FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Financijska agencija (Fina) dodijelila je danas nagradu "Zlatna bilanca" za najuspješnije poduzeće prema financijskim pokazateljima u 2010. godini zagrebačkom Hotelu Dubrovnik, a nagrade su dodijeljene i poduzećima u 11 kategorija prema djelatnostima. U govoru na dodjeli nagrada ministrica financija Martina Dalić kazala je kako je kriza pokazala da više nije moguć gospodarski rast utemeljen na državnoj potrošnji i visokim državnim investicijama. Takav model je doveo do rasta vanjskog duga i povećanja proračunskog deficita do razine koja je onemogućila državnu intervenciju kad je bilo najpotrebnije. Stoga je država na krizu morala odgovoriti štednjom kako bi osigurala stabilnost i pristup financijskom tržištu, rekla je ministrica financija. Dalić ističe da će politika Vlade i dalje biti racionalno upravljanje javnim financijama i stroga financijska disciplina. Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek iznijela je prognozu Instituta prema kojem bi gospodarski rast ove godine trebao iznositi 1,3 posto, a 2012. godine 2,4 posto. Navela je da su novi sektori počeli vući hrvatsko gospodarstvo umjesto posustalih, tako da je s jedne strane zabilježen snažan pad prihoda građevinarstva i povezanih djelatnosti, a rast se pojavio i u neočekivanim sektorima - proizvodnji strojeva i uređeja, tekstila i odjeće te poljoprivredi i ribarstvu.

ZAGREB - Telekomunikacijska tvrtka Vipnet preuzima za 93 milijuna eura najvećeg kabelskog operatora i davatelja usluga fiksne telefonije, interneta i televizije u Hrvatskoj tvrtku B.net, a završetak te transakcije, koja je podložna odobrenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, očekuje se u drugoj polovici ove godine, izvijestili su danas iz Vipneta. Proces preuzimanja, za kojeg iz Vipneta napominju da je najveće preuzimanje unutar hrvatskog tržišta, rezultat je danas potpisanog ugovora u Austriji između Vipneta i austrijskog koncerna iz Gradišća BEWAG-a koji je većinski vlasnik B.neta. Temeljem tog ugovora Vipnet će steći 100 postotno vlasništvo u B.netu. Navedeni iznos od 93 milijuna eura (oko 690 milijuna kuna) podrazumijeva operativnu vrijednost transakcije uključujući i preuzimanje ukupnog duga. Ugovor o tom preuzimanju potpisali su čelni ljudi Bewaga i Vipneta predvođeni predsjednicima uprava Bewaga Michaelom Gerbavsitsom i Vipneta Mladenom Pejkovićem, koji je naglasio da time Vipnet dodatno osnažuje svoju poziciju u ukupnoj vrijednosti telekom tržišta te da to omogućuje da korisnicima ponude mobilne i fiksne telekomunikacijske usluge kao i napredne televizijske usluge.

ZAGREB - Tradicionalna regionalna konferencija 8. SAP World Tour 2011 u organizaciji tvrtke SAP d.o.o. okupila je danas oko 400 domaćih i stranih sudionika te ukazala na trendove i potencijalna tehnološka rješenja kojima se mogu prevladati krizna vremena te osigurati održiv poslovni razvoj. Otvarajući konferenciju njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer naglasio je kako Njemačka želi pomoći Hrvatskoj u brojnim sektorima kao i da će zasigurno brojne članice EU-a biti znatiželjne što Hrvatska kao nova članica nudi. Dodao je i da u budućnosti zemlje EU-a, a time i nove članice, čekaju brojne tehnološke i druge promjene te da za njih treba biti spreman. Ocjenivši da je IT sektor u Hrvatskoj imao najmanje 'kontrakcija' u krizi, direktor SAP d.o.o. Igor Dropulić podsjetio je na vodeću tržišnu poziciju SAP-a u Hrvatskoj u kompletnim poslovnim rješenjima. To potvrđuju i prvi mjeseci ove godine u kojima je SAP zabilježio više transakcija nego ikad do sada, oko 20 mjesečno, a iako nisu velikog obujma ipak pokazuju spremnost hrvatskih tvrtki za tehnološke investicije.

ZAGREB - Nakon što je tvrtka Microline podnijela Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad HG Spotom, tijekom jučerašnjeg dana ponovno su otvoreni pregovori za pronalazak trajnog rješenja za nastavak rada HG Spota, navodi se u današnjem priopćenju iz te tvrtke koja se bavi prodajom elektroničke opreme. Nakon što u ponedjeljak tvrtka Microline, vjerovnik Hg Spota, podnijela Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad HG Spotom, sve činjenice i dugotrajni pregovori Uprave za konačnim rješenjem financijske situacije davali su naznake da je stečaj tvrtke neminovan. Međutim, nakon prvotnih vijesti, tijekom jučerašnjeg dana ponovno su otvoreni pregovori za pronalazak trajnog rješenja za nastavak rada HG Spota, navodi se u priopćenju. "U ovom trenutku mogu potvrditi da su i vjerovnici i dobavljači spremni na pronalazak dugotrajnog rješenja na obostranu korist i zadovoljstvo", kaže Hrvoje Prpić, suosnivač i savjetnik Uprave HG Spota. Do završetka pregovora sve naše poslovnice bit će zatvorene, sukladno dogovoru sa dobavljačima prema kojem će se njima vratiti roba, koja će nakon završetka pregovora biti vraćena na naše police, kaže Prpić.

ZAGREB - Strateškim povezivanjem s tvrtkama Labnet i Par-am, IN2 Grupa osnažila je svoju poziciju u tržišnom segmentu zdravstva i u javnom sektoru, priopćio je danas IN2. Nedavnim pridruživanjem dva nova člana, osječke tvrtke LabNet i zagrebačkog Par-am-a, IN2 grupa je obogatila svoju ponudu aplikativnih proizvoda i pripadajućih usluga na području zdravstvenog i javnog sektora. Akviziciju spomenutih tvrtki IN2 Grupa provela je u protekla tri tjedna. O cijeni tih transkacija iz kompanije nisu željeli iznositi detalje. Tvrtka LabNet je svojim rješenjem za informatizaciju laboratorija u sklopu bolnica, domova zdravlja i privatnih laboratorija BioNET LIS, zauzela mjesto vodeće domaće tvrtke u tom specijaliziranom tržišnom segmentu, dok je Par-am u svojem dosadašnjem radu prepoznat svojim softverskim rješenjima u području veterine.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u Hrvatskoj u svibnju za 7,3 posto na godišnjoj razini, što predstavlja usporavanje rasta u odnosu na travanjskih 8,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U svibnju su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle za 0,4 posto u odnosu na travanj, a 7,3 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Isključujući cijene energije, koje posljednjih mjeseci najviše potiču rast, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,2 posto, a na godišnjoj razini za 4,7 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u svibnju su ojačale za 0,6 posto u odnosu na travanj, dok su na godišnjoj razini porasle za 6,7 posto. Proizvođačke cijene na stranom tržištu (cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu) oslabile su u svibnju za 0,1 posto, u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini veće za 8,4 posto.

ZAGREB - Iz INE - Industrije nafte danas su priopćili da su na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora kompanije imenovana dva nova člana Uprave - Pál Zoltán Kara i Péter Ratatics. Novi članovi Uprave imenovani su na mandat od 9. lipnja 2011. do 1. travnja 2015. godine. Na sjednici je Nadzorni odbor prihvatio i ostavke Attile Holode i Lajosa Alácsa na mjesto članova Uprave s datumom 8. lipnja 2011. godine, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - NCA Investment group, beogradska tvrtka koja je u prosincu prošle godine kupila 51 posto udjela u Magminim tvrtkama kćerima za 24,6 milijuna eura, nije uplatila ukupni dogovoreni iznos definiran sporazumom do krajnjega roka 31. svibnja, priopćila je danas Magma putem Zagrebačke burze. Magma d.d. i NCA Investment group d.o.o. potpisali su u prosincu 2010. krovni sporazum o prodaji 51 posto udjela u Magminim društvima kćerima, ukupne vrijednosti 24,6 milijuna eura. No, NCA Investment group nije uplatila cjelokupan kupoprodajni iznos do kraja svibnja, što je bio krajnji rok definiran krovnim sporazumom, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi danas uglavnom stagniraju, odupirući se negativnim signalima sa inozemnih tržišta, dok su investitori u očekivanju službene objave završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,09 posto, na 2.259 bodova, a Crobex10 0,39 posto, na 1.239 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 6,1 milijun kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego jučer u to doba. Jedina s milijunskim prometom do podneva je bila dionica Ingre, kojoj je cijena oslabila 1,77 posto, na 15 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 808.000 kuna, i rastom cijene za 0,83 posto, na 258,1 kunu. Po nešto većem gubitku izdvaja se dionica AD Plastika, koja je pojeftinila gotovo 5 posto, na 134 kune, uz promet od 516.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,05 posto u odnosu na jučerašnju tečajni listu, a dobila je na vrijednosti i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,446711 kuna. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i ostale promatrane inozemne valute. Švicarski je franak oslabio 0,35 posto, vrijednost britanske funte pala je 0,36 posto, a tečaj američkog dolara niži je za 0,07 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,072008 kuna, funte 8,316631 kunu i dolara 5,076495 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙