FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta traže smjer

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica balansirala su u utorak između nade da će mogući novi paket pomoći Grčkoj pomoći ublažiti dužničku krizu u eurozoni i neizvjesnosti oko stanja u najvećem svjetsom gospodarstvu, onom američkom.

Indeks Londonske burze Ftse dobio je na vrijednosti 0,3 posto i iznosio je 5.877 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,6 posto, na 7.128 bodova dok je pariški CAC bio u plusu 0,4 posto, dosegnuvši 3.879 bodova.

Među dobitnicima isticao se rudarski sektor, nadovezavši se na dobitke iz prethodnog dana. Tako je Rio Tinto dobio na vrijednosti 1,4 posto dok je BHP Billiton ojačao 0,4 posto.

"Čini se da trenutno baš nemamo puno manevarskog prostora. Ograničavaju nas nastavljeni dužnički problemi u eurozoni, iako se nazire određeni pomak u pitanju Grčke. Ograničavajući je faktor i stanje u SAD-u, gdje se trenutno raspravlja o tome je li gospodarski rast usporio ili je problem više strukturalne prirode".

"Dok ne dobijemo odgovor na jedno ili oba navedena pitanja, teško je očekivati značajniji pomak tržišta prema gore ili prema dolje".

Dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda kazao je u utorak u Ateni da Grčka napreduje u rješavanju dužničke krize, upozorivši ipak da si grčka vlada ne može priuštiti usporavanje tempa reforemi.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se njemački energetski div D.ON, čija je dionica dobila na vrijednosti 3,2 posto nakon što je investicijska banka UBS upozorila da su slabi prošlogodišnji rezultati dionice njemačke tvrtke bili neopravdani.

Među gubitnicima bile su pak grčke dionice, koje su u prosjeku oslabile 1,7 posto. Među njima isticale su se grčke banke, koje su izgubile na vrijednosti 3,3 posto.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na govor predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea, u kojem će analitičari tražiti smjernice o stanju u američkom gospodarstvu.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,7 posto, na 9.442 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙