FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 12. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ĐAKOVO - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetio je danas poslijepodne Općinu Semeljci pokraj Đakova, a koja ovoga vikenda slavi svoj dan. U prostorijama općine predsjednik Josipović razgovarao je iza zatvorenih vrata s čelništvom semeljačke općine i Osječko-baranjske županije predvođenima načelnikom Grgom Lončarevićem i županom Vladimirom Šišljagićem. Zatim se u zgradi općine susreo i s građanima među kojima je bilo i dvanaest njegovih imenjaka i prezimenjaka što dolaze s područja cijele semeljačke općine, poglavito iz sela Koritna. "Drago mi je susresti se imenjacima i prezimenjacima i što ih u ovako velikom broju ima i u ovom dijelu Hrvatske", izjavio je kratko nakon susreta predsjednik Ivo Josipović. Na ulazu u općinu dočekale su ga i dvije djevojke u narodnom ruhu toga kraja, a što je predsjednik Josipović popratio riječima: "Sada, kada ulaskom u EU, postajemo dio velike europske obitelji, vrlo je važno da se naše ime, naša kultura, tradicija, očuva, da se očuva i naša narodna nošnja. Siguran sam da će ona biti i europsko blago, europsko bogatstvo, da po svojoj tradiciji budemo prepoznatljivi". Predsjednik Josipović posjetio je i tamošnju Osnovnu školu "Josipa Kozarca", gdje je održan kulturno-umjetnički program. Od zgrade općine do škole mjestom je prošao pješice, dočekan od brojnih građana što su ga srdačno pozdravili. U nastavku posjeta predsjednik je obišao tvrtku Merkur u Poduzetničkoj zoni u Semeljcima.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum ocijenio je danas da je policija jučer osiguravajući gay pride na Rivi napravila dobar posao te da gradska vlast kojoj je on na čelu ne podržava nasilje. "Ova gradska vlast ne podržava nasilje, ali je bilo za očekivati da će građani reagirati kako su reagirali. Nije dobro što je bilo nasilja, što se bacalo kamenje, ali ipak volju građana treba poštivati", kazao je Kerum danas za Radio Split. Izrazio je žaljenje što se gay pride uopće održao u Splitu. Na novinarski treba li se 2012. u Splitu održati gay pride nakon ovogodišnjkeg iskustva, Kerum je kazao kako ne može znati hoće li se takav zahtjev "uopće uputiti", ali da on kao gradonačelnik jamči "korektnu i demokratsku odluku".

SPLIT - Skupina SDP-ovaca iz gradske i županijske organizacije stranke, koja je sudjelovala na jučerašnjem gay prideu na Rivi, u današnjem je prioćenju ocijenila kako je policija na Rivi profesionalno štitila sudionike jučerašnjeg događaja. "Policija koja je bila na prostoru održavanja parade na sve je načine izuzetno profesionalno štitila sudionike parade i zaista je spriječila i puno opasnije pokušaje nasilja od onih koji su se dogodili, a kojima su i sami bili izloženi", navodi se u priopćenju. "Oni koji su odgovorni za propuste su oni u vrhu policije koji su bili nadležni za organizaciju zaštite i koji su očito imali krivu procjenu mjera zaštite skupa visokog rizika", kaže se u priopćenju. Splitski SDP-ovci smatraju da se na Rivi se nije događao politički skup, već su se dogodila "dva različita kulturološka i civilizacijska modela ponašanja".

SPLIT - Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar, koji je u Splitu u povodu potpisivanja peticije u organizaciji te stranke, osudio je jučerašnje izgrede na Rivi u kojima je za vrijeme održavanja gay pridea, prema policijskom izvješću, ozlijeđeno osam osoba. „Mirni način okupljanja, prosvjedovanja i iskazivanja stajališta je kvaliteta civilnog demokratskog društva, a nasilje se mora se osuditi jer neslaganje s nekim ili nečim uz upotrebu nasilja je najgrublji nasrtaj na prava čovjeka, pojedinca, bez obzira o čemu se radi“, rekao je Lesar.

ZAGREB - Centar za LGBT ravnopravnost priopćio je danas kako bi protiv nasilnika tijekom jučerašnjeg gay pridea u Splitu trebalo podnijeti kaznene prijave temeljem zločina iz mržnje. Navode da prema izjavama glasnogovornice policije, policija razmatra da li da protiv počinitelja podnese kaznene ili prekršajne prijave. Centar za LGBT ravnopravnost ističe da je u Hrvatskoj na snazi Kazneni zakon koji prepoznaje zločin iz mržnje te pri tome navode članke 174. o rasnoj i drugoj diskriminaciji te 331. o nasilničkom ponašanju. U slučaju subotnjih nereda motiv za nasilničko ponašanje bila je "mržnja prema LGBT osobama prema kojima se kontinuirano, organizirano i s jasnom namjerom iznosio govor mržnje", tvrdi Centar za LGBT ravnopravnost.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙