FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi Grčke podigao europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT, 31. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi ojačali su u utorak, predvođeni bankarskim sektorom, temeljem očekivanja da će se donijeti novi paket pomoći za spas Grčke.

Londonski Ftse u takvim je okolnostima ojačao 0,89 posto, na 5.991 bod, frankfurtski DAX bio je na dobitku 1,9 posto, ojačavši na 7.298 bodova, a pariški CAC iznosio je 3.999 bodova, u plusu za 1,44 posto.

Wall Street Journal u utorak je objavio da Europska unija ubrzano radi na prijedlogu novog paketa financijske pomoći za spas Grčke, što je ublažilo zabrinutosti ulagača glede grčke dužničke krize i poduprlo jačanje eura.

Banke, od kojih je veliki dio izložen Grčkoj i ostalim perifernim zemljama eurozone opterećenim dugovima, bile su najveći dobitnici.

Najveći rast vrijednosti dionica u tom su sektoru zabilježili Deutsche Bank, Societe Generale, Intesa Sanpaolo i UniCredit, i to u rasponu između 2,3 i 2,8 posto, dok je vrijednost dionica grčkih banaka skočila za 4,8 posto.

Snažan euro također je potaknuo rast cijena metala i sirove nafte, pri čemu je cijena nafte na londonskom tržištu premašila 116 dolara, što je pomoglo rastu dionica naftnih kompanija kao što su Total, ENI, BP, Repsol i Statoil za 1,4 do 3,1 posto.

Od pojedinačnih dobitnika još se ističe dionica njemačke kemijske grupe BASF, ojačavši za više od 4 posto. Ostali dobitnici bili su Bayer, s rastom cijene dionica od dva posto, te švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux, čije su dionice porasle za 3,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,99 posto, na 9.693 boda.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙