurtski DAX 1,9 posto, na 7.297 bodova, a pariški CAC 1,56 posto, na 4.004 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙