FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Energetski sektor podupro europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 20. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su podršku dobivali od energetskog sektora, no trgovci ne očekuju veće dobitke s obzirom na predstojeći vikend i moguće loše vijesti u vezi rubnih zemalja eurozone.

Londonski Ftse indeks u takvim se okolnostima održao u plusu od 0,13 posto, na 5.963 boda. Frankfurtski DAX oslabio je pak za 0,5 posto, na 7.139 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,19 posto, spustivši se na 4.020 bodova.

Na tržištu je situacija i dalje osjetljiva s obzirom na nastavljene razgovore o rješenju za grčke dužničke probleme, pri čemu se najviše strahuje da bi bilo kakav vid restrukturiranja duga mogao izazvati širenje krize izvan granica Grčke.

"Za nama je nekoliko dobrih dana na burzi i čini se da ulagači zaključuju knjige pred vikend", kazao je Lex van Dam, menadžer za hedge fondove u Hampstead Capitalu.

"Još je uvijek prisutan značajan rizik loših vijesti, ponajprije u vezi Grčke i potencijalnih sukoba između MMF-a, Bundesbanka i raznih europskih vlada", dodaje.

Među većim dobitnicima u energetskom sektoru bio je britanski naftni div BP, s rastom cijena dionica od 3,5 posto nakon što su mu partneri pristali isplatiti 1,1 milijardu dolara na ime troškova golemog izlijevanja nafte prošle godine u Meksičkom zaljevu.

Podršku dionicama energetskog sektora također je pružio rast cijena nafte, izazvan slabljenjem dolara. Dionice francuskog diva naftne industrije Totala ojačale su 1,1 posto.

Na strani dobitnika bio je i rudarski sektor, temeljem rasta cijena bakra i ostalih metala. Pritom su dionice Antofagaste dobile na vrijednosti 2,1 posto a one Kazakhmysa 2,3 posto.

Rast cijena dionica zabilježen je i u bankovnom sektoru, predvođen bankom Standard Chartered, čije su dionice poskupjele 1,6 posto nakon što im je švicarski UBS podigao rejting.

Zabrinutosti ulagača glede izloženosti banaka zemljama u rubnom pojasu eurozone, pogođenima dužničkim problemima, i dalje su prisutne, upozoravaju trgovci.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,14 posto, na 9.607 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙