FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica čekaju signale ECB-a o kamatnjacima

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi blago su oscilirali u četvrtak u opreznoj trgovini, pri čemu su sve oči bile uprte u predsjednika Europske središnje banke (ECB) radi signala o skorašnjem podizanju kamatnjaka u eurozoni.

Indeks Londonske burze Ftse bio je tako na blagom dobitku, od 0,1 posto, i iznosio je 5.812 bodova. Na istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, ojačavši na 3.842 boda. Frankfurtski DAX bio je u neznatno većem plusu, od 0,3 posto, dosegnuvši 7.083 boda.

ECB je potvrdio važeću razinu kamatnjaka u eurozoni od 1,25 posto, te je pozornost usmjerena na redovnu konferenciju za novinstvo predsjednika ECB-a Jeana-Claudea Tricheta. Analitičari predviđaju da će Trichet najaviti "budno praćenje" inflatornih pitisaka, čime je u ožujku najavljeno travanjsko podizanje kamatnjaka s jedan na sadašnjih 1,25 posto.

"Smatram da će ECB ustrajati u normalizaciji monetarne politike i da će povisiti prognozu gospodarskog rasta i inflacije, što će ujedno biti opravdanje za podizanje kamatnih stopa", ističe Klaus Wiener iz Generali Investmentsa.

"Ako pak drže da sadašnje prilike ne opravdavaju podizanje kamatnjaka, to će biti negativan signal za tržište jer će ukazati na duboke bojazni u ECB-u, koje su ih odvratile od izabrane politike normalizacije", dodaje.

U međuvremenu je britanska središnja Bank of England zadržala kamatnjake na važećoj rekordno niskoj razini zbog naznaka slabosti u britanskom gospoarstvu ali i u cijelom svijetu.

Među gubitnicima izdvajale su se i bankovne dionice, oslabivši u prosjeku 0,8 posto pod pritiskom informacija da bi privatni vlasnici grčkih državnih obveznica mogli biti prisiljeni snositi dio tereta pomoći zaduženoj Grčkoj.

U takvom je okruženju dionica Bank of Irelanda izgubila na vrijednosti 2,8 posto dok je ona Commerzbanka bila u minusu 2,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,2 posto, na 9.467 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙