FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze bez jasnih smjernica; čeka se američki BDP

Autor: vmom
LONDON, 26. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su oscilirali između negativnog i pozitivnog područja, jer neizvjesnosti u vezi dužničke krize u eurozoni ne popuštaju, a za jasnije smjernice će pričekati najnoviju procjenu o američkom rastu.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima ojačao 0,56 posto, na 5.903 boda. Frankfurtski DAX indeks oslabio je pak 0,18 posto, na 7.157 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu, ojačavši 0,27 posto na 3.939 bodova.

Ulagači će radi novih smjernica pratiti drugu procjenu o rastu američkog BDP-a u prvom ovogodišnjim tromjesečju koja bi trebala pružiti bolji uvid u zdravlje najvećeg svjetskog gospodarstva. Tržišta očekuju blagu reviziju naviše važeće procjene o stopi rasta od 1,8 posto u razdoblju od siječnja do kraja ožujka.

"Američki BDP bit će vijest dana. Očekuje se revizija naviše važeće prognoze i nadajmo se da će poticaj indeksima stići s američkih tržišta u poslijepodnevnoj trgovini", kazao je Angus Cambell, čelnik trgovanja pri Capital Spreadsu.

Bankovne dionice bile su među rijetkim dobitnicima temeljem tehničkog oporavka, nakon što im u posljednje vrijeme nisu išle na ruku zabrinutosti u vezi europske dužničke krize, poglavito u vezi toga hoće li Grčka u konačnici ipak morati restrukturirati nagomilane dugove.

Te je bojazni donekle prigušila izjava njemačkog ministra financija Wofganga Schaeublea da će Grčkoj možda trebati više vremena da sredi državne financije, što bi moglo upućivati na to da će Grčka dobiti novu tranšu spasonosnih zajmova, a možda i novi paket pomoći.

"Izjava upućuje na veću suglasnost glede novog zajma za Grčku kako bi se zajamčilo njezino financiranje do 2013.", kazao je Derek Halpenny, analitičar u The Bank of Tokyio-Mitsubishi UFJ.

Od pojedinačnih dobitnika isticao se austrijski zajmodavac Raiffeisen Bank International, čije su dionice ojačale dva posto nakon što su rezultati za prvo tromjesečje nadmašili očekivanja tržišta, budući da su rezervacije za loše zajmove smanjene za više od trećine.

Pridružila im se i njemačka Commerzbank, s rastom cijena dionica od 1,7 posto. Ojačale su i dionice španjolskih banaka Banco Santander i BBVA, s rastom cijena dionica od oko jedan posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,48 posto, na 9.562 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙