FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzovnih indeksa

Autor: vmom
LONDON, 18. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su dobili na vrijednosti, poduprti rastom cijena dionica u sektorima nekretnina, rudarstva i energetike, no ulagače i dalje brine dužnička kriza u eurozoni.

Londonski indeks Ftse u takvim je okolnostima ojačao 0,8 posto, na 5.907 bodova, frankfurtski DAX za 0,52 posto, na 7.294 boda, dok je pariški CAC bio na dobitku 0,73 posto, popevši se na 3.970 bodova.

Sektor nekretnina, čiji je indeks poskočio 2,1 posto, bio je među najvećim dobitnicima. Podršku mu je pružio skok cijena dionica Land Securitiesa za 6,4 posto, nakon što je izvijestio o snažnim rezultatima.

Od ostalih pripadnika toga sektora u plusu su bile i dionice British Landa, ojačavši za 6,3 posto, dok su one Hammersona dobile na vrijednosti 4,9 posto.

Neki ulagači odlučili su se danas na kupovinu jeftinijih dionica nakon vala prodaja dan ranije. Iako su srednjoročne prognoze pozitivnije, dobitci u skorije vrijeme mogli bi biti ograničeni zbog zabrinutosti u vezi gospodarskog oporavka i dužničke krize u eurozoni.

"S jedne strane, na tržištu je prisutna nervoza zbog mnogih opasnosti kojima smo okruženi, dok s druge strane ulagači povećavaju svoje dioničke portfelje, što podupire tržišta", kazao je Anko Beldsnijder, izvršni direktor MainFirst Asset Managementa.

Podršku rudarskim dionicama pružio je rast cijena kovina, potaknut tehničkih čimbenicima i slabljenjem dolara. Od rudarskih tvrtki izrazitije su ojačale dionice Eurasian Natural Resourcesa, za 3,7 posto, dok su dionice Xstrate bile u plusu 1,6 posto.

Ojačale su i dionice naftnih kompanija BP-a i Totala, za 1,2 odnosno jedan posto.

Ulagači su i dalje optimistični glede prognozi za tržišta dionica u srednjoročnom razdoblju budući da su dionice i dalje jeftinije u usporedbi s povijesnim prosjekom a sezona izvješća bila je prilično dobra.

"Prognoze su i dalje vrlo obećavajuće, zarade su dobre a vrijednost dionica je sasvim prihvatljiva", kazao je Mike Lenhoff, glavni strateg u Brewin Dolphinu. "Ipak, čini mi se da će se kretanja zadržati unutar užeg raspona kroz još neko vrijeme".

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se Deutsche Telekom, s rastom cijene dionica od 2,1 posto nakon što im je rejting podigao Bank of America Merrill Lynch, dok im je Citigroup podigao ciljanu cijenu na 12,2 eura, s 11 eura.

Ojačale su još dionice kemijske tvrtke Yara International, za 2,7 posto, nakon što je objavio veće od očekivanih cijene nitrata u Europi.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je u plusu gotovo jedan posto, na 9.662 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙