FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza u eurozoni spustila europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON, 17. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi oslabjeli su u utorak u opreznoj trgovini zbog nastavljenih zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni.

Londonski Ftse indeks bio je na gubitku 0,17 posto, spustivši se na 5.913 bodova, frankfurtski DAX oslabio je 0,83 posto, na 7.326 bodova, a pariški CAC, za 0,27 posto, na 3.979 bodova.

Ulagači su bili na oprezu nakon što su ministri financija eurozone prvi put izjavili da bi od privatnih kreditora mogli zatražiti da produlje rok otplate za obveznice. Nervozu dodatno potiče i neizvjesnost oko toga hoće li Grčka morati restrukturirati dugove.

Dionice banaka izloženih grčkim obveznicama najvećim su dijelom oslabjele. Dexia i Credit Agricole pritom su izgubile na vrijednosti 2,5 odnosno 0,8 posto. Na dobitku je pak bila dionica Commerzbanka, ojačavši 0,3 posto, nakon vala prodaja dan ranije.

Po mišljenju nekih trgovaca, produljenje roka otplate obveznica možda i nije tako loša opcija. "Ta priča ima svoju dobru i lošu stranu. U tom će slučaju ulagači možda dulje čekati na svoj novac a s druge strane veći su izgledi da će ih u konačnici i dobiti", kazao je Angus Campbell, čelnik trgovanja u Capital Spreadsu.

"Najlakša će opcija najvjerojatnije biti produljenje roka otplate. Moramo shvatiti da Grčka neće moći vratiti dugove po obveznicama u utvrđenom roku. Produljenjem rokova dobit će vremena da se osovi na noge".

Među najvećim sektorima dobitnicima koji su priječili veće gubitke burzovnih indeksa nalazio se rudarski sektor, čiji su pripadnici podršku crpili od rasta cijena nafte i bakra.

Rudarski divovi Xstrata, Vedanta Resources i ENRC redom su zabilježili rast vrijednosti dionica u rasponu od 0,5 do 1,3 posto, a na dobitku su bile i energetske dionice BG Groupa, BP-a i Essar Energyja, uz rast vrijednosti dionica u rasponu od jedan do 4,4 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se britanski mobilni operater Vodafone, čije su dionice ojačale 2,2 posto nakon što je podigao prognoze za 2011/12.

S druge strane, među najvećim pojedinačnim gubitnicima bila je austrijska naftne grupa OMV, s padom cijena dionica od 3,8 posto nakon objave plana refinanciranja.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je u plusu 0,09 posto, na 9.567 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙