FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sumnje u gospodarski oporavak pritisnule europska tržišta

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica oslabila su u petak jer ulagači pokušavaju procijeniti jesu li novi slabi makrogospodarski podaci rezultat privremenih problema ili nečeg značajnijeg.

Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je tako 0,2 posto na 5.845 bodova. Frankfurtski DAX bio je na istom postotnom gubitku, spustivši se na 7.151 bod dok je pariški CAC bio u minusu 0,4 posto, oslabivši na 3.861 bod.

Niz američkih gospodarskih podataka narušio je raspoloženje na tržištima u proteklim danima, uključujući izvješće o tržištu rada u svibnju, pa ulagači pokazuju oprez uoči isteka novog Fedovog ciklusa ublažavanja monetarne politike krajem lipnja.

"Najviše glavobolje zadaje pitanje što se događa u gospodarstvu, posebno onom Sjedinjenih Država", tumači raspoloženje Ian King iz Legal & Generala.

"Držimo da je riječ o usporavanju aktivnosti na sredini ciklusa", dodao je.

Najveći su gubitnici stoga bile rudarske kompanije, oslabivši u prosjeku 0,6 posto pod pritiskom pada cijena bakra nakon što su najnoviji kineski podaci pokazali neočekivani pad uvoza tog metala.

Anglo American, BHP Billiton, Eurasian Natural i Fresnillo bili su na gubitku od 0,7 do 3,1 posto.

Pad vrijednosti dionica ograničila je vijest da je njemački parlament odobrio dodatnu pomoć Grčkoj nakon što je ministar financija Wolfgang Schaeuble uvjerio zastupnike da će privatni kreditori snositi dio tereta financiranja pomoći.

Grčke banke ojačale su u prosjeku 0,9 posto ali je bankovni sektor u cjelini bio na prosječnom gubitku od 0,3 posto.

Pritom analitičari upozoravaju da problem grčke dužničke krize još ni izdaleka nije riješen i da tržišta zapravo čekaju odlučnije mjere.

Aktualni je promet na tržištu tek trećina 90-dnevnog prosjeka. "Čini se da su ulagači prilično pasivni", zaključuje King.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,5 posto, na 9.514 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙